Габриел: Само заедно можем да преборим проблемите

Антонио Таяни е човек, който строи мостове, казва Мария Габриел

Габриел: Само заедно можем да преборим проблемите | StandartNews.com

Във вторник Европейският парламент избра своя нов председател – италианецът-консерватор Антонио Таяни. В същото време се роди и нова коалиция – между ЕНП и АЛДЕ. Кои ще са основните приоритети на Таяни и за какво ще работи новия съюз на десните и либералите коментират пред „Стандарт" евродепутатите Илхан Кючюк от ДПС/АЛДЕ и Мария Габриел от ГЕРБ/ЕНП.

 

-Госпожо Габриел, с какво Антонио Таяни ще промени работата на парламента?

- Антонио Таяни е човек с опит, с много ясна визия за Европа и нейните приоритети. Той каза три много важни неща: иска Европа, която да е по-близо до гражданите, с по-малко бюрокрация и повече политически действия. Това конкретно означава справяне с предизвикателствата, свързани с миграцията. Сигурността на европейските граждани е водеща. Искаме ЕС, който знае да отстоява мястото си във външната политика. Много силен акцент той постави и на работните места, подчертавайки, че има сигурност, когато има работа за всички. В това е надеждата: да имаме един ЕП с видимост, гласност и който заедно с другите европейски институции отстоява единна Европа. Такава Европа, която може да бъде адекватна спрямо очакванията на гражданите и която много бързо и по конкретен начин ще адресира предизвикателствата, свързани с популизма и национализма.

-Няма ли да е запазването на единния ЕС едно от най-големите предизвикателства пред Европа, особено след Брекзит?
-Категорично. Много е важно ЕС да остане единен. Трябва да се адресира правилно Брекзит. Имаме малко повече яснота след речта на Тереза Мей. Тук за нас е много важно, че европейските институции са единодушни по тема, ключова за България. А именно – спазването на четирите основни свободи на ЕС. Няма място за компромиси, когато става въпрос за тези свободи – движение на хора, капитали, стоки и услуги. Това е един конкретен пример как институциите, когато са на едно и също мнение и го отстояват, ЕС може да има водеща роля в преговорите за Брекзит.

-Вие бяхте част от екипа за кандидатурата на Антонио Таяни. Като какъв лидер бихте го описала?

-Мисля, че всеки един от нас е допринесъл за неговата кандидатура и кампания. Да, заради отговорностите ми като зам.председател на ЕНП и ръководител на българската делегация, имах активно участие. Но това е активно участие на всеки един от членовете. Антонио Таяни е проевропеец, балансиран, защитаващ идеите на мнозинството, но и обясняващ тези на малцинството. Той има много ясна визия за това как и кога ЕП ще изразява своята позиция спрямо другите две институции. Въпреки различията вътре в тях, вярвам, че ще съумее да ги представи по начин, който дава сила на Парламента. Да бъдеш балансьор е много важно качество, а той го притежава. Способен е да общува с всички и е човек, който строи мостове.

-Кои ще бъдат основните приоритети на новосформираната коалиция в ЕП между ЕНП и АЛДЕ? Ще успее ли тя да подпомогне Съюза да се справи с новите предизвикателства?

-Коалицията е отворена към всички проевропейски сили. В контекста на вълната на популизъм и демагогия и заиграване със страховете на хората е много важно големите, проевропейските сили, да имат постоянен диалог помежду си и да отстояват взаимните решения. От друга страна, тази коалиция е основана на много конкретни точки. Ясно беше казано какво ще отстояваме например по време на Брекзит: ЕС да излезе силен от тази ситуация, защита на четирите основни свободи; спазване на правилата, защита на европейския интерес, никакви паралелни преговори, докато текат разговорите за излизане на Великобритания. Имаме постигнат компромис, свързан със сигурността на външните граници, укрепването на европейската служба за гранична и брегова охрана, борбата с тероризма. Конкретна точка между двете групи ще бъде предложението за създаване на комисия, която да адресира проблема, свързан с тероризма. Освен това, двете групи подкрепят създаването на нов механизъм на ЕС за демокрацията, върховенството на закона и основните права. Друга точка е укрепването на растежа, стабилността, устойчивото развитие и инвестиции, включително подкрепа за нови амбициозни търговски споразумения. Не на последно място имаме съгласуваност относно политиките за околната среда и по-специално прилагането на Парижкото споразумение за климата. Водещото в коалицията в няколко думи е укрепването на европейския капацитет за вътрешна и външна сигурност. Изброеното по-горе са проблеми, които днес са важни и чувствителни. И само ако сме заедно можем да им дадем адекватно решение.

-ЕНП вече контролира и трите ключови институции в ЕС. Не се ли притеснявате, че избирателите могат да винят партията за неволите в ЕС и да наказват нейните членки на национални избори?

-Мисля, че трябва много отговорно да се подходи към това как във всяка една от институциите се вземат решенията. Да се препише отговорността само на ЕНП за решения, които се вземат в Съвета на ЕС, където всяка страна-членка има своята тежест и може много силно да защити националната си позиция, би било наивно. От друга страна обаче, ЕНП със сигурност има отговорност за това да продължи да се бори за единството на ЕС и за неговата промяна спрямо очакванията на хората. Това е предизвикателство, защото не можем да вземем постиженията за последните 60 години като даденост. ЕС е на кръстопът. Но както каза Антонио Таяни: трябва да променим Европа, не да я убием. Това означава всички заедно максимално бързо да променим в Европа това, което хората очакват от нас. А те искат сигурност и работни места. Много е важно да не подценяваме вълната от надигащ се популизъм. Популистите само посочват проблемите, те никога не предлагат работещи решения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай