Свикнах да ме атакуват и преди сделката с Доган

Свикнах да ме атакуват и преди сделката с Доган | StandartNews.com

Превърнахме въглищната централа в газова и открихме над 200 работни места, казва Данаил Папазов

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган стана мажоритарен собственик на ТЕЦ "Варна" и пристанището й, след като купи 70% от капитала на фирмата "Сигда" ООД. Останалите 30% продължават да са собственост на сина и дъщерята на бившия министър на транспорта капитан далечно плаване Данаил Папазов, който е изпълнителен директор на ТЕЦ "Варна" и пристанището му. Папазов е бивш дългогодишен изпълнителен директор на порт Варна и първият морски експерт, оглавявал транспортното министерство от Освобождението насам.

- Капитан Папазов, по стара традиция около Вас и Вашата работа отново прехвръкват мълнии - този път заради продажбата на фирмата, собственик на ТЕЦ "Варна", на известния политик Ахмед Доган. Знаем, че атаките срещу Вас започнаха веднага след закупуването активите на централата от ЧЕЗ, а сега, разбираемо, ще нараснат и заради новия мажоритарен собственик, към когото има нестихващ интерес от три десетилетия. Как ще се отразят този шум и атаки на сделката и, разбира се, на бъдещите планове за ТЕЦ "Варна"?
- С Вас се познаваме отдавна и предполагам знаете, че не се интересувам нито от обществен шум, още по-малко - от медийни атаки! Аз съм човек на действието и поради това се интересувам единствено и само от чистия бизнес. Що се отнася до сделката - "Сигда" ООД е частна фирма, Ахмед Доган е частно лице, а България е демократична държава, член на Европейския съюз, в която покупко-продажбите на имоти не са забранени от закона. А атаки че има - има, и то още от първия ден, когато стана известно, че нашата фирма купува ТЕЦ "Варна" и пристанището му. Но, честно казано, тези атаки никак не ме вълнуват!
- Все пак те бяха от енергийни експерти от Българския енергиен и минен форум, впоследствие и от други организации.
- Не зная за какви експерти говорите, тъй като те първо се уплашиха, че сме щели да съборим ТЕЦ-а и да използваме само пристанището му, поради което вдигнаха шум до небесата с искане да го запазим, тъй като бил много ценен за българската енергетика. След което същите тези "експерти", като разбраха, че нямаме никакво намерение да ликвидираме централата, а тъкмо обратното - да я възстановим, започнаха пък да ни атакуват защо я модернизираме. Така че от това, което излиза от тях, лично аз не мога да определя нито тяхната експертност, нито техните желания точно какви са! Явно те просто не искат ТЕЦ "Варна" да работи, но това си е тяхна работа! А ние си продължаваме по нашата програма, работим усърдно за реализирането й и стъпка по стъпка вървим напред.
- Каква е програмата Ви? Конкретно по отношение на пристанището на ТЕЦ "Варна" - какви товари смятате да обработване?
- Само преди няколко дни ние успяхме да лицензираме пристанището на ТЕЦ "Варна". В същото време подготвяме много голям проект за изграждането на контейнерен и зърнен терминал. Почти пред привършване на проекта сме и вече сме в преговори за търсене на инвеститори, които да участват заедно с нас в осъществяването на този наистина голям проект. Разбира се, освен зърно и контейнери ще се стремим да привличаме и други товари - генерални и пр.
- Колко корабни места има пристанището?
- В момента - три, но в нашия проект предвиждаме разширение с още две, така че ще станат общо пет корабни места.
- Вие сте специалист и много добре знаете, че ще имате сериозна конкуренция по отношения на тези товари, както от страна на държавния порт "Варна", така и от терминала в Балчик.
- Никога не съм се страхувал от конкуренцията - нека да я има, за да има възможност клиентът да избира и да се насочва към по-добрия пристанищен оператор. А докато реализираме проекта за разширение на пристанището, още в близките дни ще започнем да обработваме общи товари. За целта бързаме да приключим с част от обширните ремонтни дейности, които още от самото начало започнахме по пристанището. Вече завършихме основния ремонт на порталните кранове, кейовата стена също вече е преоборудвана с нови съоръжения, получихме всички лицензи като пристанищен оператор, така че най-сетне вече започваме и да работим.
- А дълбочината там как е - не трябва ли да се драгира?
- По принцип трябва да се драгира и ние сме предвидили за по-нататък драгажни дейности, но засега дълбочината е напълно достатъчна, за да може пристанището да приема големи кораби.
- По отношение на ТЕЦ-а какво решихте?
- Първите три блока, знаете, са изведени от експлоатация и засега остават така. Ние вече направихме основен ремонт на V и VІ блок, като напълно ги преоборудвахме за преминаването им от въглища на природен газ като гориво. В момента напълно рехабилитираме и ІV блок, който също ще използва само синьо гориво. Така че ТЕЦ "Варна" от въглищна се превръща в газова централа. V и VІ блок вече са изпробвани как работят на газ, всичките им проверки преминаха успешно и аз смея да твърдя, че сме един напълно преоборудван ТЕЦ, който може да започне да работи на газ, и то в най-кратки срокове, и именно това, навярно, сериозно притеснява конкурентите ни!
- Откъде ще доставяте газ? Имате ли вече сключен договор с някой от доставчиците?
- Директно от "Булгаргаз". Тук бих искал да спомена и един факт, който никой никъде не го казва - само до момента сме открили над 200 нови работни места, като с разширяването на пристанището те ще нарастват многократно. Напомням - че това става в един абсолютно спрял ТЕЦ, затворен преди няколко години, който беше в трагично състояние, а сега, след извършените само до момента ремонти, ние вече имаме какво с гордост да показваме на света. Същото се отнася и до пристанището на ТЕЦ "Варна", което 12 години нямаше лиценз и не работеше, а ние го ремонтирахме и в близките дни то вече ще обработва товари.
Това е реалната действителност и аз се гордея с нея, а който иска - може да пише, говори и коментира каквото си иска - нали затова сме демокрация от вече близо три десетилетия!

Белчо Цанев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай