Кирил Домусчиев: Купихме нов завод в САЩ

Кирил Домусчиев: Купихме нов завод в САЩ | StandartNews.com

Предприемачът Кирил Домусчиев е пред финализиране на сделка за закупуване на авторитетната американска компания "Агрилабс", която е водеща в областта на производството на ветеринарно-медицински продукти, информира "Блиц".

- Г-н Домусчиев, вярно ли е, че сте придобили нов бизнес и завод в САЩ?

- Да, така е! Приключихме чрез "Хювефарма" преди часове сделката за придобиването на компания „Агрилабс", с което увеличаваме значително присъствието си на американския пазар. Заводите ни в САЩ вече стават 6. Основният акцент на инвестицията ни е не само да разширим присъствието си на американския пазар, но и да развием портфолиото си от ваксини. „Агрилабс" притежава едно много добро предприятие за производство на ваксини.

- Това е доста мащабна експанзия от страна на „Хювефарма" на международния пазар. Разбрахме, че на първото си заседание за 2018 г. правителството е одобрило и проекта на компанията за строеж на втори завод в Пещера като инвеститор Клас „А". Какви са намеренията Ви за развитие на компанията?

- „Хювефарма" се развива много добре и вече е в Топ 10 на компаниите в света, които търгуват с ветеринарно-медицински продукти. Смятам, че инвестицията, която ще направим в Пещера за 150 млн. евро, не е никак малка за мащабите на България. С инвестициите, които правим у нас и в чужбина, съм убеден, че ще продължим да вървим нагоре в ранглистата на най-големите международни компании в областта на ветеринарно-медицинските продукти.

- Новият проект на „Хювефарма" в Пещера предвижда разкриването на над 100 работни места. Предвиждате ли допълнително разширяване на бройката на служителите, които ще работят в компанията ви?

- Новите работни места, които ще открием, са над 200 и те ще бъдат заети от изключително добре подготвени български специалисти, които ще получават солидни възнаграждения за стандартите в България. Предвиждаме и изграждането на завод за ваксини в България през следващите години. Инвестицията ще е от порядъка на 60-70 млн. евро, но на този етап не смятам да разкривам повече подробности.

- Според водещи експерти българската икономика е в невиждан подем от 27 години насам. Очаквате ли ръст на чуждестранни инвестиции в България?

- Очаквам такъв ръст, но според мен той няма да е много значителен. Причината е, че в момента България страда от липса на квалифицирана работна ръка. Налице са проблеми в образователната система и спънки и затруднения от страна на държавата за внос на квалифицирани работници от чужбина. За това не съм голям оптимист, че можем да постигнем двуцифрен ръст на българската икономика и значително ниво на инвестициите.

- Да, но българското правителство полага всички усилия да преодолее бюрокрацията в бизнеса. Доволен ли сте Вие в качеството си на председател на най-голямата работодателска организация КРИБ от тези действия на кабинета?

- Естествено, че можем да бъдем доволни от действията и амбицията на правителството в борбата с административните и бюрократични пречки пред бизнеса. Дано да се постигне максимален успех в тази посока. Най-рано по този въпрос можем да правим оценки след около 5-6 месеца, защото това е процес и проблем, който не може да се реши по-бързо, тъй като става дума за хиляди поправки в какви ли не административни актове и закони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай