16:05 ч.

02.10.15

2 мин.

692

0

0

Петър Кичашки: Едва 4 училища в София са достъпни за деца с увреждания

от Стандарт |

Петър Кичашки: Едва 4 училища в София са достъпни за деца с увреждания

„Общината има голям грях към хората в неравностойно положение. Условията за хората с увреждания са един показателен белег, който разделя развитите от примитивните държави. За съжаление, София е и продължава да бъде един от най-неприветливите градове в Европа, както за хората с увреждания, така и за всички останали. Едва 4 училища в София са достъпни за деца с увреждания, масово не са достъпни тротоарите и градската среда като цяло." - заяви Петър Кичашки, кандидат за общински съветник от БСП Лява България.


Днес бе направена демонстрация на това, колко недостъпна е градската среда в София за хората в неравностойно положение. Кандидатът за кмет на София на БСП Лява България професор Михаил Мирчев, водачът на листата за общински съветници Калоян Паргов, кандидати за общински съветнитници и районни кметове, и депутати от БСП Лява България изминаха пътя от подлеза на Софийския университет до сградата на Столична община, използвайки инвалидни колички. Участниците в демонстрацията бяха изключително затруднени от стръмните рампи в подлеза на Софийския университет, високите бордюри, разбитите тротоари и паркираните коли. Уличните платна бяха единственото достъпно място за преминаване с инвалидна количка.


„Няма как да разбереш как се чувстват тези хора, ако не се поставиш в тяхното положение. Видно е, че безхаберието на Столична община е пълно. Това е положението, в което се намират хората в неравностойно положение – ежедневно те трябва да преминават тези препятствия. Столична община не се е погрижила да направи живота на хората с увреждания малко по-лесен. Видяхме, че бордюрите в София са много високи, рампите на подлезите са твърде стръмни за предназначението си, а тротоарите са разбити. Щом влезем в управлението на София, ще се заемем с изграждането на подходящи рампи и асансьори в подлезите, включително и в прословутото метро. Ще направим така, че животът на хората с увреждания в София да стане по-лек. Ще направим така, че градската среда реално да стане достъпна за тези хора." - категоричен бе Калоян Паргов.


„За най-голямо съжаление, София е един от градовете с най-недостъпна среда за хората с увреждания. От тази гледна точка, по европейските стандарти, ние сме една от най-изостаналите общини. Следващият кмет на Сафия трябва да направи сериозна инвестиция в тази сфера, за да може всички булеварди, училища, административни сгради и цялата градска среда да бъде по-достъпна за хората с увреждания.", каза кандидатът на БСП за кмет на София професор Михаил Мирчев.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент