21:15 ч.

03.01.18

3 мин.

0

0

0
Българите ще изработват по 289 млн. на ден

През тази година трябва да работим малко над 132 дни, само за да си платим всички данъци към държавата. Това означава, че на 13 май ще настъпи денят, в който гражданите ще спрат да работят за държавата и ще започнат да работят за себе си. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано – ние я наричаме Ден на данъчна свобода, а по-света е известна като Tax Freedom Day.


През 2018 г. българите ще изработват средно по около 289 млн. лева за един календарен ден. За изчисленията на ИПИ е използвана прогнозата на Министерството на финансите за БВП на страната за 2018 г., разпределена равномерно за всичките 365 дни от годината. Консолидираните приходи в бюджета пък са официално заложени в рамките на 38,2 млрд. лева. Те включват всички публични приходи за тази година, включително приходите по държавния бюджет, бюджетите на ДОО и НЗОК, както и приходите в общинските бюджети. Това означава, че през текущата година ще са необходими малко над 132 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове.


Има няколко интересни момента в тези 132 дни, които не бива да се пропускат. Живеещите в България ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги „отменят" за малко над осем дни работа към държавата, като в тях са отразени заложените в бюджета близо 2,4 млрд. лева помощи от ЕС. Местните данъкоплатци ще работим до 4 май за държавата, а в дните до 13 май ще бъдем отменени от европейските данъкоплатци. Въпреки това деление ние се спираме на 13 май за официалната дата на данъчна свобода, тъй като тя с най-голяма точност отчита преразпределението през приходната част на бюджета. Сметките показват, че освен изчислените 132 дни, следва да имаме наум и планираните четири дни за отработване, които отразяват заложения дефицит от 1,1 млрд. лева по консолидираната фискална програма.


Традиционно през последните години в бюджета се залага дефицит, което означава, че държавата планира да харчи повече, отколкото събира като приходи. През последните две години обаче (2016 и 2017 г.) този дефицит не се реализира и бюджетите излизаха на излишък. През 2018 г., ако се повтори този сценарий, може и да няма дни за отработване. Най-много дни през тази година ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни близо 18 дни. За осигуровките ще ни е нужен малко над месец – 23 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за близо 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за малко над 8 дни. Други почти 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси. Данъчната свобода идва по-късно спрямо предходната година, като объркване може да се получи поради сериозно разминаване в планирането и изпълнението на бюджета за 2017 г. По-висок номинален размер на БВП и много по-ниско усвояване на европейските средства изместиха данъчната свобода по-рано спрямо обявеното за 2017 г. През последните години се наблюдава устойчива тенденция дните, нужни на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета, да идват все по-късно, което означава, че реално данъчната тежест в страната нараства.


Причините за това са, че през 2018 г. имаме конкретни мерки за повишаване на осигурителната тежест (покачване на осигурителната вноска за пенсия и на минималните осигурителни прагове), както и повишен акциз върху цигарите. Тези мерки са на стойност около 450 млн. лева, тоест това е цената на по-високите данъци през тази година, която ще покрият данъкоплатците.


За съжаление през последните десет години, след въвеждането на плоския данък от 2008 г., нямаме примери за намаление на данъчната тежест у нас.


Сметката разпределя тежестта върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50% и за тях Денят на данъчна свобода идва чак в края на юни.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент