Фенът с бомбичката няма да стъпи на стадиона до живот

Фенът с бомбичката няма да  стъпи на стадиона до живот | StandartNews.com

Депутатът от НФСБ в групата на Обединените патриоти Славчо Атанасов има тежката задача до два месеца да представи готов проектозакон за спортното хулиганство, върху който работи оглавяваната от него Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта в парламента заедно с експерти на Министерството на младежта и спорта.
"Стандарт" потърси бившия кмет на Пловдив за повече подробности за закона, който трябва да спре изстъпленията по родните стадиони.


- Г-н Атанасов, какво наложи спешното приемане на нов закон за футболното хулиганство ?

- Във всяко едно общество, за да се реши един проблем, трябва да има червена линия, която да бъде премината. Дълго време футболните хулигани на Англия хвърляха в ужас не само своята страна, но и цяла Европа. Трагедията на стадион „Хейзъл" в Брюксел на 29 май 1985 г., когато загинаха 39 футболни запалянковци, обаче доведе до драконовските мерки, които британските власти предприеха за въвеждане на ред по стадионите. Тяхната точка на пречупване беше "Хейзъл". Нашата точка на пречупване беше миналата сряда, когато хвърлена от фен бомбичка обезобрази 24-годишната полицайка. Беше премината мярата. И сега виждаме едно толкова единно общество, което настоява за радикални мерки срещу футболните хулигани. Още по-рядко явление е и единодушието по този въпрос на всички партии в парламента. Те категорично са за нов закон, който ще го наречем не за футболно, а за спортно хулиганство, защото такива прояви има и на баскетболни, и на волейболни мачове, изобщо на спортни събития. Ситуацията е такава, че изисква твърди закони. Между другото това нещо вече са го направили държави, където демокрацията е много по-развита от нашата. Говоря за Италия, Испания, Англия.

- Кога се очаква проектозаконът да бъде внесен в парламента ?

- Още при първата ми среща със спортния министър Красен Кралев стигнахме до идеята, че сегашният закон за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия от 2004 година е изживял времето си и не отговаря на съвременните изисквания. И още тогава, преди 6 месеца, започнахме да работим върху нов закон.
Идеята беше някъде през септември да сме напълно готови. Инцидентът с ранената полицайка
наложи да форсираме нещата. вече поех ангажимент законът да е готов до два месеца, за да бъде предложен на обществено обсъждане. Целта е до август да бъде внесен в парламента, за да може да влезе в сила за новия футболен сезон.

- Кои са най-сериозните мерки срещу спортните хулигани, които ще влезнат в този закон ?

- Да започнем с това, че за първи път се дава определение какво е спортно хулиганство. Изредени са цели 13 точки с действия, които попадат в тази квалификация. Започва се от ругатни и вулгарни жестове и се стига до опити за нахлуване на терена и използване на оръжие и пиротехника. Съответно и наказанията започват от глоби от 1000 до 2000 лева и задържане за определен срок в МВР до забрана на посещение на спортни мероприятия в страната и чужбина, включително и за доживотна забрана при особени тежки случаи. Разбира се, ако става дума за престъпление, то вече се наказва според Наказателния кодекс. Една от най-съществените промени, които са предвидени е по-бързото правораздаване за спортните хулигани. Съдът трябва да се произнесе до 24 часа по бързата процедура, защото става въпрос за изключително сериозна обществена опасност. Обжалването на втора инстанция също трябва да стане до 24 часа, а в следващите три дни да има окончателно решение. С други думи до пет дни провинилият се запалянко да бъде ефективно наказан.
В работната група се обсъждат и по-радикални идеи като решението за забрана на достъпа до спортни събития да се налага направо от МВР без санкция на съда, както е в доста западни държави.

- Казвате, че заимствате много неща от британския закон за борба с футболното хулиганство. Какво въвеждате изцяло по английски модел ?

- Въвеждаме стюардите, които клубът домакин трябва да осигурява, за да се грижат за реда по трибуните. Те ще преминават специализирани обучителни курсове, организирани от лицензирани спортни организации по програма, съгласувана с министерството на младежта и спорта и МВР.
Стюардите ще имат и задължението да проверяват личните документи на запалянковците. Защото на мач вече ще се ходи само с лична или ученическа карта. А пък малолетни и непълнолетни няма да се допускат без придружител. Предвижда се всеки билет да има място. Така ще се знае този билет кой го е купил и къде седи в дадения сектор. Няма да се допуска преминаване от един сектор в друг. Вече няма да има и правостоящи фенове, което сега е редовна практика.
Освен това на самия билет ще бъде написано всичко, което е забранено да се прави от запалянкото.

- Спортният министър Красен Кралев заяви, че клубовете ще бъдат задължени да оборудват стадионите и залите с камери. Доколко това е постижимо от финансова гледна точка за по-малките клубове ?

- Вероятно държавата ще помогне в това отношение. Но видеонаблюдението ще бъде задължително според новия закон. При това разположението на камерите ще се пази в тайна. Така всеки провинил се фен ще бъде заснеман и на полицията ще е много лесно да го издири и залови. Минималното изискване ще е за поне една камера на сектор. Сигналът от видеокамерите трябва да бъде изведен на контролни монитори, разположени в команден наблюдателен пункт на обекта. Това ще става за големи стадиони и тежки мачове. Трябва да има наблюдателен пункт, където се управляват силите и средствата, опазващи обществения ред, пожарна, аварийна безопасност и медицинска помощ. Организаторите на спортните мероприятия са длъжни да предоставят записите, удостоверяващи извършените нарушения.

- Ако новият закон беше влязъл в сила, какво наказание щеше да получи задържаният фен на "Левски", който рани с бомбичка полицайка ?

- Освен присъдата, която ще получи според Наказателния кодекс, той щеше да получи и доживотна забрана за посещение на спортни мероприятия, защото деянието му се води изключително опасно. Футболното хулиганство в драстичните му размери е един вид форма тероризъм, макар да не отговаря на определението, но ефектът е подобен. На практика той хвърля бомбата сред хора.

- Стана ясно също, че според новия закон ще се използват дрегери, за да не се допускат пияни запалянковци на трибуните. Това не е ли опит да се въведе сух режим по стадионите ?

- Опитът показва, че въвеждането на абсолютно сух режим на практика има обратен ефект. Затова идеята ни е ограничението да бъде подобно на това за шофьорите, т.е. до 1,2 промила алкохол в кръвта при тест с дрегер.
Не става въпрос да не можеш да пиеш една бира преди мача. А и с дрегер ще бъдат проверявани само фенове, които изглеждат видимо неадекватни. Полицията го прави и сега, но се стига до разправии. Когато в закона е записано точно до колко промила е таванът за допускане на стадиона и е предвиден контролът с дрегер, няма да има място за спорове.

- Сигурно ли е отсега, че бъдещият закон за спортното хулиганство ще получи подкрепа от всички политически сили ?

- Ние този закон, освен че го работим заедно с министерството на спорта и МВР, го правим в синхрон с всички политически сили, които участват в комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в парламента. И всички се твърдо за такъв закон. Затова няма да има проблем той да бъде одобрен от парламента. Ще се повторя, но аз рядко виждам такова единодушие в обществото, медиите, политиците за това, че повече не може да се търпи това, което се случва по нашите спортни обекти.
Даже най-вероятно, когато внасяме проекта в парламента, той ще бъде подписан и от петте политически сили в парламента.
Много е вероятно това да бъде най-единодушно приетият закон.

- Не е тайна, че много от футболните агитки често се появяват и по партийни мероприятия. При това ултрасите определено симпатизират на националистични формации. Има доста примери как феновете се използват като ударни групи за натиск. Няма ли риск политиците да се опитат да опазят ултрасите от ударите на закона ?

- Не съм съгласен с подобна теза. Ето, аз съм представител на националистическа формация -НФСБ. Но ние, именно защото сме националисти, винаги сме държали за стабилен обществен ред. Много ясно трябва да кажем, че не всички във футболната агитка са лумпени, престъпни и дрогирани типове. Аз съм футболен привърженик на пловдивския "Ботев" по традиция, четвърто поколение ботевист съм. На мен ми е напълно ясна структурата на агитката на любимия ми отбор. В неговата агитка има и лекари, адвокати, преподаватели и т.н. Затова не бива да се слага клеймо на всички запалянковци, че са потенциални нарушители, дори престъпници.
В същото време безспорно има определен контингент хора, които на стадиона дори не гледат мача, защото те идват там, за да се сбият. Често са пияни, дрогирани и неадекватни.
Но това са една малка част от феновете, която обаче слага петно на цялата агитка.
Моето желание е на футболен мач да се ходи като на театър. Виждаме как е в Англия, Испания, Германия. Хората отиват с децата на стадиона, там може да се видят цели семейства. И всички са спокойни, че няма да станат жертва на агресия. Все пак, футболът и спортът не са война. Казвам го не само като запалянко, но и като бивш спортист. Футболът и спортът имат съвсем друго предназначение. Първо, те трябва най-вече да доставят удоволствие на хората, да
бъдат едно приятно развлечение. И второ, което е още по-важно, трябва да запалват децата и младежите по спорта, да имаме една по-здрава нация. Тези малчугани като гледат кумирите си на терена, да тръгнат също като тях да спортуват. Не всички ще станат шампиони, но пък ще живеят здравословно. Това е големият смисъл на спорта и бъдещият закон може да помогне много в това отношение.

- Да преминем към политическите въпроси. Има ли разнобой вътре в коалицията Обединени патриоти по отношение на Русия. Видяхме и чухме изявленията на лидера на "Атака" Волен Сидеров в Крим, които предизвикаха доста коментари ?

- Още когато сключвахме споразумението между НФСБ, "Атака" и ВМРО, бяхме напълно наясно, че не по всички въпроси тези партии са с абсолютно еднакви виждания. Примерно в него изобщо нямаше точка как ще реагират трите партии по отношение на Русия. Категорично няма такова нещо. Така че всяка партия от коалицията "Обединени патриоти" има свободата да прецени как ще постъпи по дадена външнополитическа тема. Затова и мнението на Волен Сидеров си е негова гледна точка. Не сме дискутирали на коалиционно ниво единна позиция спрямо Русия.

- Доколко е вярно, че "Обединени патриоти" са повлияли на кабинета да заеме по-умерена позиция по случая "Скрипал" ?

- Според мен по този случай има много неизяснени неща и до момента. И нашето правителство зае изключително балансирана позиция. Премиерът Бойко Борисов натрупа огромен опит, особено международен, и прецени правилно, че трябва да заемем балансирана позиция. И тук не става въпрос за никакъв натиск от наша страна.

- ГЕРБ обаче се обяви категорично против предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов за частично отпадане на забраната за пушене в заведенията. Всъщност това обща идея ли е на "Обединени патриоти" или е само на НФСБ ?

- Не сме обсъждали идеята на ниво ръководство на трите партии от патриотичната коалиция.
Но аз виждам, че в парламента много колеги от други партии я одобряват. Всъщност предложението да се въведе по-мек вариант на забраната за пушене не е от днес. Прави му чест на Валери Симеонов, че я предлага, защото
той никога не е бил пушач.
В същото време той се опитва да има една справедлива и балансирана позиция по този въпрос. Австрия между другото в момента прави точно това. Между другото такава беше нашата позиция преди няколко години, когато първоначално колегите от ГЕРБ призоваха ресторантьорите да направят две помещения - едното за пушачи, другото за непушачи. Много ресторантьори хвърлиха луди пари за да пригодят заведенията си по този начин.
В един момент обаче се обяви пълна забрана и се оказа, че тези хора са хвърлили парите си на вятъра. Лично аз познавам бизнесмени, на които това им струваше 200 хиляди лева.
В момента какво предлагаме ? Идеята е и вълкът да е сит, и агнето да е цяло, както се казва в поговорката.
Истината е, че пушенето е порок. Признавам го, макар и самият аз да съм пушач. Според последните проучвания България е на трето място в Европа по тютюнопушене. На първо е Гърция, на второ е Полша и после сме ние. Милиони българи са пушачи, които искат да могат да запалят цигара в заведение. И да не бъдат третирани като престъпници. В края на краищата трябва да има някакъв баланс на интересите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай