100-годишно читалище в Кърджали изгражда „Бизнесинкубатор"

100-годишно читалище в Кърджали изгражда „Бизнесинкубатор" | StandartNews.com

През август в Кърджали ще отвори врати първият в страната „Бизнесинкубатор", който се намира в читалище. Той е изграден по проект, финансиран от ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" и е на стойност около 1 млн. лв.

„Проектът ни спечели в много сериозна конкуренция. Иновативният подход, който предложихме е местният бизнес да бъде представен по нов и атрактивен начин. Идеята е с участието на творческите състави към културната институция да бъдат организирани презентации на местните производства", обясни Камелия Чолакова, секретар на читалище „Обединение 1913". Към читалището вече действа и Школа за манекени, която ще представя облекла и обувки на фирми от региона.

По проекта "Бизнесинкубатор" е създаден фронт офис. Фирмите, желаещи да стартират бизнес, ще ползват офиси в началото безплатно, а на следващ етап - срещу минимално заплащане за определен срок. „Бизнесинкубаторът вече има сайт, който ще публикува информация за отделните фирми и техните производства, ще рекламира дейността им, ще търси пазари и възможности на реализация и обмен на стоки и материали с други фирми както в България, така и в съседните страни Гърция и Турция. Идеята е Бизнесинкубаторът да пътува и да прави презентации във всички общински центрове в Кърджалийска област", обясни Камелия Чолакова. По проекта е извършен ремонт на сцената и големия салон с 220 места на читалището, оформена е нова многофункционална зала за репетиции и срещи, подменена е дограмата, цялата ел. и ВиК инсталация, монтирани са климатици, ремонтирани са и санитарните възли.

Читалище "Обединение1913"е първият културен институт в Кърджали. Въпреки 100-годишната си история, то успешно съчетава традицията и предизвикателствата на съвременността и новите технологии. През 2004 г. НЧ "Обединение 1913" е сред първите в България, което придобива статут на Регионална CISCO академия и става част от световната програма за обучение по компютърни мрежи. Освен това е лицензирано и като Център за обучение по 10 професии. През последните години екипът на културната институция работи успешно по различни проекти, насочени приоритетно към младите хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай