350 млн. лв. по проекти влизат в Търново през следващия програмен период

350 млн. лв. по проекти влизат в Търново през следващия програмен период | StandartNews.com

Инвестиционни проекти за над 350 млн. лв. е разработила Община Велико Търново за следващия програмен период, съобщи директорът на дирекция "Общинско развитие" Мариела Цонева. Над 60 % от проектите са свързани с подобряване на техническата инфраструктура, а 15 на сто от тях касаят развитието на туризма. Проектите са заложени в Общинския план за развитие и Концепция за пространствено развитие на Велико Търново, разработени в рамките на десет месеца по проект за близо 80 000 лв., финансиран по ОП "Административен капацитет".

Стратегическите документи са разработени след проведени обществени дискусии и анкетни допитвания до великотърновската общественост и специалисти от различни области, уточни Цонева. По думите й до 31 октомври 2015 г. трябва да бъдат завършени и оценени всички проекти, реализирани през предходния програмен период (2007- 2013 г.).

Към момента спечелените проекти, които са в процес на реализация или предстои да бъдат започнати в общината, са на стойност близо 50 млн. лв. Сред тях са проектът за реконструкция на Областния онкологичен център на стойност 10 млн. лв., проекти за ремонти в старата градска част за около половин милион лева, за строителство на защитени жилища, за залесяване на общински земи и за изграждане на депо за твърди битови отпадъци, за което са предвидени 33 млн. лв. Цонева изрази опасение, че ако не бъдат възстановени плащанията по ОП "Околна среда" и
ДФ "Земеделие", част от проектите няма да бъдат реализирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай