Парите за фалшиви инвалиди ще отидат за пенсии

Има вероятност да бъда министър на отбраната, казва Красимир Каракачанов

Парите за фалшиви инвалиди  ще отидат за пенсии | StandartNews.com

- Господин Каракачанов, докъде стигнаха разговорите между ГЕРБ и Обединените патриоти?

- Разговорите стигнаха до един проект за коалиционно споразумение, който беше разгледан в петък, в събота и неделя колегите трябваше да си направят съответните бележки по него и в понеделник да прегледаме окончателния текст. В това коалиционно споразумение се определят механизмите, по които ще функционира бъдещата управленска коалиция, както на политическо, така и на парламентарно ниво, а и като изпълнителна власт.
- Говорихте ли колко министерства ще имат Патриотите и кои да бъдат те?
- Не сме говорили. Има един заложен принцип в това споразумение, че всяка партия е представена в изпълнителната власт на базата на своето представителство в парламента.
- Носят се слухове, че Вие ще бъдете новия министър на отбраната, да очакваме ли това?
- Всичко може да се очаква и всичко може да не се очаква, тъй като персонални разговори не са провеждани, говоря за конкретни министерства и още повече за конкретни министри. Има такава вероятност, мога само да кажа.
- Лидерът на БСП Корнелия Нинова попита защо се вдигат само минималните пенсии ?
- Защото всичко е въпрос на финансови възможности. Вдигат се минималните пенсии, защото Обединените патриоти настояваха за това. Към момента минималната пенсия е 164 лв, от 1 юли тя ще стане 180 лв, а от 1 октомври- 200 лв. Искам да подчертая дебело, тъй като много спекулации се правеха през последните десетина дни, че ние не вдигаме пенсиите на тези, които нямат трудов стаж и не са работили никога в живота си т.нар. социални пенсии. Всеки един, който е прочел и вникнал в програмата, която ние обявихме преди Великден, ще разбере, че това повишение е само за хората, които имат трудов и осигурителен стаж, т.е. хора, които са работили и са плащали социалните си осигуровки. Защото има около 500 000 български граждани, които вземат минимална пенсия, не защото не са работили, а защото са работили в едно по-далечно време, когато заплатите са били ниски и върху тях са се осигурявали. Това са хора с висше образование, учители, служители и т.н., които са получавали ниски заплати, осигурявани са върху тях и в момента получават минималната пенсия. Онези наши съграждани, които през последните 20 години си пиеха бирата, слушаха сръбска музика, стояха си в гетата, ще си останат на социална пенсия. Абсолютно справедливо е това, което се прави.

- Защо не се индексират веднага?
- Защото са необходими още 350 млн лв., т.е. трябва първо парите да се осигурят в бюджета и тогава да се индексират. Но в същата тази програма, ясно и категорично е записано - провежда се ревизия на т.нар. инвалидни пенсии и онези от тях, които са неправомерно отпуснати. Директно ще кажа, масово у нас има хора, които си минават през ТЕЛК и се изкарват болни от най-различни заболявания, а те всъщност са здрави и получават абсолютна неправомерно инвалидна пенсия, става дума за една сума от 1,7 млрд. лв. годишно за 988 хиляди "инвалиди". С парите, които ще бъдат спестени от преразглеждането им, ще бъдат индексирани абсолютно всички пенсии. И още нещо сме записали в програмата - стремежът на управленската коалиция е да изравни минималната пенсия с т.нар. праг на бедността. За 2016 г. той беше 299 лв, през тази се е увеличил на 319 лв. Разбирам поведението на госпожа Нинова, тя остава в опозиция и сега по всякакъв начин се опитва да уязви създаденото ново правителство, но тук няма основание. Когато през ноември в НС се гласуваше бюджета и ние предложихме 300 лв. минимална пенсия, половината от депутатите на БСП излязоха от залата и не гласуваха. А това предложение не мина само с 4-5 гласа.

- Вие обаче настоявахте за 300 лв, а сега говорите за 200 лв, защо?
- Абсолютно вярно е. Само че при положение, че в парламента ние имаме 27 депутати, а ГЕРБ имат 95, а те бяха по принцип против като философия вдигането на минималната пенсия, това, което постигнахме, не е малко. Ако всички тези хора, които сега се замислят за пенсиите бяха гласували за нас на изборите на 26 март и съотношението беше обратно - 95 депутати за ОП и 27 за ГЕРБ, ние щяхме да го направим както ние го разбираме.
- Хората продължават да се чувстват несигурни в собствените си домове заради битовата престъпност, предвиждате ли нещо в тази посока?
- В програмата, която приехме, ще видите всички мерки, за които аз и моите колеги говорехме в предишното Народно събрание и нямахме разбиране от тогавашното ръководство на МВР. Всички тези мерки за борба с битовата престъпност, която е огромен бич за цяла България

за засилено полицейско присъствие в малките населени места в цялата страна, за видеонаблюдение, което да подпомага полицейското разследване и бързата реакция и неутрализиране на подобни престъпни елементи, за повече средства за полицията, която трябва да се справи с тези проблеми,за темата за това как да бъдат привлечени хора, които да подпомагат хора на обществения ред, т.нар. доброволни отряди. Това е заложено в програмата на бъдещото българско правителство.
- Има ли разминаване между Обединените патриоти и ГЕРБ в позициите за отношенията с президента на Турция Реджеп Ердоган?
- Разминаване има дотолкова, колкото ние по-директно и по-смело назоваваме проблемите, докато ГЕРБ са по-дипломатични. Но това не означава, че и двете политически формации нямат еднаква оценка за проблемите, които идват от тази наша съседка. Въпросът е за съответните мерки, които трябва да бъдат взети. И политиката, която трябва да води България. Тя трябва да бъде на търсене на добри отношения с Турция. Но това не означава, че държавата ни трябва да продължава да позволява на Турция да се меси във вътрешните ни работи и през имигрантския поток да застрашава нашата национална сигурност.
- Как гледате на положението с боеспособността на българската армия ?
- През тази година трябва да започне осъществяването на проектите за превъоръжаването и на флота, и на авиацията. Също така с темата за построяването на новите патрулни кораби в Черно море, за закупуването на нов тип изтребител, също трябва да бъдат отделени необходимите средства и за пехотата, най-вече за специалните сили на българската армия. Когато говорим за българската армия, въпросът не е в новото въоръжение, а въпросът е в статута като финансово-социално обезпечаване на българския военнослужещ. Най-малкото, което трябва да се направи, е да се изравни неговия статут с този на служителите на МВР.

Фундаменталният въпрос е мотивацията и моралното състояние на армията. Винаги съм казвал, че всички политически вмешателства, които наблюдавахме през последните 27 години
като вмешателство в армията, кадрувания, по отношение на висшия офицерски състав, доведоха до една демотивация. Виждаме, че в армията има над 5000 незаети места. Трябва да се издигне престижът на военната професия, но това ще стане не само с материално обезпечаване, с по-добри заплати, социални придобивки и ново въоръжение. Това ще стане, когато цялото общество започне да се възпитава в дух на патриотизъм и отношение към армията и проблемите, които тя трябва да решава, свързани с нашата сигурност. Така се издига престижът и авторитетът на българския офицер и българския военнослужещ. Няма как по друг начин да мотивираме военнослужещите да изпълняват съвестно и точно своите служебни задължения. Не казвам, че не го правят, но е необходимо да се случи още доста в тази посока.
- Отношенията ни с Русия фиксирани ли са в управленската програма?
- В програмата отношенията с Русия са много внимателни, дипломатични. България не трябва да провежда политиката, която водеше предишния президент и някои от министрите, която беше политика на конфронтация с Русия и на търсене на конфликтните точки, а не на темите, които са от взаимен интерес. България трябва да отчита Русия и като политически, и като икономически фактор, което е свързано и с нашата икономически интереси, а също така и с проблемите на нашата сигурност. Деликатно добронамерени, но равнопоставени отношения с Русия. Включително и по актуалната тема с цената на газа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай