Любомир Христов се срещна с експерти от сектор здравеопазване в града

Любомир Христов се срещна с експерти от сектор здравеопазване в града | StandartNews.com

Дискусия по проблемите на здравеопазването събра специалисти от сектора на среща с кандидата за кмет на община Шумен от ПП ГЕРБ Любомир Христов и кандидати за общински съветници. Доктор Светлана Маркова от листата на ГЕРБ представи програмата за управление. Повишаване качеството на живот на хората чрез интегрирана профилактика, ранна диагностика и ефективно лечение на заболяванията и уврежданията на населението е стратегическата цел, по която ще работи бъдещата кметска власт. Осигуряването на необходимите медицински кадри за шуменското здравеопазване е сред важните приоритети на ГЕРБ, каза още доктор Маркова.

Кандидатът за кмет Любомир Христов потърси мнението на участниците в срещата за формиране на консултативен орган към общинската администрация по въпросите на здравеопазването. „Не предпоставяме модела, а по-скоро консултираме с вас кой е работещият вариант", обясни Любомир Христов.

Според доктор Милен Чолаков, председател на асоциацията на общопрактикуващите лекари в Шумен, местната власт трябва да търси по–активно съдействието на съсловните организации. „Всички кадри са там. Има съсловна организация с много сериозни хора и техният експертен потенциал трябва да се използва. Не е необходимо да се създава отделен Обществен съвет. До този момент нито един кмет не е използвал ресурса на лекарската колегия", заяви д-р Чолаков. Едно от неговите предложения е Областният съвет по здравеопазване да се превърне в реален оперативен инструмент. Той може да ръководи и да дава насоки, препоръки към останалите кметове и с тяхната помощ да се решават проблемите. Изключително важно е и да се създаде експертна група за привличане на средства по европейски проекти в здравеопазването. Той изрази одобрение на предложението да се изработи общинска програма за кадрово обезпечаване на здравните заведения в общината.
В дискусията участва и доктор Стоян Тодоров, който обясни, че програмата е отворена за предложенията на експертите. Заедно ще формулираме важните приоритети и ще работим за постигане на целите, заложени в нея, каза кандидатът за общински съветник.

Според доктор Йорданка Пенкова, директор на РЗОК Шумен, създаването на общински структури за долекуване трябва да бъде един от основните приоритети на общинската власт. При добра политика би могло да се създадат предпоставки за привличане на частни инвеститори за изграждането на такива структури. Общината да създаде мотивиращи механизми, които да привлекат инвестиции, предложи доктор Атанас Атанасов.

Изключително важно е кметовете на общини да имат активна роля при изработването на Областната здравна карта. Медиците настояват във фокуса на вниманието на общинската власт да бъдат не само проблемите на застаряващото население, но и на подрастващите заради увеличения процент на страдащите от диабет, затлъстяване, гръбначни изкривявания. Коментиран беше и ангажиментът на кметовете за създаване на лекарски кабинети в училищата.
По повод опасенията на медицински сестри и фелдшери за сливане на здравни кабинети в детски градини и училища, Любомир Христов беше категоричен, че няма да допусне това. В края на разговора той заяви, че приема идеята експертите от лекарската колегия да консултират неговия екип по всички проблеми, които касаят развитието на шуменското здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай