Ревизия на приватизацията връща чувството на справедливост

Реално е със законови промени да възобновим срока на давност за тези престъпления, казва Христиан Митев

Ревизия на приватизацията връща чувството на справедливост | StandartNews.com

Христиан Митев е зам.-шеф на правната комисия в Народното събрание, депутат от ПГ "Обединени патриоти". Юристът е сред основателите на НФСБ и се смята за дясна ръка на лидера Валери Симеонов по правните въпроси.

- Г-н Митев, мнозинството хора приветстват идеята да се разкрият далаверите в приватизацията, но повечето експерти са скептични как тази идея ще се облече в законова форма. Има ли вече яснота как това може да се случи ?
- Все още няма готов законопроект, работата е на етап идеен проект. Правят се консултации с експерти по наказателно и конституционно право доколко е възможно да бъде направена промяна в Наказателния кодекс, с която да бъде възобновена давността за престъпления, извършени в процеса на приватизацията - било то документни престъпления, било то други незаконни деяния, за които давността е изтекла по сега съществуващите норми.
В общи линии два са вариантите, които се обсъждат на този етап. Едната е изцяло да бъде възобновена давността, т.е. там където е изтекла да започне да тече нов давностен срок, който да позволи да бъдат завършени разследванията и да бъде внесен обвинителен акт в съда. Другият вариант е да бъде премахната давността за този род престъпни деяния, свързани с приватизацията.
Давността в момента е различна и зависи от конкретното престъпление. За документни престъпления давността е много кратка - до 5 години. Но има и други деяния като безстопанственост, примерно, при които е по-голяма, но тези срокове също са изтекли като се има предвид, че раздържавяването е започнало в началото на 90-те години. Този процес не е спирал до налагането на мораториум от настоящото правителство. Така, че имаме изключително голям времеви период, в който трябва да се идентифицират деянията, които ще попаднат в обхвата на една такава законодателна промяна.

- Откога е идеята и какво се цели с нея ?
- Идеята възникна отдавна, тя беше огласена и от колегите депутати от ГЕРБ, присъства и в предизборните програми на нашата коалиция и в частност на НФСБ за ревизия на приватизацията до този момент, заявихме го още през 2014 г., както и сега през 2017 г. Няма нужда да повтаряме драстичните примери с приватизацията на авиокомпания "Балкан", на БТК и на ЕРП-тата, които оправдано предизвикаха обществено недоволство с оглед на ниската стойност, на която бяха продадени.

- Каква е философията в това закъсняло възмездие, очевидно повече пари в бюджета няма да влязат ?
- На първо място е идеята да се възстанови чувството за справедливост. Като цяло хората и обществото имат силно накърнено чувство за справедливост заради извършените престъпления и закононарушения в други случаи. Никой не понасяше никаква отговорност при явни примери за скандална приватизация. Едната цел е това да бъде осветлено, защото през годините доста политици говореха за отварянето на т. нар. досиета на прехода, както казваше президентът Георги Първанов. Разкриването на истината за приватизацията ще доведе до по-голяма публичност и прозрачност кой участва в тези сделки. Разчита се на по-дълъг период на разследване, защото в голямата си част това са по-сложни за разследване престъпления.

- Все пак надявате ли се със задна дата да се стигне до разваляне на сделки. Това не е ли твърде наивно ?.
- Развалянето може да стане само на базата на неизпълнение на сключените приватизационни договори. На една голяма част на тези договори са изтекли срокове за задълженията по тях, така, че няма как да бъдат развалени.
Но търсенето на отговорност ще има положителен ефект върху обществото като цяло, дори и да не се стигне до фактическо възстановяване на собствеността, там, където има сериозно накърняване на държавния интерес.

- Идеята ви включва ли концесионни сделки, за които например лидерът на "Атака" е говорил многократно преди години?
- Не, на този етап включва приватизационните сделки. При концесионните договори нямаме такива фрапиращи случаи като при приватизацията. Там, политиката ни е да въведем строг контрол и ревизии при необходимост. Това е което можем да направим на този етап и наложим гаранции в Закона за концесиите, който следва да бъде гледан на второ четене в пленарна зала.

- "Балкан", БТК и ЕРП-тата - това ли са най-фрапиращите случаи?
- Със сигурност пропускаме и много други като "Кремиковци", например, приватизирани за жълти стотинки и много под тяхната реална пазарна стойност. На БТК продажната цена по време на кабинета на НДСВ е с милиони по-малко от пазарната й стойност. Престъпление може да се търси в подправени документи, документи с невярно съдържание и неверни факти, които впоследствие са дали основание за мотиви за извършване на съответната приватизация на ниска цена.

- Кой от двата варианта за проектозакон смятате за по-реален?
- Личното ми мнение е, че може би да мислим за възобновяване на давностните срокове. Доколкото имахме подобен случай в предишното Народно събрание за престъпления на тоталитарния режим, за които бе прието, че давността няма да важи. След това тези промени отпаднаха в Конституционния съд. Затова смятам, че вариантът е сроковете да бъдат възобновени.

- Дали само давностните срокове са проблем - помним делата срещу бившия кмет на София Стефан Софиянски?
- Нека да започнем с давностните срокове и да дадем възможност на прокуратурата да работи с по-голям хоризонт от време да разследва тези несъмнено тежки престъпления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай