Инсталацията за RDF отпадъци в Копенхаген е до кралския дворец

Инсталацията за RDF отпадъци в Копенхаген е до кралския дворец | StandartNews.com

Оползотворяването им е доста по-полезно за производството на енергия, отколкото да се разлагат в природата, казва проф. Атанас Тасев

- Проф. Тасев, какво накратко представляват RDF отпадъци ?
- Темата за RDF отпадъците наистина е актуална, тъй като със свое решение Столичният общински съвет (СОС)от 20 юли миналата година даде съгласие Столична община и „Топлофикация София" да кандидатстват по процедура „Проектиране и изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF – трета фаза на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община". Това породи остър дебат в обществото, може би поради рефлекса, че това, което не познаваме в детайла е или лошо, или е очевидна глупост.
Повече от 25 години се занимавам с енергетика, а в последните 8 години с биотехнологии в раздела третиране на отпадъци и разработка на технологии и методи за реализация на идеята за „кръгова икономика". Това ми дава основание да споделя някои съображения по темата. И така -твърдото гориво, получено от отпадъци, познато още като модифицирано гориво или RDF (Refuse Derived Fuel), се получава чрез раздробяване и дехидратиране на твърди битови отпадъци (ТБО) чрез специална технология за преобразуване. RDF се произвежда основно от горими фракции като пластмаси и биоразградими отпадъци. Хубавото при него е, че

голяма част от съставните му елементи са разграждат

и представляват възобновяеми горива, което го прави значително по-екологично. Поради тази причина внедряването му в производството на енергия несъмнено е огромна стъпка към подобряването на екологията на ТЕЦ-овете.
- Как се организира управлението на RDF отпадъци?
- Първо, бих искал да уточня, че е доста по-полезно оползотворяването им например при производството на топло- и електроенергия, отколкото да се оставят да се разлагат самостоятелно в природата, още повече, че в йерархията на управление на отпадъците съгласно директивите на Еврокомисията депонирането има по-нисък ранг от оползотворяването.
Сега нека се върна на въпроса Ви. Всъщност една от най-утвърдените и ефективни технологии за производство на RDF от твърди битови отпадъци е механично-биологичното третиране. В съоръженията за механично-биологично третиране се сепарират метали и инертни материали, преработват се органичните фракции (чрез компостиране със или без разграждане) и чрез тази технология се отделят висококалоричните фракции за производство на RDF

- Защо започна толкова усилено да се прилага тази практика?
- RDF има много предимства и на много места успешно се използва като горивна добавка във въглищни централи или като самостоятелно гориво в специално проектирани за целта инсталации. Важен е и фактът, че RDF може да осигури източник на финансиране чрез въглеродни кредити, които се продават на свободните въглеродни борси.
Едно от съществените предимства е намаляването на количеството парникови газове, отделяни в атмосферата, и влиянието им върху глобалното затопляне. Тук може да се допълни и стабилизирането на сметищния газ и елиминирането на нуждата от всекидневно покриване на депото и др. Установено е, че при съвместно изгаряне с въглища RDF със средна калорична стойност между 2800 ккал и 3800 ккал може да осигури до 30% от необходимата входна енергия

- Бихте ли ни разяснили какви ще бъдат ползите от обработката на RDF отпадъци?
- При изгарянето на RDF отпадъци обикновено калоричността е над средната ако се прави сравнение с въглищата.
Освен това при оползотворяването и обработката на отпадъчни материали се изпълняват редица европейски регулаторни изисквания, както и браншови.
Главната полза при изгарянето на битови отпадъци е драстичното редуциране на въглеродните емисии, чиято цена от няколко месеца нараства драстично. От началото на годината досега се е покачила 3 пъти и към момента се движи в границите 21-23 евро/тон. Прогнозите на световните експерти в областта сочат, че до 2050 година цената им ще достигне до 90 евро/тон. Това ще покачи драстично цените на енергията. Ако нещо не бъде променено в законодателството и не се приеме политика за подкрепа на въглищните ТЕЦ-ове, свързана с преминаването им на нови горива това ще доведе до затваряне на всички въглищни ТЕЦ-ове, тъй като производствената им дейност ще стане изключително нерентабилна. Необходимо е незабавно на европейско ниво да се вземат мерки, защото пълното затваряне на тези Централи би довело не само до проблеми със снабдяването с енергия, но и до социални последици, свързани с обезлюдяване на цели райони, в които тези дружества осигуряват основния поминък. Не случайно наскоро синдикатите имаха спешна среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова относно съдбата на въгледобива в страната и производството на електроенергия в термичните централи. Видно е, че изпълнителната власт възприема проблема с цялата му сериозност.
- Какви е ситуацията в момента в Европа?
- Процесът на обработка се следи стриктно и е съобразен с всички изисквания на Европейския съюз. Производството на RDF от твърди битови отпадъци е най-разпространено в държавите, които имат политика за сепариране и рециклиране на твърди битови отпадъци. Примерите са много, но ще дам само няколко и то за икономически развити страни.
В Копенхаген е изградена инсталация за изгаряне на такъв тип отпадъци в самия център на града, на около 1 км от кралския дворец. Правя умишлено това разяснение за местоположението, защото в медийното пространство се прави опит да се наложи мнение колко вредно е подобни съоръжения да се позиционират в близост до населено място.
В инсталацията в Дания се оползотворяват общо над 560 000 тона отпадъци годишно, като от тях се произвеждат 400 000 мвт/ч електрическа енергия и 1 000 000 мвт/ч топлинна енергия. Всичко това се случва при много висока енергийна ефективност и изключителни екологични показатели.

Във втория по големина град в Полша Краков такава технология е внедрена още през 2015 година и е предназначена за директно оползотворяване на битовите отпадъци от целия град. Годишно в съоръжението се изгарят над 220 000 тона.
Съоръжението в Париж е предназначено за оползотворяване на битовите отпадъци на 22 районни общини на града. Капацитетът на инсталацията е внушителен – за година се създава енергия от преработването на 1 100 000 тона битови отпадъци.
Примерите са много и всички те доказват, че оползотворяването на този тип отпадък има множество предимства.
Проектът за използване на RDF за енергийни цели в София, както и някои разработки за прилагане на RDF за подобряване на режимите на действащите ТЕЦ са доказателство, че решенията в енергетиката започват да стават „про-активни", а не „ретро-активни", което стана повод за нашите балкански съседи да формулират обидната теза: „Да имаме акъла на българите" - "след".

Иван Петров

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай