Европа очаква пълен мандат на новия кабинет

Няма притеснения за бъдещата коалиция, защото такъв е вотът на хората, казва евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел

Европа очаква пълен мандат на новия кабинет | StandartNews.com

- Г-жо Майдел, в България в момента се сформира трето правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Какви са очакванията в Европа по отношение на кабинета "Борисов 3"?
- В Европа има не просто добри очаквания, много хора тук си отдъхнаха след като България заобиколи пропастта на евентуално безвремие и несигурност. ГЕРБ, лидерът на партията Бойко Борисов и силният екип, който той успя да сформира през последните две правителства на управление, многократно са получавали доверието на колегите в Брюксел, на Европейския парламент, Европейската комисия, Европейския съвет. ГЕРБ получава подкрепата и в цяла Европа. Очакванията в Европа към новия кабинет на Бойко Борисов са да продължи стабилността в България, да запази добрия диалог с европейските партньори, да осъществи реформите, които са ясно поставени в управленската програма на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Колегите в Европа изключително много разчитат на стабилността в България. Причината е, че на фона на конфликтите и напрежението в района около нашата страна, България се доказа в последно време като остров на стабилност. Именно заради това бе изключително важно, че отново ГЕРБ може да състави правителство, а няма да попадаме в спирала от избори. Не на последно място в Европа очакванията са кабинетът "Борисов 3" да изкара пълен 4-годишен мандат на управление. Това е много важно както за България, така и за Европа.

- ГЕРБ обаче ще управлява този път в коалиция с трите партии - НФСБ, ВМРО и "Атака" - "Обединени патриоти". През годините техните позиции по отношение на евроатлантическата ориентация на България са били разнопосочни. Как се гледа в Европа на коалицията ГЕРБ - "Обединени патриоти"?
-Всички си даваме сметка, че това е вотът на българското общество и никой не си позволява да го поставя под съмнение. Затова и не съм чула някой да изразява притеснения по евентуалната коалиция. Обърнете внимание, че начинът, по който се съставя правителството е различен. Работи се по конкретна програма и приоритети, с амбиция за 4 г. мандат. Това е гаранция за предвидимост. Според мен това е още една причина да няма сериозни притеснения от участието на „Обединени патриоти" в управлението.

- В управленска програма на кабинета "Борисов 3" ясно се открояват няколко приоритета - стабилност, сигурност, доходи и предстоящото председателство на Съвета на ЕС у нас. Това ли са най-важните задачи в момента в страната ни?
- Когато говорим за развитието на страната ни и гледаме напред - 1, 2 но и повече години, трябва да заложим на качествено образование. Не само в България, но и в цяла Европа ни липсват подготвени кадри. Ако ние не акцентираме на образование, което да създава нужните умения за успех в 21 век, няма как след години да искаме да имаме развиваща се и просперища икономика. Тя просто няма да има нужните кадри, с които да задвижва бизнеса. Светът, в който живеем, става все по-непредсказуем и е очевидно, че сигурността става все по-важен приоритет. Ако ние не се чувстваме сигурни, няма как да създаваме семейства, домове, няма как да искаме да учим и да се развиваме. Ключов приоритет е икономическото развитие. За всяко едно нещо, което желаем - увеличение на доходи, по-развито и модерно образование, са необходими средства. Средствата няма как да дойдат освен от развита и работеща икономика. Много важно е да работим в посока не само към стимулиране и подпомагане на бизнеса, но и към това да не му пречим. Само така в бюджета ще има средства, с които да осъществим реформите.

- Една от първите задачи на кабинета "Борисов 3" е да номинира следващия представител на България в ЕК. Какво е мнението Ви по отношение на възможността кандидатурата да е на вашия колега - евродепутат Мария Габриел?
- Мария е страхотен професионалист. Ако правителството реши да издигне нейната кандидатура, съм убедена, че ще бъде успешна. Тя е разпознаваема в семейството на Европейската народна партия (ЕНП), ползва се с изключително голям авторитет. Ако това бъде решението, тя би била много добър комисар на нашата страна.

- Разкажете ни за задачите, по които работите в момента Вие в Европейския парламент.
- Аз съм член в две комисии към Европейския парламент - Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите и Комисията по парични и икономически въпроси. Във втората комисия работим усилено за това планът "Юнкер" да бъде продължен. Неговите средства ще достигнат за следващите няколко години половин трилион евро. Работя за това българските предприемачи и компании да разберат механизма на Плана, защото той ще е много важен за функционирането на европейската солидарност в бъдеще. Работим и за премахване на пречките пред единния дигитален пазар. Ако в момента имаме единен пазар за стоки и услуги, то искаме да премахнем всички пречки пред онлайн търговията.

- По какъв начин ЕС се справя с решението на Великобритания да напусне съюза?
- Това, което е много важно за всички останали 27 държави от ЕС, е да отстояваме заедно една и съща позиция. Трябва да бъдем обединени в тази ситуация. Това, което Великобритания ще се опита да направи, е да води договорки поотделно с всяка една държава. Ние не трябва да го допуснем. Трябва да имаме обща позиция за това какво отстояваме като 27 държави-членки на ЕС. Само така ще успеем да получим много повече, отколкото ако договаряме поотделно. Да, Брекзит е голямо предизвикателство. Но аз смятам, че отделянето ще бъде много по-трудно за Великобритания, отколкото за ЕС. Но е факт, че губим един наистина силен партньор, с голям опит както във външнополитическите теми, така и в развитието на икономика, иновациите, технологиите.

- Как ЕС гледа на резултатите от референдума в Турция и на възможните кризи след тях? -България е външна граница на съюза и първа ще понесе евентуален бежански поток.
- Естествено, ситуацията в Турция ни тревожи. Но за мен като български евродепутат е много по-важно как ние като държава и като съюз реагираме на това, което става там. В предишния мандат на правителството на ГЕРБ успяхме да договорим помощ от 160 млн. евро от ЕК за защита на границата. И сега тези средства трябва да се вложат, така че тази граница да продължи да бъде най-добре охраняваната външна граница на ЕС. България трябва да има своята роля и при предложенията в европейските политики за убежище, за да може в партньорство с останалите държави членки да решим по някакъв начин бежанската криза и да не сме толкова зависими от положението в Турция. Нестабилността при съседите е опасност, която България може да избегне само като работи в ЕС – дава своите предложения, влияе на политиките, дори и като иска подкрепа. 

- Франция е пред избор на нов президент, като на балотаж ще се изправят Еманюел Макрон и Марин Льо Пен. Какво е значението на този избор за ЕС?
- Французите гласуваха в най-непредвидимите избори в страната им от няколко десетилетия. Радвам се, че по-голямата част от тях не се поддадоха на популистките, анти-европейски призиви на Льо Пен. Със сигурност европейските общества имат много проблеми и пред нас стоят големи въпроси за решаване - сигурност, миграция, икономически ръст, заетост, както и как ще се развива Европа въобще. Аз обаче смятам, че ние можем да се справим с всичко това и то без да залитаме в крайни идеи на протекционизъм и ксенофобия. Осъзнавам, че резултатите във Франция са обнадеждаващи в този смисъл, но си давам сметка, че имаме като политици много работа. Трябва да успокоим нашите общества и да ги убедим, че европейският път е много по-добър от алтернативите, че общият пазар, свободното движение са незаменими на този етап за икономическото ни развитие и че стандартите за демокрация в Европа са най-високите. Вярвам в това и се надявам крайният изход от изборите във Франция да бъде в тази посока, разумът да се обедини и на втория тур и както в миналото, кандидатът с про-европейска програма да спечели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай