Инвестиции за милиони в кварталите на Варна

Модерен басейн ще радва жителите на "Аспарухово" след пълната промяната на квартала

Инвестиции за милиони в кварталите на Варна | StandartNews.com

Нови улици, паркове и забавачки от "Аспарухово" до "Владиславово"

Всеки трябва да усети промяната пред своя дом, казва кметът Иван Портних

"Варна не е само център, ларго и булеварди. Варна започва от "Аспарухово", "Владиславово", "Виница", затова за нас е важно да инвестираме в кварталите, за да могат всички варненци да усетят промяната до своя дом". Това казва досегашният градоначалник и кандидат за кмет на морската столица Иван Портних.

След големите инвестиции, които бяха направени само за 2 г. в централните булеварди, в обновения пешеходен ринг, в строеж на детски градини, в нови автобуси и тролейбуси, в обновяване на историческото ядро на Морската градина, усилията и парите се насочват към кварталите на града. Готовите проекти за тях само по ОП "Региони в растеж 2014-2020" са с осигурено финансиране за общо 84 млн. лева. Това са средства за паркове, градини, училища, детски градини, междублокови пространства. Общината ще разполага с този финансов ресурс още в началото на следваща година и

резултатите скоро ще станат видими

"Искаме да продължим възраждането на града със същите темпове както досега", казва Иван Портних. А оценка за неговата работата дойде и от Европа: "След години летаргия Варна най-сетне се пробуди!" - думите са на Жозеф Дол, лидер на Европейската народна партия (ЕНП), който даде града като пример за ефективно управление на европейските средства през последните 2 г. .

"Имаме готовност да вложим над 100 млн. лв. в "Аспарухово", казва днес Иван Портних. Вече се работи по проект за изграждане на рибарско пристанище в местността Карантината по ОП "Рибарство и аквакултури 2014-2020". Индикативната стойност за изграждане на пристана, който ще е за 100 лодки, е 12 млн. лева. Това всъщност е първата стъпка, а следващата - много очаквана, е изграждане на рибарско селище. Идеята е да се запази основният и древен поминък край морето, да се възстановят рибарските занаяти - плетене на мрежа, сушене на чируз, а мястото на брега да стане удобно и хубаво за живеене, атрактивно за туристи и гости. Така ще се успокоят морските мъже, че мегаломанските строежи зад гърба им не застрашават съществуването им, както разказва новият български филм "Бартер", взривил варненската публика по време на фестивала "Любовта е лудост". След като разбра за проекта, режисьорът му Атанас Киряков обеща да направи оптимистично продължение на лентата.

След бедствието в квартал "Аспарухово" инфраструктурата бе обновена, но има още много работа за вършене. Взети са мерки за двете невралгични точки в района - охранителните канали по улиците "Моряшка" и "Горна Студена", които ще бъдат

ремонтирани и напълно обезопасени

с пари от европейски проект. 8 млн. лв. вече са осигурени по фонд "Солидарност" към ЕК, в момента се провежда процедура по избор на изпълнител за ремонта. За отличната работа Варна бе посочена като добър пример и най-голям бенефициент сред българските градове за безвъзмездно получени средства от фонда. Мнението заяви Джон Уатер, представител на ЕК, който провери на място в "Аспарухово" реализацията на проекта. Още 2 млн. по "Солидарност" са осигурени за укрепване на Фатрико дере и Елпромското дере, които също са потенциално опасни обекти. И още инвестиции за района - готови са проектите за ремонт и разширяване с две платна на ул. "Мара Тасева", за цялостна рехабилитация на ул. "Първи май", "Кирил и Методий", "Народни будители". Предстои да бъде даден старт на ремонта на централния водопровод за "Аспарухово", който минава под езерото, с 3 млн. лв., осигурени от правителството. Така ще бъде решен един наболял проблем за аспаруховци - ВиК авариите. Работи се и по проект за изграждане на закрит плувен басейн, за който вече има избран терен. Има готов проект и за голям детски и спортен комплекс в Галата.

Един от символите на Варна - Аспаруховият мост, открит на 8 септември 1976 г., също ще претърпи рехабилитация. Незаслужено пренебрегван през годините, мостът вече е обект на мащабна инвестиционна програма - в момента със средства от общинския бюджет се проектира цялостен ремонт, включително и изграждане на велоалея и ограждения, които да спират самоубийците. През следващата година в ремонта ще бъдат вложени около 35 млн. лв., осигурени от държавата, както обеща премиерът Бойко Борисов.

Готов е и подробният устройствен план на Аспаруховия парк, който е естественото продължение на Морската градина, едно уникално съчетание на чист и дълъг плаж, изобилие от зеленина и море. В парка ще бъдат изградени алеи, осветление, спортни и детски площадки.

На запад - в кв. "Владислав Варненчик", кметът Иван Портних и неговият екип също вложиха средства - строят се нови детски площадки, изградена бе нова сграда за ОДЗ "Детски свят", нова детска ясла "Мечо Пух". Започна възстановяването на най-проблемния бул. "Трети март" и в момента върви вторият етап на неговата реконструкция. Специално внимание беше отделено на парка, който вече е с нови алеи, осветление, детска площадка, осветление, спортни игрища. Изграден беше новият параклис "Св. Мина", а след това бе направена първа копка за строеж на храм "Св. Йоан Рилски" в кв. "Кайсиева градина". За "Кайсиева градина" има и готов проект за цялостно обновяване - на инфраструктура, зелени площи, осветление, междублокови пространства.

Плановете за "Владиславово" включват и готов проект за нов корпус за детска градина "Приказка", който е в интересен скандинавски стил. Ще бъде ремонтирано и СОУ "П. Яворов", което спечели през 2014 г. награда "Варна" на общината. Проекти има и за разширение на детска градина "Първи юни", на Първо ОУ - с нова настилка в двора, саниране, сеизмично укрепване. Предвидени са пари за

рехабилитация на малките улици в района

Инвестиции да очакват и хората в "Трошево" - подрайон на "Младост". Вече е готов проектът "Нашето зелено Трошево", изработен от експерти на фирма "Веолия" и предоставен безвъзмездно на община Варна. Той предвижда пълно обновяване на 11 жилищни сгради с над 900 апартамента, две нови обществени учреждения, нови пътни настилки, над 400 паркоместа, нови и красиви градинки, детски площадки, алеи, осветление със слънчева енергия, места за отдих, поливна система с дъждовна вода.

На север - във "Виница", също предстои да бъдат вложени сериозни средства. Кварталът има неразрешени проблеми от десетилетия, затова сега усилия ще бъдат съсредоточени за неговото възраждане, казва Иван Портних. Пътят за Виница, който пропадна в началото на годината заради свлачище, вече е укрепен. Целият участък е изцяло преасфалтиран, а за спиране на свлачищните процеси са поставени над 200 пилота. Ремонтират се тротоарите, предстои и цялостно подновяване на най-важния булевард -"Цар Борис III", който е в изключително тежко състояние. След като държавата предостави терен на община Варна, започна проектиране на детски и спортни площадки, училища и детски градини, изграждане на парк. Във Виница бе изградено ново крило на детската градина.

Готов проект за новия програмен период има и за перлата на Варна - "Чайка", където е предвидено облагородяване на градската зона - с парк, фонтани, детски площадки. Налице са и проекти за разширяване на детска градина "Мечо Пух", за ремонти на ГПЧЕ" Йоан Екзарх" и ОУ "Г. С. Раковски".

"Варна тръгна с нов темп на развитие през последните 2 г., със същата скорост можем да продължим и занапред, защото сме с пълна проектна готовност. Знаем как и можем да привлечем европейско финансиране, защото това е важен лост за развитието на града", казва Иван Портних. Вместо лозунги и обещания той представя пред хората резултати и доказателства за реална промяна на средата - и в центъра, и в кварталите. Затова промяната ще бъде усетена - от всеки варненец, пред всеки дом.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай