Коалицията ни с ГЕРБ ще оцелее цял мандат

Коалицията ни с ГЕРБ ще оцелее цял мандат | StandartNews.com

Искрен Веселинов е депутат от ВМРО, зам.-председател на парламентарната група на "Обединени патриоти". Той коментира дали има разнобой сред патриотите заради зачестилите критики на вицепремиера Валери Симеонов към партньора във властта ГЕРБ, както и най-горещите теми от последната седмица.

- Господин Веселинов, слух, че лидерът на НФСБ Валери Симеонов може да подаде оставка като вицепремиер на 28 декември обиколи парламентарните кулоари. Има ли нещо вярно в това?

- Не е вярно. Това е някаква спекулация, която се върти по интернет.

- Има ли напрежение в коалицията "Обединени патриоти" като партньор във властта на ГЕРБ заради изявления на Симеонов. Наскоро той се възмути, че ГЕРБ и ДПС пак "са го врътнали" за концесиите на плажове, преди това се оплака, че премиерът го е изиграл по казуса с втория лифт в Банско ?
- Не, няма напрежение заради Валери Симеонов. А защо да има ? Общо взето не всички споделят неговите изявления, но в края на краищата е нещо, което го изживяваме от три години като цяло. Различни хора сме, свикнали сме.

- В социалните мрежи се споделят публикации, в които се твърди, че "Обединени патриоти" напускат коалиционното правителство на Бойко Борисов в началото на следващата година, когато България поема председателството на Съвета на ЕС. Чувал ли сте подобно нещо?
- Като "фейк" новина съм го чувал, да, но като практика - не. Ние поехме отговорността за това управление при нулева възможност за друга политическа конфигурация, която да управлява, с ясното съзнание, че управлявайки ще губим в сянката на един по-голям партньор, какъвто е ГЕРБ. Но и с ясното съзнание, че ако има смисъл да го правим, има смисъл да бъде за четири години и наистина да постигнем част от нещата, с които сме излезли на избори и сме убедили нашите избиратели, че са важни. В момента ние го правим. Имаме своите постижения- и промяната в Наказателния кодекс за радикализиране на криминалния ислям, и повишението на минималните пенсии и много други неща, които смятам, са добро начало. Само че с началото не бива да се приключва, трябва да има и завършване на цялостни политики. Фактът, че размразихме учителските заплати, успяхме да убедим най-после Министерство на образованието, че образованието трябва да възпитава, а не само да бъде институция,която дава знания.
Има желание да внесем часове по родолюбие, да се преосмисли учебния материал, да отпаднат либералните клишета за османско присъствие и какво ли не. Всичко това може да се случи в някакъв много по-продължителен период от време, не може да стане за 6, 8 или 9 месеца. Ние сме наясно, поели сме ангажимент за целия мандат, дай, Боже, то да се случи. Ако не, разбира се, драма няма, но във всеки случай ще се стараем не у нас да бъде причината за нестабилност в България.

- Как виждате една година по-късно коалицията "Обединени патриоти" ?
- При нас нещата винаги са били динамични. Стабилността е нещо, което се създава с времето и с отрегулиране на взаимодействията. Не съм сигурен, че този процес е завършил при нас. Общите идеи са това, което ни сближава и мисля, че това е много здрава основа.

- Въпреки че съдебно решение не се коментира, ваши колеги от "Обединени патриоти" изразиха възмущение от скандално ниските присъди по делото за нападението над деца-спортисти в Асеновград. И вие ли смятате, че не са справедливи?
- Не смятам, че са справедливи и не виждам никаква причина да се въздържам от коментар, защото съдът не е някаква свещена институция. Ако касаеха мен тези съдебни решения, не бих ги коментирал, но те касаят една чудовищна тенденция на незачитане на човешкия живот, на правата на деца, което е абсурдно. За съжаление ние имаме една подивяла част от населението, която може да бъде респектирана единствено със справедливи, но строги присъди, които да създават у тях респект. Всяко наказание е не само за да накаже извършителя, но и да възпира следващите желаещи да извършат такова престъпление. Тази присъда все едно казва:
Можете да гоните с брадви деца, колкото ви душа иска. Накрая ще получите нещо условно или няколко месеца затвор в най-лошия случай. Срещал съм се лично с родителите и роднини на тези деца. Стресът, който са преживели, е за цял живот. Да не говорим за самото населено място, което беше като след хунско нашествие след този случай. Мисля, че съдът е длъжник на обществото и се надявам втората инстанция да изправи тази тежка несправедливост в размера на наказанието.

- Какво е вашето обяснение за стрелбата по данъчен шеф ?
- Има заявка на всички институции да работят адекватно и синхронно, за да се разкрие това престъпление. Не бива да позволяваме държавни служители да бъдат мишена на потърпевши на техните действия. Разчитам на МВР и на органите на досъдебното производство да извършат необходимото.

- Ако трябва да направите политически обзор на 2017 г., кое събитие има най-голяма тежест?
- Имаше един много важен момент на промяна в политическата картина през тази година и това е, че "нормалната" система в политиката ляво-дясно плюс етнически балансьор, в която живеехме 3 десетилетия, беше променена. Този път на мястото на балансьора се оказаха Обединените патриоти. Нещо, което е голяма отговорност, защото пред нас стои задачата да докажем на обществото, че балансьорът може да балансира в името на политика, а не на икономически облаги. И да ползва властта, която има, за интерграцията на обществото, а не за дезинтеграция, както правеха от ДПС. Това е може би най-значимото през тази година и това обяснява неимоверната ярост, с която ДПС ни атакуват, заплашват с демонтажи и всячески се опитват да влязат отново във властта.

- Идната 2018 г започва с две полюсни събития -европредседателство и вота на недоверие. Може ли да бъде заподозряна опозицията в опит за съботаж?
- Винаги е по-важно как ще свърши годината. 2018 г. започва с един добър шанс за България да привлича вниманието на институциите в ЕС към проблеми, които са важни за нея. В това виждам много възможности, тук говорим, ако щете и за Дунавската стратегия, за Черноморското пространство, за Западните Балкани, много неща, които действително могат да дадат тласък на развитието на страната ни. Силно се надявам политическите сили да са на нивото на тази отговорност, защото усещам желанието на част от тях просто да елементаризират политическия дебат и да го превърнат в едно противопоставяне, от което ще губи България. Така че моят призив към тези, които така добре си планират вотовете на недоверие с цел да уязвят имиджа на правителството, а оттам и на страната, да загърбят малко техния вътрешно-партиен интерес.

- Ще влезе ли България в Шенген следващата година ?
- Няма никакви причини да не влезе. И всичко, което чуваме като сигнали, е позитивно. Надявам се това да се случи.

- Остро реагирахте на гръцката намеса в църковните ни дела ?
- За мен това е възраждане на църковния империализъм, който Цариградската патриаршия провеждаше в епохата на Османската империя. Цариградската патриаршия доведе до това да няма българска автокефална църква, последната такава беше Охридската архиепископия, знаете, че тя от 763 г. е закрита именно под давление на гръцките фанариоти.
И сега виждаме някакви претенции за това, че България не можела да бъде църква-майка в Македония. Вярващите пожелаха да бъдат част от екзархията, а църквата е все пак обединение на хора, тя не е църковни сгради и клир.
Липсата на общуване с българската църква, с църквата-майка, на братята ни от Македония десетилетия наред сега е на път да се поправи. За нас това е добра кауза и ние заставаме зад нея. Опитите на гръцката православна църква да вкарат нещата в шаблон отпреди 19-и век, са неприемливи.

- Грешка на управляващите ли беше въвеждането на мораториума за лекарствата, който бързо беше отменен ?
- Аз лично нямам най-голямата информация по темата "лекарства", защото не съм специалист.
За мен обаче е нелогично това, което се случи. Ние имахме уверенията, че се създава система, която да позволи на болните да получат модерно лечение, но не и да позволи на производителите на тези т.нар. нови молекули да залеят безразборно здравните заведения със своята продукция и тя да бъде предпочитана пред по-евтини, но също толкова ефективни методи. Така че това, което се случи, за нас може би има своята политическа логика, но аз не съм убеден, че е най-доброто. Между другото, аз не гласувах по този въпрос, защото мнението ми доста се различава от създадения консенсус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай