07:45 ч.

06.03.18

4 мин.

0

32

0

3 март разпали страстите български

от Елена Иванова |

3 март разпали страстите български

Думите разделят, действията обединяват. За съжаление в деня, който би трябвало да е символ на българското единство - 3 март, видяхме, че и действията не обединяват. Напротив - за пореден път дори най-светлият празник разпали страстите български. Днес, три дни по-късно, всички стоварват вината върху Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, защото тръгвайки си от България е заявил "огорчението си от официалната реторика на представители на държавата", които изразявайки благодарностите си за освобождението на България, са поставили наравно с Русия и Полша, Литва, Финландия.


Истината обаче е, че коренът на разделението бе заложен тук, у нас. И думите на руския патриарх са резултат от всичко онова, които той чу и видя при посещението си в България. Дали той сам влезе или бе умишлено вкаран в разделителната линия русофили - русофоби, патриоти - нихилисти, власт - опозиция, Запад - Изток е отделен въпрос.


Проблемът започва с това, че за знаковия юбилей - 140 години от Освобождението, ние не определихме нашето, българското събитие, с което да отбележим раждането на Третата българска държава. Не показахме, че имаме лидери, които могат да загърбят за ден различията си и заедно да бъдат лице на общите чествания. Безспорен факт е, че наше право като българи е да решим на кого и как да благодарим. Но когато най-високопоставеното лице на честванията е гост от друга държава, а тримата първи в нашата трудно застават един до друг, разделителната линия е вече положена.


Тя мина първо през освиркването на Цвета Караянчева на Шипка. След това през разкритието на Цветан Цветанов, че три месеца по-рано протоколите на Народното събрание и на Президентстовото са се разбирали на кои събития да бъдат Румен Радев и Цвета Караянчева. И въпреки решението Радев да участва в церемонията пред паметника на Незнайния войн, а Караянчева - на връх Шипка, от президентството направили масирана атака Радев да бъде на историческия връх и дори първоначално поставили условието да говори само той и никой друг. Разделението завърши с приема на 3 март, където нито едно от първите лица на ГЕРБ не отиде, а тема № 1 на приема бе роклята на президеншата. За капак самата Десислава Радева, решавайки да проговори за празника във Фейсбук, обяви, че я интересува само мнението на човека до нея. И забрави да честите 3 март на българите, камо ли да каже нещо, което би било наистина достойно за положението й на първа дама.


На този фон какво каза руският патриарх Кирил? На първо място той направи ясно разделение между властта и народа у нас. Властта, която за него не е достатъчно благодарна. И народът на Шипка. "Най-светлата страница от посещението ми в България е свързана с Шипка – там не видяхме нито финландски знамена, нито полски, нито румънски флагове. Видяхме само флага на Русия и флага на България. Не е възможно да го преживееш без сълзи този народен възторг, който отразява истинското отношение на българите към Русия, към Руската църква и към великата памет за жертвите на нашия народ, който е освободил България", коментира патриарх Кирил. Никой у нас чу добрите думи за българския народ, за общата вяра и ценности. Русофилите видяха в думите на Кирил морална опора за атака към властта, русофобите - намеса във вътрешните дела на България.


Никой не обърна внимание на благодарността на Кирил за "братската обич и взаимното разбиране" между двете църкви. Нито на спомените му, че целият му живот е свързан с България, че от 1969 г. тук има много приятели и колеги, с които е работел за поддържането на църковните отношения между двата народа.


Защото всички се вторачиха в други думи на руския духовен водач - за президента Радев, които в бурното море на разделението отекнаха много по-силно. "Добро впечатление ми направи президентът, много е интелигентен, православен, човек, който обича родината си. Струва ми се, че е отворен за диалог с Русия", каза руският патриарх. И пожела: "Дай Боже, такива политици да набират сили в България". Така сложи етикет на Радев. Каквото и да прави оттук нататък президентът, каквато и позиция да заеме, той винаги ще бъде наричан руският човек. Русофилите видяха своя политически водач, русофобите - проводник на чужди интереси. Опозицията намери своя институционален трамплин за атака срещу кабинета, управляващата коалиция - аргумент за сериозна дистанция. Едва ли руският патриарх Кирил е имал за цел създаване на институционално напрежение у нас. Но факт е, че употребата на думите му за партийни цели вече започна. И най-пагубно би било, ако политиците не проявят мъдрост и я превърнат във война между институциите.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 10:47 · 15.03.2018
НЕ СА СТРАСТИТЕ, МИЛО ЛЕНЧЕ, НЕ СЕ ХВЪРЛЯЙ НА ДУМИТЕ ТАКА ПОШЛО! НЕ СА СТРАСТИ, А ВЕЧНАТА ИСТИНА ЗА НАГЛОСТ НА ЕДНА ИМПЕРИЯ НАД БЪЛГАРИЯ!
Потребител · 21:23 · 12.03.2018
Боят настана тупкат сърца ни
eто ги нащe руски душмани,
кураж дружина вярна сговорна
нии нe смe вeкe руска подкова.
Потребител · 21:41 · 11.03.2018
ДОЛУПИШЕЩИЯ, ЧЕ ПО ЦАРСКО ВРЕМЕ СА ЛЪГАЛИ В УЧИЛИЩЕ ДЕЦАТА ЗА БАТАК,ДА ОТИДЕ В ЧЕРКВАТА ДА ВИДИ ЧЕРЕПИТЕ НА ЖЕНИ И ДЕЦА,ПА ДА СЕ ОПИТА И ДА ГИ ПРЕБРОИ АКО МОЖЕ МРЪСНИКА. А УЮТНО,ТИХО И РАДОСТНО СА ЖИВЯЛИ ФАМИЛИИТЕ НА ЧОРБАДЖИИТЕ,КОИТО СА СЪБИРАЛИ УГОДНО НА СУЛТАНА И АГИТЕ,ДАНЪЦИТЕ И ОНЕЗИ МРЪСНИЦИ,КОИТО СА ТИЧАЛИ РЕДОВНО ДА ДОНОСНИЧАТ НА АГИТЕ,ГАДОВЕТЕ А ,ДНЕС ТЕХНИ НАСЛЕДНИЦИ ВЪЗДИЩАТ ПО ФЕСОВЕТЕ.
Потребител · 06:59 · 12.03.2018
@Потребител Тия чeрeпи са от Византииско врeмe, от Османско врeмe eдва ли щe намeриш някои чeрeп освeн, които са починали по нормалeн начин.
Потребител · 18:56 · 11.03.2018
Симeонов в случая e като цар Симeон , поздравявам го от сърцe.
Потребител · 11:34 · 11.03.2018
Чуйте ХАРАЛАМОВ пред Б.Василев "Валери Симеонов каза това, което всички мислим за Патрирх Кирил" и още: "Аз се одръпнах от Русия, защото се почувствах унизе и смазан от имперските и там ... други наголости на Патриарха....
Потребител · 20:32 · 10.03.2018
Долу пишeщия баи Ганю , много лошо са тe излъгали за Батак , народът по Османско врeмe и там си живя мирно,кротко , уютно с радост и гордост запази вярата си до дeн днeшeн.
Потребител · 10:18 · 08.03.2018
БИВША КОМУНИСТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА , ПИШЕ ПО-ДОЛУ ЕДИН ФЕСАДЖИЯ,БЕ АРКАДАШЛАР,ЗА ТУРСКО РОБСТВО И ЗА БАТАК И ПР. СЪМ УЧИЛ ОЩЕ ПОНЕ 5 ГОДИНИ ПРЕДИ 9.9.44,Т.Е.ПО ВРЕМЕ НА ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ.
Потребител · 20:27 · 10.03.2018
@Потребител Благодарeниe на турското съжитeлство пишeш тeзи злобни думи,ако бeшe турско робство пра дядо ти щeшe да бъдe на заточeниe в Диарбeкир и ти нямашe да същeствуваш на този свят , затова благодари на турския Султан , чe дадe възможност да живeeш на този свят.
Потребител · 10:51 · 07.03.2018
https://www.youtube.com/watch?v=nv7pZlSBEFA
Потребител · 01:23 · 07.03.2018
ГЕРБ са милиционерско-мутрагенската утайка на прехода. 100% предатели на националните интереси
Потребител · 21:14 · 06.03.2018
Накрая ще излезе грешка в превода.
Потребител · 19:49 · 06.03.2018
Долу прeдатeлската шаика на гeрбаджиитe!!!
Потребител · 19:46 · 06.03.2018
Такива като партията на мишоцитe ГЕРБ, винаги e имало в България.Тe прeдадоха на турцитe Лeвски,тe убиха Гeо Милeв,и затова за такива като тях казвамe: в имeто на народа осъдeн си на...
Потребител · 19:41 · 06.03.2018
Като изключим руските локуми и манипулации за „православие“, истинската причина е отмъщение на Александър II за изгубения в предходната война Кримски полуостров. Доказателството е, че когато под натиска на западните сили султанът „доброволно“ връща Крим на Русия, руския цар си взема шапката, заминава от Берлин и оставя западните сили да разделят България.
Потребител · 04:49 · 07.03.2018
@Потребител Аман от тъакива историзи като тeбe.
Потребител · 19:40 · 06.03.2018
Така в имперската армия служат като войници литовци, финландци, поляци, белоруси,татари, казаци и кой знае още колко националности. По военна традиция частите където голяма част от войниците са от определена националност получават съответното име, но тези части са част от руската имперска армия. Нито държавата Финландия, нито Полша, нито Литва са воювали против турската империя, а само войници от тези нации са изпълнявали своите войнски задължения към Русия.
Потребител · 19:35 · 06.03.2018
„Всичко има граници, само глупостта е безгранична и няма почивен ден.“ Ужасяващо е арогантното невежество на политици, медии и други тъпанари. Те не знаят, или се правят, че не знаят, че война се води от ДЪРЖАВИ , а не от нации. По това време руската империя е огромна и на нейната територия живеят покорени стотици националности.
Потребител · 17:09 · 06.03.2018
Петър Дънов (Беинса Дуно)-"Призвание към народа ми –български синове на семейството славянско:Това Ме принуди да сляза от горе помежду ви, да се застъпя изново да изгладя и премахна адската омраза с братския вам род, който е положил за вази безброй человечески жертви; той е свята Русия, на която Бог е отредил велико бъдеще, да изпълни волята Му, за ваша слава и славата на Неговото Царство."
Потребител · 20:22 · 10.03.2018
@Потребител Кои си ти Дънов ли каква злоба?
Потребител · 14:23 · 06.03.2018
Руската окупация на страната ни от 1878 година довeдe до много тeжко състояниe на българския народ.Язък за хилядитe българи гeрои ,които дадоха живота си за алчнитe интeрeси на братушкитe ни да завладeят Босфора.
Потребител · 17:12 · 06.03.2018
@Потребител Много обичаш Анадола. Остана да ни порсветлиш и за джендърската Истамбулска конвенция. Прочети на Ботев и ще разбереш колко добре е живял българския народ под турско робство.
Потребител · 19:43 · 06.03.2018
@Потребител Прочeтох Божидар Димитров , профeсор , доктор на историчeскитe науки, чeти щe разбeрeш чe нe e имало никакво турско робство. Омръзна ми от тия историчeски лъжи.
Потребител · 21:05 · 06.03.2018
@Потребител Чети публикувана информация по онова време. Историците тълкуват събитията така както е угодно на определени интереси. Има издадени томове с публицистика на Ботев, отразяваща много подробно в детайли обстановката, като посочва конкретни събития и имена. Същият твърди, че Османската империя се подържа от запада и без тази подкрепа не би просъществувала. Гяур не означава пълноправен гражданин и в Батак не са им правили пластични операции, а са ги клали като пилци. Със здраве!
Потребител · 22:05 · 06.03.2018
@Потребител Като e имало турско робство,кажи ми как тогава са построeни дeсeтки църкви манастири и т.н..
За Батак мога да кажа също, чe няма историчeски данни за достовeрност на събитията. Бивша комунистичeска пропаганда.
Пишeтe нeщо и за Византииското робство и ослeпeнитe 30 хиляди български воиници.
Потребител · 04:52 · 07.03.2018
@Потребител С eдна дума има всe ощe турски мeкeрeта за гонeнe.
Потребител · 12:39 · 07.03.2018
@Потребител Кого от къдe гониш бe тъпанар? Това са зeмитe на дeдитe ми , оставиха на мeн да ги пазя от такива идиоти като тeбe.
Потребител · 13:11 · 07.03.2018
@Потребител Спокойно, дедете ни са се ПОСТАРАЛИ да има място за всички, затова уважавайте техните саможертви за ЗАПАЗВАНЕ на ВЯРАТА В БОГ и за добруването ни.
Потребител · 18:18 · 07.03.2018
@Потребител Вяра в Аллах винаги съм имал.
Потребител · 10:08 · 08.03.2018
@Потребител Да си жив и здрав! Уважавай сънародниците си, българи и ако можеш им помагаи.
Потребител · 11:29 · 06.03.2018
ВАЖНО ЗА БУДА Е БИЛО ,В УГОДА НА САЩ И ЕС,ДА ПРИНИЗИ РОЛЯТА НА РУСНАЦИТЕ,БЕЗ ДА РАЗБЕРЕ,ЧЕ ГИ И УНИЗЯВА, И ТО ДВОЙНО-СИР.НЕ САМО ВИЕ , АМИ И ДРУГИ СА НИ ОСВОБОДИЛИ И ОЩЕ ПЪК АКО ТЕЗИ ДРУГИ НЕ СА ИМАЛИ ДЪРЖАВА ТО Е ЗАЩОТО ВИЕ СТЕ ГИ ПОРОБИЛИ,МАМИ-ТА ВИ ПОРОБИТЕЛСКА.ДА ГОВОРИ ГЛУПОТЕВИНИ МИНПРЕДА НА ЕДНА ДЪРЖАВ В УГОДА НА ПЕЪЗАНА ДОЛ И МЕРКЕЛКАТА Е НЕМА ДРУГА ТАКАВА ДЪРЖАВА И ТО В ДЕН Б КОЙТОБЪЛГ.НАРОД БЛАГОДАРИ НА ОСВОБОДИТЕЛКАТА СИ ОТ 500 ГОДИНИ,5 ВЕКА РОБСТВО Е НЕМА ДРУГ ТАКЪВ ..НЕМАМ ДУМИ.
Потребител · 11:15 · 06.03.2018
БЪЛГАРИ МАСОВО СА УЧАСТВАЛИ В БИТКАТА ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ НА ГЪРЦИЯ-НИ ВЕДНАЖ НЕ СМЕ ПОЛУЧИЛИ ВИСОЧАЙША БЛАГОДАРНОСТ ОТ ТЯХ,БЪЛГАРИ СА СЕ БИЛИ И ЗА ОБЕДИНЕНИЕТО НА ИТАЛИЯ-И ТАМ БЕЗ ОТВЕТ-ПРОСТО ЗАЩОТО НЕ Я Е ИМАЛО БЪЛГАРИЯ КАТО ДЪРЖАВА,НАЛИ! АМИ ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ ЛИ НИ Е ПОРОБИЛА,КАКТО ТВЪРДЯТ РУСОФОБИТЕ,АМИ НЕ -ТОВА Е 3-ТИ УКРАИНСКИ ФРОНТ НАЧЕЛО С УКРАИНЕЦА ТОЛБУХИН..АМА КОЙТО Е ЧЕЛСАДЕ ВИНЕТУ-ПЪЛЕН НЕВЕЖА,ЖАЛКО ЗА БЪЛГАРИТЕ!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент