137 гайдари свирят на 3 март край морето

137 гайдари свирят на 3 март край морето | StandartNews.com

137 народни инструмента ще засвирят на 3 март във Варна в чест на 137-годишнината от Освобождението на България. Кулминацията на празника ще бъде до езерото в Детския кът в Морската градина малко преди обяд. Когато засвирят гайди и тъпани, ще се извие и голямо хоро в кръг около цялото езеро като култ към Слънцето, а в средата на празнуващите варненци ще се наредят гайдарите. Сред тях ще бъдат възпитаниците на гайдарския състав „Диньо Маринов", от Националното училище по изкуства „Добри Христов" и др. Хорото ще поведат малчуганите от детски танцов състав „Искра". По стара българска традиция хората са се хващали, за да покажат единство. Слънцето е било основното божество на повечето древни народи включително и прабългарите.

За тези, които искат да се пренесат два века назад по време на сланите години от Освобождението на България, ще има специален кът и всеки може да си направи снимка с хайдушки ямурлук, четническа униформа или национална носия. Фотографирането за спомен е безплатно.

С мотошествие под надслов "В името на България" варненските рокери ще отбележат националния празник 3-ти март. Те ще се съберат в ранния следобед пред катедралата „Св.Успение Богородично", откъдето колоната ще направи обиколка по централните булеварди на морската столица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай