Експонираха уникална гробница в Археологическия музей в Пловдив

 Експонираха уникална гробница в Археологическия музей в Пловдив | StandartNews.com

Нов уникален експонат има Регионалният археологически музей в Пловдив. Това е раннохристиянска гробница от началото на 4-ти век с напълно запазени библейски стенописи.

Експонатът бе представен тържествено днес в присъствието на кандидата на ПП ГЕРБ за втори кметски мандат в Пловдив инж. Иван Тотев. По негово предложение Общинският съвет отпусна средства за пълната реставрация на гробницата със стенописите, намерена на ул. „Г. М. Димитров" при изкопни дейности на ЕВН. Директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов благодари за подкрепата на инж. Иван Тотев и на ръководството на дружеството.

Стенописите са идеално запазени и са гордост за всеки световен музей, разказа археологът Мая Мартинова, която от 2012-та ръководи проекта по реставриране и консервиране. На двете дълги стени на гробницата са изобразени сцени от Библията - Изцелението на параликита и Възкресението на Лазар.

На стените са изписани още гръцките букви Алфа и Омега, както и два пауна - древни символи на безсмъртието и възкресението.

Никъде в света до този момент не е открит стенопис на гробница с Възкресението на Лазар, подчерта директорът на музея Костадин Кисьов. Той допълни, че е рядкост музей да експонира цяла гробница, напълно реставрирана и запазена.
През последните 4 години за Пловдив се говори по друг начин не само у нас, но и по света, когато става въпрос за културно-историческо наследство, заяви Иван Тотев и допълни, че тази находка е голяма гордост за града ни, защото показва, че Пловдив е бил важен християнски център на Балканите по това време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай