Албена Денкова: Вече по-рядко съм склонна към експерименти

В България усмивките са все по-малко, а бедните – все повече, казва фигуристката

Албена Денкова: Вече по-рядко съм склонна към експерименти | StandartNews.com

Албена Денкова на 1 и 2 април блести в "Арена Армеец" като Елена в ледения мюзикъл "Кармен" - красива версия на класическата история, но с модерен дух. Под прожекторите ще обират овации олимпийски, световни и европейски шампиони - Татяна Навка, Роман Костомаров, Алексей Ягудин, Максим Маринин, Оксана Домнина, Максим Шабалин, Мария Петрова, Алексей Тихонов, Максим Стависки, Маргарита Дробязко, Повилас Ванагас, Елена Леонова, Андрей Хвалко, Татяна Тотмянина. Режисьор на действително грандиозното шоу за цялото семейство е Иля Авербух. Той съчетава динамиката на фигурното пързаляне, емоционалността на театралната сцена, пластиката на балета, акробатичните изпълнения, оригиналната музика и изпълненията на живо. Оригиналната интерпретация на популярната опера покорява сърцата на зрителите с апотеоза на тайнственото, съблазнителната женственост и страстта. Пред публиката излизат десетки майстори на хореографията, циркови виртуози, въздушни магьосници, китаристи, перкусионисти... Всички те се развихрят сред пищна сценография. Безсмъртната музика на Бизе и популярни произведения от симфоничната съкровищница ще бъдат изпълнени на живо от истински звезди като Светлана Светикова и Сергей Ли. Абсолютна кулминация и красива възхвала на живота е финалният танц с участието на 80 артисти, включително самият Иля Абербух. Световното турне на неговата трупа стартира от Лондон – на стадион "Уембли" в началото на 2017-а. Билети в мрежата на Eventim.bg и партньорските вериги.

Най-успялата родна фигуристка на всички времена не крие, че още като дете мечтае за артистична професия. В дует с Максим Стависки печели за България две световни титли. Хиляди фенове се влюбват заради нея в красивия спорт. След финала на състезателната си кариера Албена се установява в Москва, защото е сред звездите в култовата трупа на Иля Авербух. През последните 10 години тя влиза в различни образи със завидна лекота и пластика. С финеса и майсторството на перфекционист преминава границата между спорта и изкуството. И понеже открай време е свикнала с адреналина, непрекъснатата борба и сериозна конкуренцията, сега открива огромното удоволствие в спектаклите в името на чистата радост, в името на публиката. След 35 години на леда, няма как да не бъда максимално прецизна и изящна в техниката си, донесла й толкова много успехи. В "Ледников период" постоянно търси нови образи - понякога весели, друг път по-драматични. Романтиката и театралността отдавна са в кръвта й. Неслучайно може да бъде на арената в продължение на 24 часа, без да се умори. Постоянно измисля нови елементи в етюдите си. Обича движението. В "Кармен" отново доказва, че е истински артист. Огромната заслуга на Авербух, че като сериозен лидер обединява довчерашните съперници и ги увлича в обща кауза. В България обаче не търсят Албена, за да консултира младите таланти на леда, където тя е изключително смела и артистична.

- Албена, доволна ли сте от живота?
- За мен е щастие и удоволствие, че доста години след финала на състезателната ми кариера, съм отдадена на любимата си професия и успявам да радвам публиката. Зареждам се от нейната положителна енергия, от невероятните емоции между нас.
- Къде най-често се случват вашите представления?
- Из цяла Русия. Разбира се, имаме и много гастроли. По принцип зрителите в републиките на бившия Съветски съюз са свикнали да гледат фигурно пързаляне. Харесват този спорт. А спектаклите на Иля Авербух са разпознаваеми и очаквани. "Кармен" е може би най-интересният, най-грандиозният проект досега. Този мащаб с толкова невероятни шампиони няма аналог в света – с толкова театралност и актьорство майсторство. За нас, спортистите, това е огромно предизвикателство.
- Какви са вашите героини?
- В София ще бъда Елена – изключително драматична и фатална жена. Интересна и богата на страсти, дълбока и многопластова – има какво да се изиграе. Въобще цялото зрелище си струва да бъде видяно.

- Не ви ли се иска и да запеете?
- О, не, не. Не мисля, че бих успяла да бъда добра певица.
- Какво казва вашият близък приятел Васко Василев за музикалните ви възможности?
- Ха-ха-ха, никога не съм му ги демонстрирала и не смятам да го направя когато и да било. Дори не ми е идвало на ум да изпея нещо пред Васко. Открай време съм достатъчно самокритична. Не бих си позволила да се пробвам в нещо, което не ми е дадено. Би било прекрасно да имам хубав глас и да свиря на някакъв инструмент, но...
- Участвала ли сте поне в детски хор?
- Не. Танцувала съм, играла съм художествена гимнастика – но до тук. Засега се радвам единствено на добър слух.
- Умеете ли да рисувате?
- Да. Като малка бях доста добра. Но остана някъде назад.
- Бихте ли се изкушили от кастинг за филм?
- Би било интересно. Но ми липсва професионална подготовка. А аз не предпочитам да се занимавам с халтура. Предпочитам да се чувствам в свои води. За да предложа нещо изпипано. Перфекционизмът понякога пречи на самата мен. Винаги виждам първо грешките си. Трудно отчитам собствения успех. Но пък това тласка напред.
- До каква степен сте склонна към приключения в ново амплоа?
- Може би преди години съм се изявявала като арт авантюрист. Но с възрастта човек все по-сложно се впуска в каквито и да било експерименти.По принцип Стрелците минаваме за доста експанзивна зодия. С времето обаче всичко остава само за шоуто.

- А кога се осъзнахте като фанатик на леда?
- Случваше се постепенно. Винаги съм се стремяла това, което представяме, да бъде максимално изработено до последния детайл. Трудно е да се постигне идеалното. Съвършенството няма граници. Винаги има още нещо.
- Вашият син към кое изкуство проявява интерес?
- Вкъщи имаме детски барабани и китари, дискове с песни... При момчетата желанието и дисциплината да правят нещо по-различно идват малко по-късно, отколкото при момичетата.
- На колко години беше Дани, когато го качихте на кънки?
- На 3.
- Изплаши ли се?
- Не. Доста спортна натура е. Но не проявява особен интерес към кънките. За нас обаче това не е проблем. Всеки трябва да прави това, което харесва, за да му се получат нещата. Насила не става.
- Как му се отразяват пътешествията между Русия и България?
- Ами не се впечатлява особено. Нито път ние. Това е професията ни – постоянно пътуваме. Изморяваме се, но няма начин.
- Къде най-далече в Русия сте танцували?
- И на Север, и на Юг сме стигали почти до края. Кръстосваме цяла Русия. Най-приятно е лятото край морето. Кармен има повече от 200 представления в Сочи. Над 500 000 са ни гледали

 - Путин бил ли е сред зрителите ви?

- Да, разбира се. Нашите спектакли са известни с изключително високото си художествено ниво. Понякога в публиката е и неговият говорител Дмитрий Песков – съпругът на Татяна Навка. Много приятен човек.
- Колко здрава психика трябва да има човек с вашия график?
- Когато харесваш това, което правиш, няма как то да те напряга или травмира. Тъкмо обратното. Е, има моменти на преумора – 30 дни без почивка, по 10 часа с кънки, полети от 8 часа. Но общуването с публиката всичко компенсира. Цялата група от екипа на Иля Авербух сме работохолици. При нас няма случайни неща. Леността ни е непозната.
- Къде обичате да разпускате?
- В България. Да се видя с роднини и приятели. Идвам, оставам и не пътувам.
- Нещо променя ли се, според вас, в страната ни?
- Постоянно следя какво се случва в България. И често се ядосвам. Тогава зарязвам информациите. После започвам отново. Не ми харесва, че хората стават все по-бедни, а настроенията все по-мрачни. Виждам подтиснати лица. Усмивките изчезнаха. Много жалко.
- В Русия опитвали ли са да ви привлекат за политически каузи?
- О, не. Това не е за мен.
- Ако се заседите тук за по-дълго, веднага ще се пробват да ви прилапат в някоя партия, за да си вдигат имиджа върху ваш гръб и вашите кънки...
- Няма как да стане. Човек избира себе си още в началото. Със сигурност не бих подала. Искам да съм артист, да създавам изкуство, да предам моя опит на млади състезатели, да се посветя на треньорска работа, когато сляза от сцената. Отказвам дори на предложенията за международни високи административни позиции.

- Ставате ли все по-суетна?
- Не. В сравнение с моите колежки – никак.
- Карате ли се на мъжете вкъщи?
- О, със сигурност. Ако ние, жените, не дисциплинираме мъжете, те как ще го карат в този живот?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай