140 възрастни влизат в класните стаи в Кърджали, за да придобият начална грамотност

140 възрастни влизат в класните стаи в Кърджали, за да придобият начална грамотност | StandartNews.com

Кърджали. В класните стаи на ОУ "П.К. Яворов" в кърджалийския кв. Боровец ще влязат 140 възрастни ученици, за да придобият начална грамотност. Всеки ден те ще имат по шест учебни часа.

„Нашите възрастни ученици са разпределени в зависимост от подготовката им. Има такива, които никога не са държали химикалка и затова започват от азбуката, по –напредналите овладяват материала за втори и трети клас, а други- учебното съдържание за 5-7 клас", коментира директорката на училището Елена Янева. По думите й интересът е толкова голям, че има и резервен списък.

Обучаемите са обхванати по проект „Нов шанс за успех" по ОП „Развитие на човешките ресурси", който стартира преди две години и сега започва неговия трети етап. Според Янева не само ежедневната стипендия от 4 лв. мотивира възрастните, а най –вече възможността да си намерят работа. Тя обясни, че се работи по утвърдени от МОН планове и програми, а учебните помагала и чантите са безплатни за курсистите. За тези, които пътуват до училището, транспортните разходи също са безплатни.

През първите два етапа са били обучени близо 130 възрастни. Над 80% от големите ученици са безработни и включването им в програмата за ограмотяване е шанс да си намерят работа. Директорката Елена Янева подчерта, че проектът „Нов шанс за успех" мотивира и учениците от дневната форма да посещават редовно училище.

„Нашите осмокласници продължават в професионалните гимназии в града. По–доброто образование и получаването на професия е най-добрият начин за тяхната интеграция", заяви Янева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай