Терорът през 21 век стана мюсюлмански патент

Джихадистите се уповават на наставленията в Корана за насилие спрямо "неверниците"

Терорът през 21 век стана мюсюлмански патент | StandartNews.com

Кървавият атентат в Манчестър за пореден път показа, че ислямският тероризъм е сред най-големите предизвикателства и заплахи пред западната цивилизация. Къде да търсим корените на този терор и може ли той да бъде спрян. Отговорите на тези въпроси търси в своя анализ бившият дипломат Антон Гицов. Той е работил е в отдел „Политическо проучване, планиране и прогнозиране" в МВнР, 6 години като международен служител в ООН, Ню Йорк и като съветник в българското посолство във Вашингтон от 1989 до 1992. Член на СБЖ и автор на многобройни публицистични материали в българския печат. Предлагаме втората част от неговия анализ. Първата част можете да прочетете ТУК.

Напоследък ислямският тероризъм се превърна в основна заплаха за Европа. Трябва да се посочи обаче, че тероризмът не е запазена марка за мюсюлманите. Той е използван като инструмент за насилие, отмъщение и за политически цели в най-различни държави и в най-различни времена. Ако обърнем поглед към по-далечното минало може да открием много примери. На 22 юли 1946 г. ционистката групировка "Иргун Цвай Леуми" взривява в Ерусалим хотела "King David, в който е настанена британската администрация за Палестина. Жертви на атентата стават 91 души.

Терорът е в арсенала на ирландската групировка ИРА, която организира серия атентати: Кървав петък в Белфаст (юли 1972), взрив в Лондонски университет (17 декември 1983), покушение в Брайтън срещу Маргарет Тачър (1984), минометен обстрел на Летище Хийтроу, Лондон (11 март 1994). Баските сепаратисти от ЕТА не остават по-назад, за 50-тѐ години действие на организацията в Испания нейни жертви стават над 850 души.
Терорът е добре познат и в родната история.

Членове на крайно ляво крило на военната организация на БКП през 1923 г.

взривяват църквата "Св. Неделя" в София, убивайки на място 134 души

Български турци взривяват влакове на 30 август 1984 г. в Пловдив и на 9 март 1985 г. на гара Буново.

Факт е обаче, че днес преобладаващите терористични актове са дело на мюсюлмани. В статия озаглавена "Ислямът се е превърнал в свой враг" в британския "Observer" от 21 октомври 2001 г., когато още нямаше атентати в Европа, теологът от пакистански произход Зияудин Сардар писа, че :"тероризмът е мюсюлмански проблем", отбелязвайки, че "мюсюлманите упорито отказват да видят тероризма като вътрешен проблем, обвинявайки за него всеки друг- Запада, ЦРУ и т.н., но не и себе си...". През 2004 г. друг пакистански публицист Мохамед Юнос Шейк, емигрирал в Швейцария, остро разкритикува Запада, пишейки: "Вие в миналото подкрепяхте талибаните, а поради отказът ви днес да конфронтирате войнствения Ислям, ще платите скъпа цена, защото няма как да се отрече съществуването на фундаментализъм, екстремизъм и тероризъм".

За отбелязване е, че мюсюлманите, в която и държава да живеят, са чувствителни към термина "ислямски тероризъм", защото мнозинството от тях не оправдават тероризма, практикуван от радикални ислямисти. Затова и нe приемат религията им да бъде обвинявана като източник на тероризъм. За съжаление фактите подкрепят разсъждението на саудитския журналист Абдел Рахман ал-Рашид, които пише:

„Не всички мюсюлмани са терористи, но всички терористи са мюсюлмани

...Ние няма да изчистим името си, ако не признаем, че тероризмът е едно изцяло ислямско зло". Следва въпрос доколко ислямът като религия насърчава прибягването към тероризъм. Коранът наистина съдържа специални наставления за насилие спрямо "неверниците". Ето някои от тях: Сура 3: 10 "Кажете на неверниците: Вие ще бъдете победени и ще изпратени в ада"; Сура 5:30 и Сура 5:110 говорят за мъчения и убийства на неверниците. Един от най- противоречивите текстове в Корана- Сура 9/5 от Корана, наричана още "Стихът- Кама", съдържа призив правоверните да убиват неверниците "където и да ги намерят"; Сура 47:4 указва: "При сблъсък с неверници отрежи им главите". Още наследникът на Мохамед, халифът Абу Бакр ас Сидик проповядва: "Ние ще възприемаме като неверници, всички, които отхвърлят Аллах и Мохамед и ще водим свещена война срещу тях".
През юли 2008 г. британските разузнавателни служби осуетиха планирано взривяване на пътнически самолети от трима британски мюсюлмани. В един от тях бе намерена флашка с негов запис съдържащ призив "Убий неверниците, където и да ги намериш".

В името на истината следва да се отбележи, че Коранът е противоречив по отношение на насилието срещу неверниците, тъй като учи и друго; в Сура 190 се казва: "Воювай срещу неверниците, но не започвай битка пръв; бог не обича агресорите". Сура 9:5 освен това не указва, че неверниците трябва да бъдат убивани незабавно; ако се разкаят и приемат мюсюлманската вяра, те ще бъдат освободени и защищавани.

Разбира се, че мюсюлманите по света не са еднакви и не всички приемат буквално и следват онези проповеди в Корана, които са противоречиви. Има и мюсюлмански теолози, които призовават Сура 9:5 да не се интерпретира буквално, като обясняват, че

Мохамед е имал предвид да се убиват неверници, само по време на война

когато те са нарушили мирните споразумения с мюсюлманите и първи са ги атакували. Освен това не всички терористични актове днес имат за цел неверници, или са акт на отмъщение за военната намеса на Запада в мюсюлманските страни.

Едни от най-големите по брой на жертви терористични актове, като в Ирак например, са организирани от мюсюлмани срещу мюсюлмани- от сунити срещу шиити и обратно. Това пък показва, че самият ислям не е успял да преодолее вътрешните религиозни различия и ги решава с проливане на кръв, за разлика от християнството, където кървавите войни между католици и протестанти отдавна са останали в далечното минало.

В подкрепа на тезата, че за терора няма религия и националност са терористични актове, извършвани в други страни, които не принадлежат към „кръстоносците". В Индия, през ноември 2008 г . ислямски терористи избиха десетки гости в хотела "Тадж Махал" в Мумбай; на 21 май 2014г., в китайския град Урумчи екстремисти от уйгурска мюсюлманска групировка убиха на местния пазар 30 души. В Нигерия често погроми и убийства извършват ислямистите от радикалната групировка "Боко Харам. През октомври 2016 г., радикални ислямисти в Пакистан устроиха масово клане в полицейска академия в Кета убивайки 61 кадети, а на 31 декември 2016г. терористът от узбекски произход Абдулгадир Машарипов, разстреля в истанбулския нощен клуб "Реяна" 39 души.

Трудното съжителство между мюсюлмани и немюсюлмани, дори когато те са един народ, е видно от примера с Индия и Пакистан. По време на британското колониално господство двете страни са част от Британската Индийска империя. Тогава Индийската мюсюлманска лига в Индия настоява мюсюлманското население да бъде отделено в самостоятелна държава и на 14 август 1947 г. Британската индийска империя е разделена на Индия и Пакистан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай