Проект "А" в Плевен

Проект "А" в Плевен | StandartNews.com

Обща изложба на плевенски творци бе открита днес в художествена галерия „Илия Бешков" в Плевен. Събитието уважиха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, народният представител Владислав Николов и кандидатът за кмет проф. д-р Димитър Стойков.

С отговорност към хората на изкуството пожелаха да се отнася и във втория си управленски мандат проф. Димитър Стойков като изразиха личната си подкрепа за него. От своя страна Председателят на Народното събрание Цецка Цачева припомни за реално отделените средства в мандата на проф. Стойков за развитието на културата и изкуствата в Плевен. "Вие всички сте нашият "А" отбор и съм уверена, че винаги ще изненадвате колегите си от страната с нови, нестандартни и успешни проекти" – каза Цачева на събралите се артисти за представяните проекти.

Проект „А" представлява колекция от платна, авторски ескизи, които ще участват в настоящата изложба. Същата колекция ще представя съвместната инициатива в мобилни изложби на галерията през 2016 г. в галериите в Ловеч, Габрово, Русе. Участие в инициативата са взели 42-ма автори. Проект „Пространство" пък има за цел да предостави възможност на участниците да изпълнят своите ескизи върху специално подготвена основа, монтирана на югозападната страна на ХГ „Илия Бешков". Върху обща площ от близо 40 м2 авторите ще участват в рисуването на открито. Завършеното живописно платно ще промени външния вид на галерията и ще привлече вниманието на почитатели и приятели на изкуството. Процесът на работа ще бъде оформен и в художествен филм.

Проектът се реализира за първи път от плевенските художници, благодарение на община Плевен, която с решение на Общински съвет Плевен въведе така наречения проектен принцип в реализирането на културни прояви в града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай