Неджми Али: Турция вече показа отговорно поведение към бежанската криза, сега е ред на ЕС

Неджми Али: Турция вече показа отговорно поведение към бежанската криза, сега е ред на ЕС | StandartNews.com

"Огромна бежанска вълна, основно от разкъсваната от война Сирия, наводни Европа като страните-членки изпитват сериозни проблеми при осигуряването на убежище. Шенгенската система се разпада под тежестта на бежанската криза като същевременно страните от ЕС се разминават драстично с реакцията им спрямо хуманитарната криза", обяви на заседание по време на пленарна сесия на Европейския парламент евродепутатът от Алианса на либералите и демократите в Европа Неджми Али.

Той призова Съюзът да действа бързо, за да бъде предотвратена бежанската вълна, спешно да бъде изградена единна европейска позиция, дългосрочна и подобрена стратегия, включваща Турция, както и да се предприемат решителни действия за постигане на реални резултати. На заседанието присъства и вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович.

„ В конкретният случаи има две страни, които не могат да бъдат подминати, във връзка с решението на тази криза: ЕС и Турция. В Европа се утвърждава разбирането, че без подкрепата на Турция е невъзможно разрешаването на бежанската криза. Към настоящият момент, институциите на ЕС не могат да предложат кой знае какво съществено без стратегическия си партньор, въпреки някои позитивни моменти в Доклада за напредъка на Турция.

Досега Турция е приютила 2.5 млн. бежанци, но освен непосредствените изисквания, се появяват и дългосрочните нужди за предоставяне на здравеопазване, образование и заетост. ЕС за първи път е изправена пред подобен род проблеми. Въпросът става все по-наложителен във връзка с влошената среда на сигурност, и проблемите на мигрантите са призив за събуждане и действие. Турция вече показа отговорно поведение, сега е ред на ЕС. ", посочи Неджми Али.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай