Частните съдебни изпълнители да събират глобите на КАТ

Частните съдебни изпълнители да събират глобите на КАТ | StandartNews.com

- Господин Якимов, по време на семинар в Сандански от Камарата съобщихте, че частните съдебни изпълнители предлагат да помагат при събирането на глобите на КАТ. Защо?

- Ние изпълняваме публична функция, която държавата ни е предоставила и в изпълнение на тази именно публична функция сме солидарни и имаме обществен дълг към гражданите и въобще към държавата. Затова ние подаваме ръка на държавата да помогнем за този изключително голям проблем за всеки един от нас. Очевидно безнаказаността, която се шири в нашето общество, провокира едни такива проблеми, а превенцията е много важна. Затова ние предложихме да поемем поредица от случаи, свързани с по-силно изразени рецидивисти по пътищата - да съберем тези глоби, за да разберат тези граждани, че няма безнаказаност и всеки трябва да изпълнява задълженията си в обществото.

- Т.е. целта е да се дисциплинират шофьорите, но предполагам, че предложението ви е насочено и към по-висока събираемост на глобите?

- След като няма санкция за тези нарушения естествено, че точно това чувство за безнаказаност е водещо в едни такива лица. С последните промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), част от които бяха приети включително по наше предложение, всички държавни и публични вземания ги събираме без участие на тези държавни и общински органи именно от гледна точка на това, че ние изпълняваме такава публична функция и в крайна сметка имаме в този смисъл и дълг към обществото. Затова ние сме готови да помогнем на държавата.

- Трябва ли някаква законодателна промяна, с която да се регламентира начина на вземането на глобите?

- Не. Дори споразумение за сътрудничество между ЧСИ и министерствата не е необходимо. Не е лошо обаче да бъде подписано, за да бъдат все пак посочени и колегите, които биха се съгласили да събират такива вземания. И в момента няма никакви законови пречки това да се случи. Просто съответният орган изпраща писмо заедно с наказателното постановление, да кажем, за събиране, на съответния съдебен изпълнител.

- Какво се цели с идеята да се въведе по -скоро електронен запор?

- От няколко години това е прието в ГПК. От Камарата отдавна го предлагаме, тъй като общо взето, знаете, че поражда напрежение в обществото. Свързано е най-вече с налагането на запор за парични вземания на граждани и организации от банки. Това е платформа, през която банките и съдебните изпълнители могат по-лесно да си разменят всякакъв вид съобщения, включително и за запори. Чрез нея таксите ще се намалят, работата ще се ускори, ще се пестят средства и ще има защита за длъжника, тъй като ще се избегнат грешки.

- Има ли техническа готовност за въвеждането на електронен запор?

- За въвеждането на електронен запор вече е създаден програмният продукт. След въвеждането на електронните запори таксата ще е 15 лв, а не за всеки запор поотделно. Комуникацията с банките ще бъде много по-бърза и в този смисъл и по-евтина за хората.

- С промените в ГПК се въведе таван за всички вземания, а таксите бяха сериозно намалени. Не залитна ли законодателят в посока на длъжника?

- Преди имаше таван върху по-големите вземания. Сега законодателят въведе таван върху по-малките вземания, да видим как ще проработи. Истината е, че ние сме лица, които се самоиздържат, не сме на бюджетна издръжка и по всяко наше действие има разходи. Естествено, че ако бъдат свивани тези разходи, ние няма как да работим. Затова ще видим във времето какво ще стане с тези такси. Надявам се да не се стигне до затваряне и фалити на кантори. Говорейки по тази тема, трябва повече държавническо мислене и по-малко демагогия и популизъм.

- Не може да отречете обаче като положително при промените в ГПК въвеждането на електронните търгове, нали?

- Все пак се въведоха някои способи и институти, които бяха непознати досега в нашето право и се надявам да допринесат за по-качественото изпълнение. Едно от тези нови неща и институти, които бяха въведени, бяха електронните продажби. Те означават прозрачност в работата ни и отпадат всякакви съмнения за уговорки, които понякога съществуват. Заедно с тези публични продажби, бяха въведени и т.нар. доброволни продани. При тях всеки един добросъвестен клиент на банка, да кажем, който не успява да изплаща вноските си за жилище например, може да отиде при съдебния изпълнител и естествено със съгласие на ипотекарния кредитор, да бъде извършена такава продан на имота му. Така ще се прескочи съдебната фаза и многобройните разноски, които той ще си спести.

- Каква е събираемостта за първите 6 месеца на годината от ЧСИ от длъжници?

- Събираемостта възлиза на 600 млн. лв., които влизат в бюджета. Увеличава се събраната сума в полза на граждани – 92 млн. лв. за първата половина на тази година. През цялата 2016 г. са събрани 150 млн. лв. Ръст има по отношение на вземанията за издръжка - до юли т.г. те са 2,2 млн.лв., а за цялата минала година сумата е била 3 млн. лв. А сумите от заплати са 5 млн. лв. за първото 6-месечие на 2017 г.. Тенденцията на спад на делата в полза на банките продължава – постъпили са само 15 хил. нови дела, което представлява едва 14% от всички новообразувани изпълнителни дела.

- Какво се случва с дисциплинарната практика при ЧСИ?

- Тази дейност е много важна за Камарата, тъй като във всяка една гилдия има отклонения от нормалното функциониране на професията. Ние сме решени да се преборим с такова развитие, което е извън нормалното в правната общност. Изключително важно е ние сами да чистим редиците си. Дисциплинарните дела срещу съдебните изпълнители се увеличават. От началото на годината до 7 декември те са 61, а през 2016 г. са били 46. През 2017 г. Съветът на Камарата на ЧСИ е взел 33 решения за образуване на дисциплинарки, oтпpaвил е 9 иcĸaния за лишаване от пpaвocпocoбнocт. За сравнение - през 2016 г. иcĸaниятa зa нaй-тeжĸo нaĸaзaниe ca били caмo двe.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай