12-и поред трус удари Благоевград

12-и поред трус удари Благоевград  | StandartNews.com

Благоевград. Пореден трус в Крупнишкия разлом с магнитуд 3 по скалата на Рихтер бе регистрирано в събота, съобщиха от Европейския сеизмологичен център.

Земетресението е усетено в 15,14 ч. с епицентър на 14 км югоизточно от Благоевград и на 83 км южно от София, с дълбочина 0 км.

Според Геофизичния институт на БАН земният трус е с магнитуд 2,9 по скалата на Рихтер, със същия епицентър, но с дълбочина 15 км. Това е 12-ият трус от сутринта в Благоевградския регион. Няма данни за пострадали и материални щети. Според специалисти това е нещо нормално, тъй като регионът е силно сеизмичен.

След по-силните трусове, които бяха около 6.20 ч. в събота сутрин, са регистрирани около 5 труса, доста по-слаби - под 3 по скалата на Рихтер. Това е показател, че нещата отиват към успокояване.

Професор от БАН: Трусовете затихват

Трусовете през последните часове в района на Благоевград по най-голяма вероятност са затихваща афтършокова серия. Това заяви директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН проф. Светослав Симеонов. По думите му активността в Крупнишкия регион не би могла да предизвика трусове и в други сеизмични огнища в България.

"Двата основни най-силни труса, които са регистрирани до сега, са в 4:24 ч. с магнитуд 3,9 по скалата на Рихтер и в 6:21 ч. с магнитуд 4 по скалата на Рихтер. В този период от време са регистрирани още пет труса с магнитуд между 3 и 4 и четири с магнитуд между 2 и 3. Има регистрирани още около 50 земетресения с магнитуд под 2 по скалата на Рихтер", обясни Симеонов. Според него тези земетресения, които са регистрирани в събота, са затихваща афтършокова серия.

"Не мога 100% да твърдя, че не би могло да има и някакви по-силни трусове впоследствие", каза още Симеонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай