19 пешеходци с глоби от КАТ само за два часа

19 пешеходци с глоби от КАТ само за два часа | StandartNews.com

Велико Търново. 19 пешеходци отнесоха глоби, след като бяха спипани в рамките на два часа да пресичат неправилно пътното платно във Велико Търново. На нарушителите бяха наложени глоби по фиш в размер на 20 лв.

На кръстовището до пощата униформените са засекли трима водачи на леки автомобили, отнели предимството на пешеходци, пресичащи на обозначените за целта места. На тримата са съставени актове.

Акцията на полицейските служители ще продължи и в следващите дни в по-големите градове на областта – В. Търново, Г. Оряховица и Свищов. Тя е част от мерките предприети от ОДМВР – В. Търново за контрол на безопасното движение и недопускане на нарушения на Закона за движение по пътищата от страна на всички участници в движението. Засиленото полицейско присъствие в районите на рискове кръстовища е и с цел намаляване на зачестилите в последните седмици пътни инциденти с участието на пешеходци.

От началото на годината до 31 юли тази година в региона са регистрирани 27 пътни инцидента с участието на пешеходци, при които са загинали четирима души, а други 24 са ранени. При четири произшествия са блъснати велосипедисти. Само през юли са станали пет катастрофи с участието на пешеходци, с 5 ранени.

Основната причина за подобни инциденти е "отнемане предимството на пешеходците от водачите на МПС". През последния месец след отнемане на предимство са станали три произшествия с трима ранени. Има един инцидент в резултат на несъобразена скорост с един ранен. По вина на пешеходци са регистрирани пет произшествия, при които са загинали двама души, а други трима са били ранени.

До 30 юни в областта са съставени 28 акта на водачи, отнемащи предимство на пешеходци. Санкционирани са и 73 пешеходци, от които 15 с акт, а на 58 са наложени глоби по фиш. Само за месец юли са глобени 6-ма водачи и 59 пешеходци.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай