Цачева: Местната власт е важна за съживяването на икономиката

Цачева: Местната власт е важна за съживяването на икономиката  | StandartNews.com

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, кандидатът на ГЕРБ за кмет на община Ловеч Корнелия Маринова и Мадлена Бояджиева – кандидат за кмет на община Тетевен бяха домакини на кръгла маса – дискусия на тема „Икономическо развитие на регионите – сътрудничество на общините", която се проведе на 12 октомври в Ловеч. В дискусията участваха представители на бизнеса и работодателите, съсловни и неправителствени организации от града, които поставиха своите въпроси.

Активните граждани на Ловеч поставиха пред председателя на парламента и кандидатките за местната власт в региона въпроси, свързани с трудностите при намиране и задържане на работа на квалифицирани кадри. Важен въпрос бе невъзможността на търговски фирми да кандидатстват по европейски проекти.

Корнелия Маринова представи пред присъстващите управленската си програма и заяви, че в работата си като кмет винаги ще залага на директното си общуване с бизнеса. „В последните 12 години в община Ловеч се наблюдава постъпателно затъване, едно изключване от картата на икономически активните и атрактивни райони в България. С огромна загриженост следя как бизнеса се оттегля от града, преместват се в съседна община. Време е тази мъгла да се вдигне и да потърсим заедно възможностите за един по-добър и взаимно по-полезен път за развитие", каза Корнелия Маринова.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Ловеч резюмира накратко икономическото състояние на общината днес – затихваща икономика, намаляване на нетните приходи от продажби, слабо присъствие на производство. „Предприятията с над 250 заети лица са едва 0.2% с тенденция към намаляване", посочи Маринова и цитира констатация от Областната стратегия за развитие, според която икономическите различия между отделните общини в областта се задълбочават и община Ловеч е сред най-изоставащите.

Корнелия Маринова представи накратко своята визия за бъдещето на икономиката в Ловеч. Тя акцентира, че ролята на кмета е да помогне да се създават условия за развитие на бизнеса чрез подобряване на инфраструктурата, създаването на благоприятна среда за увеличаване на инвестиционната активност, включително облекчаване на регулационни режими и опростена процедура при издаване на разрешителни и лицензи.

„Акцент в управлението на това мнозинство безспорно е стабилното икономическо развитие на страната", сподели председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя обобщи приликите между областите Ловеч и Плевен, много от които, за съжаление, са с негативен знак. Цецка Цачева специално изтъкна огромната важност на магистрала „Хемус" и сподели, че възможно най-бързото й завършване е неин личен приоритет. „Когато се говори за съживяване на бизнеса, са нужни комплексните усилия на държавните институции, на изпълнителната власт, общината и общинския кмет", заяви Цачева.

„Ще подкрепяме малкия и среден бизнес и по въпросите, които възникват по отношение на търсене и предлагане на труда, посочи Корнелия Маринова. Тя каза още, че сигурността също ще бъде приоритетна функция на общинската администрация и на кмета, защото това е една от сериозните пречки за бизнеса. Кандидатът на ГЕРБ за кмет пое ангажимент да осъществява редовен диалог и да осигури реално партньорство и комуникация между новата местна власт и представителите на бизнеса.

„Средата на живот също е важен фактор за привличането на инвестиции и на развитието на бизнеса. И тук е ролята на местната власт, тъй като именно от нея се очаква да гарантира по-добри условия за живот в дадена община – тя е важен фактор за развитието на икономиката. В този смисъл Корнелия Маринова и Мадлена Бояджиева имат визия какво им предстои. Познаването на проблемите е първата част от решаването на проблема", подчерта Цецка Цачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай