25 кг мурсалски чай иззеха експерти на РИОСВ

25 кг мурсалски чай иззеха експерти на РИОСВ | StandartNews.com

25 килограма мурсалски чай (Sideritis scardica) конфискуваха експертите на РИОСВ – Благоевград при проверка по сигнал за незаконно събиране на лечебното растение в планината Славянка. Количеството се равнява приблизително на около 20 000 стръка от билката и е иззето от четири физически лица в местността Ливаде, землище на с. Голешово, община Сандански.

Специалистите реагирали на подаден сигнал във вторник, 19 юли. На четиримата нарушители са съставени административни актове по Закона за лечебните растения и предстои налагане на глоби, които според разпоредбите на закона са в размер от 100 до 1000 лв. Събирането на мурсалски чай от естествени находища на територията на цялата страна не само за търговски, но и за лични нужди, е забранено със Заповед на министъра на околната среда и водите. РИОСВ – Благоевград продължава да следи за недопускане на нови нарушения.

Съгласно чл. 10 от Закона за лечебните растения определени видове диворастящи лечебни растения се поставят под специален режим на опазване и ползване, когато биологичното разнообразие или ресурсите им проявяват трайна тенденция към намаляване или има опасност от появяването на такава тенденция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай