Образованието е важно, знаещият не се страхува

ГЕРБ иска правосъдие да е равно на справедливост, казва Екатерина Захариева

Образованието е важно, знаещият не се страхува | StandartNews.com

-Г-жо Захариева, от ГЕРБ вече заявихте готовност да тръгнете в посока на нова Конституция. Какви промени трябва да залегнат в нея, за да може да се случи реформата в правосъдната система?
-Имаме няколко конкретни идеи, които може да се осъществят единствено с промени в Конституцията. Първо, това е отпадането на имунитета на народните представители. Знаете много добре, че ако депутат хулиганства в самолет или шофира пиян, парламентът трябва да се произнесе дали той може да бъде съден. Повече не може така! Всички български граждани трябва да са равни пред закона. Второ, трябва да се помисли за известно намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет. Народното събрание може да избира 7 или 9 от членовете му, но не и по-малко, защото това ще са хората, които ще оказват т.нар. граждански контрол над съдебната система. Една от първите задачи на новия парламент е да избере представители в новия състав на ВСС и партия ГЕРБ ще поиска номинирането и изслушванията на кандидатите да преминат при пълна прозрачност, с участието на неправителствени организации и граждани, за да сме сигурни, че най-достойните ще бъдат избрани. Третият дискусионен въпрос е дали да се намали броят на народните представители, което също е предмет на конституционни промени. Това трябва да стане след дискусия и анализ, за да сме сигурни, че 120, 150 или 180 депутати ще гарантират представителство на всеки български гражданин в законодателната власт. Вие знаете, че по този въпрос, който щеше да бъде поставен на национален референдум, Конституционният съд се произнесе, че е от компетенциите на Велико народно събрание. И тук идва четвъртият въпрос – нужно ли ни е Велико народно събрание? Такъв вид орган почти не съществува в света. ВНС често се използва за оправдание, че не може да бъдат извършени дълбоки реформи като например намаляването на парламентарната квота във ВСС.

-Написването на нова Конституция е дълъг процес и изисква свикване на ВНС. Кои тогава ще са първите промени в правосъдната система, които от партията на Бойко Борисов ще поискате в рамките на 44-то НС?
-Моят екип в Министерството на правосъдието остави много проектозакони, които не можаха да бъдат приети заради преждевременното прекратяване на пълномощията на парламента. Един от най-важните проекти, който ГЕРБ ще внесе с приоритет в новия парламент, са мащабните промени в НПК, които вече получиха висока оценка и в доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка, и в независимия анализ на структурния и функционален модел на Прокуратурата. Делото ще може да се връща на прокурора в досъдебна фаза само веднъж - в началото на процеса на първа инстанция, в едно разпоредително заседание. Така ще прекратим безумията правосъдието да се отлага, защото прокурорът е направил техническа грешка в обвинителния акт - на число, буква, дата.
Другите важни промени са създаването на единен антикорупционен орган, защото сега с имотните декларации, конфликта на интереси и отнемането на незаконни имоти се занимават различни институции. Искаме да въведем и отнемане на имущество на хора на публични длъжности, които не могат да докажат произхода на средствата, с които са го придобили, дори без да е необходимо срещу тях да е стартирало наказателно преследване.

-Ще са достатъчни ли тези законови промени да върнат вярата на хората в правораздаването?
-Сами може да се досетите, че само с промени в законите няма да стане. Уважаваният от мен председател на Венецианската комисия за демокрация чрез право Джани Бокикио неведнъж е казвал, че т.нар. нови демокрации имат много повече законови гаранции за независимост и безпристрастност на магистратите, отколкото редица страни от Западна Европа, но по-важен в случая е манталитетът. Наистина е така, дори и най-добрите закони няма да вършат работа, ако не ги прилагат достойни хора.

-Кои са неотложните стъпки към изпълняването на 17-те препоръки от доклада на ЕК? Колко още ни остава от това наблюдение?
-ГЕРБ гарантира, че ако получи доверието на избирателите, 17-те препоръки в десетгодишния доклад на ЕК ще бъдат изпълнени до края на 2018 г. Показали сме, че можем да го направим. Неслучайно в доклада като най-позитивни години за България се сочат периодите на управление на ГЕРБ – 2012, 2013, 2015 и особено 2016 г. Тези препоръки, които зависят от законодателната и изпълнителната власт, в голямата си част са в процес на изпълнение – готов е проектът на НПК, работи се по нова наказателна политика, подготвяме прозрачен избор на новия състав на ВСС от парламентарната квота, предвидили сме създаването на силен антикорупционен орган. Надявам се и ВСС, и Инспектората, и останалите институции, които трябва да изпълнят препоръките, също да изпълнят своите задачи. Важно е да се каже, че ние не правим тези промени заради Брюксел, а заради българските граждани, които се нуждаят от справедливо, бързо и качествено правосъдие.

-Вие сте водач на кандидатдепутатската листа на ГЕРБ в Пазарджик. Защо хората да подкрепят именно партията на Бойко Борисов на предстоящия вот?
-Надявам се да получим подкрепа от всички, на които демокрацията не им е отнела нищо, а напротив – много им е дала. Получихме свободата да пътуваме свободно, да избираме за кого да гласуваме. Ние сме дясна партия, която гарантира евроатлантическия път на България. Страната ни се промени коренно благодарение на ЕС, гласът ни се чува при обсъждането на всички важни проблеми в Брюксел и не мога да приема, че мястото ни в Европа може да бъде поставяно под въпрос. ГЕРБ е доказала още, че може да движи икономиката напред – когато ние сме на власт, имаме излишък в бюджета и икономически ръст (за миналата година третия по големина в ЕС), а когато дойде БСП, тегли нови заеми и изразходва всички спестени пари в държавата.
Напълно реалистично е при 91 млрд. лв. брутен вътрешен продукт в момента, той да стане 120 млрд. лв. в края на нов пълен управленски мандат на ГЕРБ. Много често социалистите спекулират, че сме твърде бедни и че българите от чужбина са изпратили на роднините си у нас 1 млрд. лв. годишно, за да им помогнат. Забележете, ние, в нашата родина, сме изработили 91 млрд. лв. Така че нека българите да имаме малко по-голямо самочувствие и да покажем, че сме на правилния път. ГЕРБ иска икономиката да се развива, доходите да растат, хората да развиват свободно предприемаческия си дух и уменията си, искаме да премахнем бюрокрацията и да направим образователната ни система конкурентноспособна и адекватна на пазара на труда. В цялата си програма ГЕРБ залага мерки, гарантиращи справедливост, сигурност и правосъдие. За да продължим по този път, се нуждаем от подкрепата на българските избиратели.

-А какво ще направите Вие за Пазарджик?
-Аз съм родена в Пазарджик и съм завършила езиковата гимназия „Бертолт Брехт" по времето, когато тя бе едно от най-елитните училища в страната. В Пазарджишко винаги е имало хора с буден и предприемачески дух, тук е и люлката на националноосвободителното ни движение. Нашата област е шеста по население в страна и има огромен потенциал, който трябва да бъде развит. Имаме добре развити транспортни връзки и пътищата ни са над средното ниво, но има още какво да се направи за инфраструктурата и това ми го напомнят моите съграждани на всички срещи. Тя създава работни места не само при изграждането си, но и води нови инвестиции и дава възможности на хората. Тук, както навсякъде в страната, хората искат работа, а младите хора – добри условия, за да останат по родните си места. Ще направя всичко по силите си да помогна за това. Радвам се, че на 5 април в Пазарджик ще заработи завод за автомобилни компоненти, който ще създаде 1200 работни места. Ще лобирам с всички сили да бъде открит и Колеж за медицински сестри в града, тъй като средната им възраст в местните болници е 55 г. Надявам се да увеличим и взаимодействието между бизнеса и образованието, за да се открият паралелки с практическа насоченост и професионално обучение съобразно нуждата от специалисти, защото вероятно всички сте забелязали как пазарът на труда търси определени специалности – предимно технически, докато училищата и университетите продължават за бълват безработни юристи и икономисти.

-Кои приоритети в новата управленска програма на ГЕРБ са от изключителна важност?
-За мен най-важната реформа е образованието. Образованите хора са умни, смели и променят нещата, другите са лесно управляеми и манипулируеми. Не искам моите съграждани да бъдат лъгани и страхувани, а да са инициативни и борбени. Затова ще принудим всички родители да изпращат децата си на училище, иначе ще им спрем трайно социалните помощи. Друг акцент от предизборната ни кампания е административната реформа. Ще въведем мълчаливо съгласие за повечето разрешителни режими, ако никой не ти отговори до две седмици, значи държавата или общината няма нищо против и може да действате. Ще накараме чиновниците да събират документите, издадени от държавата или от общини, които в момента изискват от гражданите и бизнеса. Повече няма да сме куриери от едно ведомство на друго, те ще се събират по служебен път. Ще спомена още веднъж и съдебната реформа, крайно време е да сложим знак на равенство между справедливост и правосъдие.

-Кои са вашите партньори след изборите?
-Нашият лидер Бойко Борисов посочи ясно с кого няма да се коалираме – с ДПС и с ДОСТ. Много е важно всяка партия да заяви ясно преди изборите с кого е склонна да прави следизборни споразумения, защото на хората им писна да дават доверие на едни, а после да изненадани да видят поредната безпринципна коалиция на власт. Нашите естествени партньори са партиите от ЕНП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай