Вигенин: АТАКА да обясни защо е част от управляващата коалиция

Вигенин: АТАКА да обясни защо е част от управляващата коалиция | StandartNews.com

„Преди АТАКА да излиза с рискови, ненавременни и необосновани инициативи, тя трябва да отговори, защо стана част от управляващата коалиция по въпроси като конституционните промени, закона за образованието". Това заяви депутатът от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин по повод предложението на АТАКА за присъединяване на България към международната антитерористична коалиция срещу „Ислямска държава", инициирана от Русия. Той зави, че БСП се концентрира в по-реалистични и постижими цели като поетапното отпадане на икономически санкциите срещу Руската Федерация и незабавното изваждане от черните списъци на руските парламентаристи, за да може да бъде възстановен диалогът между ЕС и Русия. Според Вигенин предложението на АТАКА има за цел единствено да бъде вдигната тема, която да бъде използвана предизборно, защото очевидно аргументите им по други теми не достигат.

„Възможностите на България за участие, в каквито и да било военни коалиции могат да бъдат обсъждани само след решение на Съвета за сигурност на ООН, като внимателно трябва да бъдат преценявани възможностите на страната", категоричен бе бившият външен министър и припомни, че една голяма част от предложенията на АТАКА са непосилни за страната ни. По думите му е неразбираемо и защо в такъв момент АТАКА иска да превърне страната ни в мишена, без да бъдат обсъдени възможните рискове.

Кристиан Вигенин бе категоричен, че подобни инициативи са още един аргумент в подкрепа на искането на БСП за свикване на КСНС, където внимателно да бъде обсъдена сегашната ситуация и България да излезе с единна позиция на институциите. „Продължаващият отказ на президента да свика КСНС е необясним и ние продължаваме да настояваме той да влезе в конституционните си задължения и да се опита да изработи със съдействието на политическите сили и другите институции, консолидирана българска позиция", заяви депутатът от левицата. По повод думите на президента, че едно заседание на КСНС сега би било използвано за предизборни цели- Вигенин заяви, че би трябвало българските политически сили да са достатъчно отговорни в един труден момент и да се концентрират върху рисковете за страната ни. „Не е сериозно президентът да се позовава на КСНС от 2013г., тъй като той се проведе в една доста по-различна ситуация. Сега говорим за рискове, които не са свързани само с притока на бежанци, а възникват и други заплахи", коментира той и допълни, че свикването на КСНС е неизбежно и неговото отлагане само увеличава рисковете пред страната ни.

Ако до края на годината не се реши въпросът с влизането ни в Шенген, това ще е личен провал за Кунева и правителството

Помолен да коментира излязлата информация за поредното отлагане на приемането на България в Шенген, Вигенин коментира, че за момента няма такива официални данни. „Въпросът за членството на България в Шенген, поне с въздушните граници, беше обявен като ключов приоритет на правителството и на вицепремиера Кунева. Ако този въпрос не бъде решен в рамките на тази година, това означава провал персонално и за вицепремиера Кунева, и за правителството", заяви той. Депутатът от левицата заяви, че БСП би била изключително неудовлетворена, защото като опозиция е подкрепила всички възможни действия на правителството в тази посока. Той припомни че е имало некоординирани действия на двамата вицпремиери – Бъчварова и Кунева, което също е допринесло желанието ни за влизане в Шенген да не изглежда достатъчно убедително.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай