Много шум за нищо

Много шум за нищо | StandartNews.com

Яловият протест не изкара на улицата дори дежурните викачи срещу кабинета

Много шум за нищо. Това е резултатът от 4- месечната подготовка на вчерашния протест, който трябваше да напълни площадите в цялата страна с гневни хора, които да изгонят правителството. И на негово място група граждани да изберат нов експертен кабинет с известна само на тях програма. За всеобща радост не се сбъднаха стряскащите предупреждения за кървави мелета и стрелби по улиците. За съжаление на организаторите, някаква фейсбук група от 34 000 българи, живеещи у нас и предимно в чужбина, обаче сбирката уважиха едва 0,5 процента от членовете й. И само благодарение на двайсетината пенсионери, десетките журналисти и внушителен брой полицаи, този протест няма да влезе в
антирекордите на протестърите. По няколко причини.

Нямаше нито сценарий, нито съдържание, но и най-важното - нямаше кауза

Липсваха емигрантите, които са пример за преуспели с честен труд българи. Нямаше ги и майките на децата с инвалиди, отсъстваше дори Босия. Единствено колоритният и постоянно присъстващ на всички преходни митинги Йоло Денев съживи сбирката с искането да се шурмува парламента. Но страстите бяха тутаткси охладени не от полицията, а от организаторите на протестното сборище. Неприсъствието дори на дежурната креслива опозиция извън парламента остави съмнението, че този протест може и да е финансиран от банкера- беглец Цветан Василев, но със сигурност не е минал по какъвто и да е било партиен сценарий. Нещо повече. Веднага след края на сбирката около Народното събрание, професионалният протестър Христо Иванов побърза да изрази възмущението си от аматьорското начинание на пристигналите от чужбина наши сънародници. Припозналият се за десен лидер няма как да не изпитва смесени чувства след вчерашното фиаско по площадите. От една страна е разочарован за пореден път, че румънският модел на народното недоволство няма как да бъде приложен в България.

И Борисов трудно ще бъде свален с шествия

От друга страна обаче, Иванов не страда за провала, защото си запазва патента върху брожения и митинги. Нещо повече - Отгледаните от дясната десница и щедро спонсорирани от фондациите на Сорос протестъри вече не е нужно да бъдат изкарвани на улицата. След като само с една публикация на сайтовете си могат да свалят номинацията на министър.
В същото време неуспехът на вчерашния протест няма как да е успокоение за властта. Ударите тепърва предстоят и те са в ръцете на два други, доста сериозни центъра. И ако неродената президентска партия засега включва само държавния глава и неговата опозиционна дейност спрямо кабинета, то доскорошните коалиционни партньори от кабинета "Борисов 2", провалили се с гръб и трясък на последните избори, вече са в стихията си.
Решението на преобладаващата част от българските евродепутати да подкрепят
унгарския премиер Виктор Орбан отприщи гнева на поддръжниците на Сорос срещу кабинета и

отново ги върна в задкулисната игра

Първата жертва бе отказалият се от номинацията за транспортен министър Александър Манолев. Последва Изказване на Иван Костов за промяна на данъчната система, която е удар в гърба на финансовата политика на сегашния кабинет. Всеизвестно е, че бившият премиер е един от родните идеолози на концепцията за Отворено общество. Без съмнение, пипалата на Сорос прозират и зад акцията "белезници за журналисти". Истерията на грантовите медии след случката в Радомирското поле прерастна в международен скандал. С привкус на очерняща страната ни кампания. Навярно се преследват поне две цели. Дискредитиране участието на българския премиер на сесията на общото събрание на ООН. И спъване на кандидатурата на сегашния главен секретар на МВР Младен Маринов за вътрешен министър.
Каквито и да са мераците на градската десница, Борисов е прав, че днес само ГЕРБ може да свали правителството на ГЕРБ. Затова и той днес е на ход - да пресече провокациите, да защити кандидатурите си и да не дава заден ход под натиск. Дори и външен.

Светлана Владимирова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай