3-метров Рейгън в Южния парк

3-метров Рейгън в Южния парк | StandartNews.com

3-метров бюст-паметник на 40-ия американски президент Роналд Рейгън ще посреща гостите на Южния парк в София. Той ще бъде поставен в началото на едноименната алея в градската градина. Бюстът му ще бъде направен от бронз и ще е с височина до 90 см. Той ще бъде поставен върху 2-метров постамент от камък. Инициативен комитет е обявил конкурса за изграждането на бюст-паметника, става ясно от сайта на Съюза на българските художници.

Кандидатите трябва да представят проектите си до 15 април. На 22 април журито ще ги оцени и ще избере печелившия проект. Сред експертите, които ще оценяват предложенията, влизат художници, архитекти, членове на гражданската инициатива, предлагаща паметника, по един представител на Външно министерство и на американското посолство. Три месеца след подписването на договора със скулптора той трябва да е готов с паметника. Очаква се официалното откриване на монумента на Рейгън да бъде през септември. Той ще бъде изграден с 30 000 лв., събрани от дарения.

Решението за издигането на паметника в Южния парк е взето от Столичния общински съвет още през 2011 г., когато се честваха 100 години от рождението на Рейгън. "Това е човекът, който заедно с Маргарет Тачър и Хелмут Кол направи възможно падането на комунизма и приобщаването на България към нормалните държави", коментира тогавашният общински съветник от СДС Стефан Иванов. Идеята е на Инициативен комитет с председател Константин Арабаджиев, бивш кмет на район "Студентски" от квотата на СДС. Поставянето на паметника се забави, докато бъдат събрани нужните средства с дарения. През февруари 2014 г. тогавашният главен архитект Петър Диков одобрява мястото, на което ще се монтира паметникът.

Обявеният конкурс за "реалистично претворен бюст на президента на САЩ Роналд Рейгън" разбуни духовете по интернет форумите и социалните мрежи. Част от хората коментираха, че в София няма паметник на Аспарух, а ще се прави на Рейгън. Други пък коментираха: "Крайно време беше".

Роналд Рейгън е роден на 6 февруари 1911 г. Той извървява пътя от Холивуд до Белия дом през втората половина на миналия век. Първо става губернатор на Калифорния през 1967 г., а през 1981 г. печели битката за Белия дом и става 40-ти президент на САЩ. Рейгън обявява Съветския съюз за империя на злото и предрича падането на комунизма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай