30 минути колело без пари в София

30 минути колело без пари в София  | StandartNews.com

Правят 33 станции с 400 градски велосипеда при НДК и Централна гара

33 станции с 400 колела ще бъдат изградени в центъра на София. Велосипедите ще са безплатни през първите 30 минути. Това съобщиха от Столична община, която обявява концесия за обществена обменна велосипедна система. Колелата ще са разположени от НДК до Централна гара. "На велосипедните станции ще има по 20 места и по 12-15 велосипеда. На останалите места потребителите ще могат да оставят вече ползваните колела", обясни Зафир Зарков, общински съветник от ГЕРБ и председател на работната група, която изработва документацията по подготовката на концесията.

Докладът предстои да бъде разгледан в ресорните комисии към Столичния общински съвет през следващата седмица, а след това и от самия съвет. Предвидено е велосипедите да са с нестандартни части, стоманени рамки, уникален дизайн, за да бъдат лесно разпознаваеми при кражба. Те ще имат вградени GPS системи, а информационна система ще показва колко са наличните колела в отделните пунктове.

Операторът ще трябва да осигури мобилни екипи за препозициониране на велосипедите, обясни Зарков. Той отбеляза, че фирмата концесионер трябва да представи цялостна концепция за системата, за достъпа до нея, както и за дизайна на велосипедите. Подобна система за "градски" велосипеди срещу символичен наем вече има в Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай