Смисълът на живота е да откриеш силата да си добър

Смисълът на живота е да откриеш силата да си добър | StandartNews.com

Цветелина Бориславова е собственик и председател на Надзорния съвет на Българо-американската кредитна банка. В интервю за "Стандарт" тя разказва какво стои зад наградата на КРИБ в категория "Застраховане и финанси", която получи преди седмица, как се вдигат на крака проблемни банки, какви са прогнозите за икономиката и кредитирането и какви са предизвикателствата в личния й живот.

- Госпожо Бориславова, преди броени дни получихте наградата на КРИБ в категория „Финанси и застраховане". Какво стои зад тази награда?
- Философия, визия и екип – това е нашата тайна за успех. Успех, постигнат от висококвалифицирани банкери, които с бързина, гъвкавост и иновативност предлагат модерни финансови решения на своите клиенти, при конкуренти условия. Подходът е винаги строго индивидуален и приоритетно ориентиран към природосъобразното, социално полезното и устойчивото. Живеем в свят, в който „покорената" от човека природа, се изчерпва. Сега е моментът да разпознаем отговорността, която носим в настоящето и за бъдещето, да се вгледаме в природата и да почерпим от мъдростта й. Това е философията, на която дължим постиганото до момента и с която продължаваме напред, в съграждане на синергия с клиентите и партньорите на Българо-американска кредитна банка.
Благодаря от името на целия екип на БАКБ за отличието, с което КРИБ ни удостои!

- През 2001 г., когато влязохте в борда на СИБанк, тя беше с огромни дългове. След това бе стабилизирана и продадена на много добра цена на белгийската КВС груп. Сега, след обединението на ОББ, тя влиза в топ 3 на банките у нас. В интервюта казвате, че се предприели финансов риск в покупката на БАКБ. Но ето, че сега БАКБ е сред кандидат-купувачите на банка „Виктория" – т.е. малката банка има шанс да мине напред в класацията на банките у нас. Обичате ли риска във Вашите бизнес начинания и каква е тайната за оздравяване на предприятията Ви?
- Придобих БАКБ в сложен от икономическа и пазарна гледна точка момент. Това е втора банка, която ние успешно преструктурираме и превръщаме от проблемна в просперираща структура, стояща стабилно на българския банков пазар. Сега БАКБ е универсална банка, насочена приоритетно към подпомагане на зелената икономика, използвайки най-новите технологии в банковото обслужване.

- В седмицата, когато банкерите отбелязаха своя професионален празник на 6 декември, каква равносметка ще направите за банковия сектор у нас? Какви са прогнозите Ви за бъдещето на банките?
- Банковата система у нас е стабилна, с много добри показатели - и като финансови резултати, и като стратегическо поведение. Едва ли бих могла да направя точна прогноза за бъдещето на банките, но със сигурност новите технологии, както и агресивният подход на небанковите финансови институции ни поставят в условия на още по-конкурентна среда. Което е добре за пазара. А ако погледнем по-напред, си мисля, че банките ще функционират като истински партньор, като част от цялостния модел на новите икономически процеси, а не като отделна система. Но това ще е в по-далечно бъдеще.

- 2017 г. започна с голяма банкова консолидация, предстои сделката за ТБ „Виктория". Очаквате ли нови банкови сливания през 2018 г.?
- Пазарът в България е относително малък и банковият сектор се нуждае от консолидация, която вече се случва. Тя ще продължи и през 2018-а, а вероятно и 2019 г.

- Каква беше изминаващата 2017 г. за бизнеса? Върна ли се желанието на предприемачите за инвестиции и кои сектори се развиват най-добре?
- Наблюдаваме една тенденция на икономически ръст и добри макроикономически показатели на България. Икономическите показатели и на Европа, като най голям партньор, са възходящи и бизнесът взема решение за разширения. Нашите наблюдения са от приоритетните за нас сектори и са част от зелената икономика: транспорт, земеделие, храни и води и енергийна ефективност. Един истински предприемач винаги търси добри възможности да инвестира, да се развива. Важното за нас е това да се случва тук, в България. А за това е нужна предсказуемост, обществена справедливост, правила за всички, по-малко бюрокрация. Истински се надявам, че българинът ще отсее ценностното и ще инвестира тук. България има своите уникални дадености – природни, географски, климатични, исторически.

- Какви са прогнозите Ви за следващата година?
- Предвижданията за следващата година са за продължаване на положителните трендове и в икономиката, и в ръста в кредитирането. Условията на отрицателни лихви ще са причината банките да търсят повече проекти за кредитиране и да подобряват условията си.

- Кога очаквате периодът на рекордно ниските лихви да стигне своя край и готови ли са клиентите да приемат покачването им?
- На този въпрос едва ли някой може да даде точен отговор. Рекордно ниските нива са в следствие от политиката на стимули с цел възстановяване на растежа и инфлацията. Засега централните банкери продължават да твърдят, че нивата на инфлация не са достигнати и те оставят стимулите в действие. Пазарите на дълг също показват, че още сме в периода на ниски лихви. По отношение на готовността на клиентите – аз по-скоро бих коментирала ролята на банкерите. А тя е да оценят внимателно кредита и да вземат предвид, че лихвите могат да се покачат и клиентът следва да може да обслужва дълга си и при по-високи нива. Така ще защитим и нас, и клиентите си от проблеми.

- Какво ще посъветвате хората и бизнеса, които планират да теглят кредити?
- Моментът за теглене на кредит е добър. Всъщност в по-новата ни история не е имало момент с по-добри условия. Банките разполагат с много ликвидност и са в конкуренция за клиенти. Изборът с кого да работи клиентът следва да бъде направен и съобразно лицето, с което се представя банката. Дали банката има стратегически интереси в сектора или просто се възползва да разшири бизнеса си. Ние например сме зелената банка на България. Ние подкрепяме зелени проекти: енергийна ефективност, ВЕИ, масов транспорт, храни и води, земеделие, устойчива градска среда. Бизнесът от тези сегменти ще намери при нас съмишленик и дългогодишен партньор в своето бизнес пътуване.

- От години поставяте акцент върху „зеления" бизнес, дори сега БАКБ финансира програма за социални предприемачи с фокус върху „зелени" и устойчиви инициативи. Възможно ли е бизнесът у нас да е успешен и едновременно с това да щади ресурсите и околната среда?
- Днес, за да бъде бизнесът успешен, то той трябва да бъде „зелен". Това е линията, която би съградила едно стабилно бъдеще. Както вече споменах, природните ресурси са на изчерпване, а това предполага нов иновативен подход - не в използване, а в разумно ползване. Така постигаме синергия между нуждите на клиентите, отговорното отношение към природата и собствените си бизнес цели.

- Вие сте акционер в „Пампорово" АД. Какви са тенденциите в развитието на туризма у нас, за да не бъде той само летен или зимен?
- "Пампорово" АД е основният инвеститор в Родопите, в района на курортните селища Пампорово, Чепеларе и Стойките. Инвестиционните ни проекти са мащабни, съобразени с уникалните географски, климатични и туристически преимущества на региона. Благодарение на природните богатства, курортът Пампорово е четири-сезонен, с отлични условия за туризъм.
Налице са условия за зимни и летни почивки, които освен за развлечение, спорт и релакс, биха могли да бъдат комбинирани с оздравителен ефект. В допълнение на това, "Пампорово" АД непрекъснато надгражда природните дадености с креативност и ресурси, за да създаде отлични условия за целогодишен туризъм, като това включва историческите, географски и самобитни забележителности на дестинацията.

- Освен банкерството и туризма, кои са другите предизвикателства пред Вас?
- Следвам два основни подхода в работата си – развитие на иновативни проекти и придобиване и преструктуриране на предприятия в затруднено положение, т.е поемам предизвикателства, в които разпознавам потенциал за развитие. А такива има достатъчно в България. Вече трета година работи нашата фериботна линия "Дружба", която превозва товари между Европа и Азия (от Бургас до Батуми/Поти и обратно). Тя е част от голям наш проект, който включва транспорт, спедиция, пристанището Порт България Уест и бъдещ контейнерен терминал там. Холдингът ни работи много активно и в областта на земеделието, био производството, като основен наш фокус са иновациите, с цел опазване на околната среда и здравословна продукция, използвайки уникалните климатични и природни дадености на нашата страна.

- Премиерът Борисов изрази опасения, че жените, с които е бил обвързан, може да станат обект на атаки от политическите му опоненти заради идеята на ГЕРБ за ревизия на приватизацията. Споделяте ли опасенията му ?

- Аз не съм участвала в приватизационни сделки. Активите, които притежавам и управлявам, са придобити по всички правила и действащи закони, касаещи частния бизнес. Не се опасявам и от безбройните, безпочвени атаки на политически опоненти на Бойко и други заинтересовани лица. Вярвам и следвам принципите на чистота, справедливост и достойнство в отношенията. Вярвам в коректните пазарни методи и средства. Тези, които залагат на страхове и задкулисие, в крайна сметка винаги за губещи.

- Вие сте преуспяла жена. Каква е тайната на успеха?
- Мисля, че човек е успял тогава, когато е открил и повярвал в доброто в себе си и в хората. Когато човек съумее да се въздигне над злото в света, той вижда колко много сила има, колко много може да сътвори и да се радва на съграденото.

- В какво виждате смисъла на живота и смятате ли се за щастлива?
- Ето в това е смисълът на живота. Да откриеш в себе си силата да бъдеш добър, да създаваш хармония и красота в света, която да остави следа не само в материалния живот, но и в душите на хората.

- Изминали сте Ел Камино де Сантяго. Какво Ви даде това преживяване?
- Камино е едно от най-вълнуващите ми преживявания. 790 километра с колело за 15 дни. Съчетание на физическо, емоционално и психическо изпитание. Едно синтезирано усещане за Пътя. Пътят на живота, който много от нас преминават без да разберат какво и защо точно им се е случило. Едно намиране на себе си. Незабравим отпечатък в сърцето.

- Какви са следващите предизвикателства, които търсите?
- Много са. Нека останат моя тайна засега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай