Иво Димов: Летният театър и кино „Химик" отново ще бъдат храмове на културата

Иво Димов: Летният театър и кино „Химик" отново ще бъдат храмове на културата | StandartNews.com

„Летният театър" и кино „Химик" ще бъдат основно ремонтирани през следващите 4 години. Тези знакови за Димитровград сгради ще бъдат отново изпълнени със живот и ще бъдат храмове на изкуството и културата, такива каквито ги помнят нашите родители". Това заяви на среща с дейците на културата в Градската библиотека кандидатът за кмет на Димитровград от ПП ГЕРБ Иво Димов.

Във срещата, участва и скулпторът Гроздан Грозев, който е кандидат за общински съветник от листата на ПП ГЕРБ.
Общината има готови проекти на обща стойност 17 млн. лева. С тези средства освен летния театър и кино „Химик" ще бъдат ремонтирани основно сградата на Търговския дом и парковете „Марица" и „Вапцаров".

„Културата не може да се развива и съхранява, ако Димитровград и общината не прогресират", убеден е Иво Димов.
„Друга наша кауза, за която ще се борим, това е през следващите няколко години Димитровград да бъде вписан в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО". Това ще осигури на Димитровград реални финансови ресурси, с които ще може да бъде основно обновена централната градска част. В момента знаковите сгради в центъра не се поддържат добре, защото са частна собственост. А по закон общината няма право да отделя средства за ремонт на частни имоти", обясни той.
Иво Димов припомни, че по време на неговото управление е трябвало да бъдат върнати на банките 12 млн. лева стари задължения. „Ако разполагахме с по 3 млн. лева допълнително всяка година щяхме да успеем да направим много повече за културните институции", категоричен беше Димов.

„Община Димитровград има най-много разходи за култура като процент на средства, отделени от бюджета. От всички български градове само в столицата София този процент е по-висок. За това благодарим на кмета Иво Димов за всичко, което направи по време на мандата си", изтъкна диригентът на Духовия оркестър и почетен гражданин на Димитровград Доцо Вътков.
„От както музея в Димитровград е с делегиран бюджет получихме финансова независимост и стабилност. Така се работи много по-спокойно и по-качествено", каза директорът на Историческия музей в Димитровград Елена Георгиева. Тя предложи през следващите 4 години Димитровград да бъде домакин на Националната конференция на музеите. Иво Димов обеща пълната си подкрепа за тази идея.

На срещата беше обсъден и основният ремонт на сградата в която се помещават Градската библиотека, Историческия музей, Духовия оркестър и Центъра за работа с деца и младежи.
„Ремонтът ще продължи 6-7 месеца и ще предизвика доста неудобства. Но след приключването му в сградата ще е обновена и ще има асансьор", отбеляза Иво Димов.

Скулпторът Гроздан Грозев и дейците на културата подкрепиха идеята на Иво Димов след време статуята на трите музи на площад „Поезия" да бъде преместена на десетина метра от сегашното си централно място. Това ще позволи обособяването на постоянна сцена за концерти, рецитали и спектакли.
Дейците от духовната сфера подкрепиха категорично Иво Димов за втори мандат. Те заявиха, че са зад него, за да довърши започнатото през сегашното управление, като изберат бюлетината с номер 20 на 25-и октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай