Машина за голове: Мирослав Клозе в цифри

Машина за голове: Мирослав Клозе в цифри | StandartNews.com

Мирослав Клозе е от онези нападатели, които рядко ще се отчетат с великолепен и импровизаторски гол, но пък притежава най-важното качество: да отбележи тихо и скромно, точно когато е най-важно. На Мондиал 2014 Клозе изпревари бразилската легенда Роналдо и събра актив от 16 гола на световни първенства. И сложи края на кариерата си по блестящ начин: с титла. Ето кои са най-важните факти и цифри от биографията на германеца с полски произход.

Висок е 182 см, носител е на "Златната обувка" и е роден на 9 юни 1978 г. в Ополе, Полша.

Майка му Барбара играе за полския национален отбор по хандбал, докато баща му Йозеф Клозе е бивш футболист на "Оксер".

Мирослав живее във Франция през първите осем години от живота си. Нападателят често избягва да говори в себе си чрез някаква националност и предпочита да се нарича просто "европеец". Има две деца, които обаче е научил добре на полски.

Ако беше отбелязал 17 гола, щеше само той да има точно толкова попадения за последните 4 Мондиала, колкото има целия английски отбор.

Преди да започне да рита за Кайзерслаутерн, играе в третодивизионни немски отбори предимно за забавление. През това време работи като дърводелец.

Изумен е от страхотния начин, по който го посрещат в Лацио. "Преди да дойда в Италия, не мислех че е възможно да ми се случи следното: пощаджията да коленича пред мен и да поиска да целуне краката ми".

Има 136 мача за германските национали, в които е отбелязвал 71 пъти.

Единствено Лотар Матеус има повече изиграни срещи за Бундестима от Мирослав.

Клозе е първият играч на Лацио, успял да отбележи 5 гола в един мач при победата над Болоня с 6 на нула преди година.

Най-титулуваното му качество е играта с глава - 5 от головете му на световно са след центрирания.

В мач срещу Наполи прави нещо немислимо за всеки нападател - вкарва с ръка и сам отива да си признае на съдиите, искайки от тях да отменят гола.

В националния отбор считат, че винаги носи късмет на отбора. Няма мач на немците, в които Клозе да е вкарал и въпреки това отборът да е изгубил.

Ревностен католик е - в това отношение полските корени си казват думата.

Държи рекорда и за единственият играч, който е играл на 4 полуфинала на световно първенство.

На клубно ниво има има "едва" 206 гола в 524 мача.

"Той е учтив, смирен и професионалист, който живее спокоен живот със своето семейство. Той се съобразява какво яде, грижи се за тялото си и никога не е страдал от тежки контузии", казват за него приятелите му.

Често Клозе е обвиняван, че е късметлия, но истината е, че той сам гради своя късмет. Трудното детство, тежката адаптация към германския начин на живот след емиграцията на неговото семейство, му помага да изгради достоен характер. Нападателят няма много фенове, в сравнение с Меси и Кристияно Роналдо, но вероятно защото никога не търси позата и ефектното поведение на терена.

4396 дни разделиха Мирослав Клозе от двата му финала (2002, 2014). Това е с 21 дни повече от Пеле (1958, 1970).

Клозе е на пето място при най-възрастните играчи, които играят на финал на Мондиала (36 г. и 34 дни).

След рекордния си 16-ти гол казва: "Преценката ми не е реална. Чувствам еуфория, но не мога да опиша точно какво става. Объркан съм. Дори нямах сили да направя салто".

Казва следното: "Всички преживяваме кризи. Когато един футболист обаче е в криза, може да го спаси само едно: отборът. Индивидуализмът ще убие футбола".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай