20:05 ч.

03.12.17

3 мин.

0

1

0

Туризмът дава 60% от парите в Банско

от редактор |

Туризмът дава 60% от парите в Банско

Във връзка с дебатите около развитието на зимния туризъм в Банско, ИПИ публикува свой анализ, който е изготвен за ползване от местната власт и се нарича "Икономическия профил на община Банско". Анализът не се фокусира единствено върху зимния туризъм в Банско, а се опитва да представи цялата картина и перспективите пред региона.


Икономиката на община Банско претърпява сериозна трансформация в периода след последната икономическа криза, се посочва в анализа на ИПИ. По последни данни над 60% от икономиката на общината е концентрирана в туризма, т.е. в дейностите „Хотелиерство и ресторантьорство" и „Спорт, култура и развлечения". Около 47% от заетите в нефинансовите предприятия също попадат в тези дейности, което на практика показва огромното значението на туризма за общината.


Близо 1/4, или 24% от икономиката на община Банско се пада на промишлеността, като тук заетите са 18% от всички заети в нефинансовите предприятия. Основните сектори на промишлеността са мебелното производство и електрониката. Това са традиционни сектори за общината, които до голяма степен предопределят и профила на местните професионални гимназии. След първоначалния удар на кризата по промишлеността през 2009 г., секторът се стабилизира по отношение на броя на предприятията, оборотите, произведената продукция и добавената стойност. В последните години обаче се наблюдава спад в заетостта в промишлеността, която намалява от малко над 1000 заети през 2009-2012 г. до около 800 през 2014 г.


Този спад обаче е компенсиран от покачване на заетостта в сектор хотелиерство и ресторантьорство. Туризмът се развива добре през последните години, като нетните приходи от продажби в дейностите хотелиерство и ресторантьорство се увеличават от 34-35 млн. лв. през 2010-2011 г. до малко над 50 млн. лв. през 2014 г. Заетостта в тези дейности също се покачва от 1200 - 1300 души през 2010-2011 г. до над 1600 души през 2014 г. В рамките на туризма най-бързо са преодолени и негативните ефекти от кризата, като оборотите, приходите от продажби и заетостта през 2014 г. далеч изпреварват тези отпреди кризата (2008 г.).


Броят на гостите в
курорта се удвоява


Докато през 2008-2009 г. леглата в местата за настаняване в Банско са около 7 хиляди, то през последните три години (2013-2015 г.) те постепенно се увеличават до около 11 хиляди, се посочва в анализа на ИПИ.


Увеличението на местата за настаняване и легловата база на община Банско е паралелно със стабилното нарастване на броя на реализираните нощувки. От 2008 г. до 2015 г. нощувките са станали почти двойно повече, като броят на реализираните нощувки в община Банско достига 640 хил. през 2015 г. (близо 47 хил. са нощувките в град Добринище). Приходите от нощувки също нарастват от 16,3 млн. лв. през 2008 г. до 28-29 млн. лв. в периода 2013-2015 г.


Същата тенденция се наблюдава и при броя на пренощувалите туристи, които през 2015 г. достигат 235 хил. души, спрямо около 120 хил. през 2008-2009 г. Разбивки на данните за периода 2012-2015 г. показват, че сезонността при българските туристи е съвсем различна от тази при чужденците. Докато при чужденците има огромна разлика между зимните и летните туристи, то при българите подобна почти отсъства. Нещо повече, при българските туристи юли и август са изключително силни и отстъпват единствено на декември по броя на пренощувалите лица.


По отношение на туризма общината следва да се фокусира в постигането на две основни цели, посочват от ИПИ. Първата е развитие на зимния туризъм чрез подобрения в предлаганата услуга (в т.ч. достъпност до планината) и реализиране на завършен проект в град Добринище. А втората е поставяне на фокус върху летния туризъм и възможностите за поддържане на висока икономическа активност извън зимния сезон – привличане на повече чуждестранни туристи през лятото, тъй като именно при тях е голямата сезонност, както и удължаване на престоя на българските туристи.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 12:28 · 04.12.2017
Определено усилията трябва да се насочат още повече в посока туризма в региона и развитието му!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент