Димитър Делчев: Болшинството от децата в конфликт със закона са неграмотни - проблемът не се решава

Димитър Делчев: Болшинството от децата в конфликт със закона са неграмотни - проблемът не се решава | StandartNews.com

Законът не позволява възпитателите в СПУ и ВУИ да се занимават с проблема, казва Делчев след посещенията си тези училища в страната

Димитър Делчев, народен представител от „Движение България на гражданите" от Реформаторския блок, член на правната и вътрешна комисии в парламента, внесе в петък в деловодството на Народното събрание въпроси към министъра на образованието и министъра на правосъдието, свързани с детското правосъдие.

Министър Танев ще трябва да отговори на въпрос дали министерството на образованието предвижда промени в учебния план на СПИ и ВУИ, където се настаняват деца в конфликт със закона, поясни Делчев. Според думите му действащата нормативна уредба в образованието не е пригодена за работа с децата там. Поради необходимостта от стриктно спазване на учебни планове се оказва, че деца, които формално са в пети клас, но не могат да четат и пишат, се обучават по английски език, защото законът не позволява възпитателите да се заемат с проблема с грамотността им. Това не е единичен случаи, а реалността във всички училища-интернати, които посетих през последните месеци, добави депутатът.

Въпреки множеството заявки за промяна, в последните няколко години в тези институции не се е случила никаква реформа, която да реши проблема,  затова искам да чуя от министър Танев каква е концепцията на МОН за реформа в тези училища, каза Делчев. Децата в конфликт със закона трябва да имат шанс за интеграция в обществото, да натрупат различни умения, но когато са неграмотни и програмата не разрешава излизане от рамката, това няма как да се случи, категоричен бе той.

От своя страна министър Иванов ще трябва да отговори за броя и реда на използване на „сините стаи" - особени защитени помещения за работа с деца, влизащи в контакт с правосъдието.

Въвеждането на тази международна практика е изключително важно, но получих редица сигнали за отказан достъп до тези помещения, каза Делчев. Според думите му това не съответства на интересите на правосъдието за бърз процес и разпит на свидетели във възможно най-кратък срок от настъпване на събитието, за което те свидетeлстват.

Реформата в системата на детското правосъдие е залегнала в програмата на правителството. Тази система включва функциите на множество държавни органи, натоварени със задачи в правосъдната и социалната система, както и в образованието и това прави изпълнението й трудно, каза Делчев и добави, че в същото време децата биват изолирани и не получават реален
шанс за обратна интеграция в обществото.

Според думите му всички институции трябва заедно да намерят решение на проблема, в противен случаи прехвърлянето на отговорност между отделните администрации ще продължи и децата в конфликт със закона ще продължават да бъдат изолирани от обществото, лишени от възможност за различно бъдеще далеч от престъпността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай