06:40 ч.

06.11.13

4 мин.

2456

32

0

Хаосът с бежанците поражда насилие

от Руслан Трад |

Хаосът с бежанците поражда насилие

Страхът от чуждия и различния лесно се яхва от политиците


През последните дни станахме свидетели на два тревожни инцидента - нападенията над Виктория Христова на ул. "Пиротска" и над 17-годишен бежанец в квартал "Военна рампа". Криминалните актове бяха съчетани с опити за всяване на омраза и националистически шествия в центъра на София, които призоваваха за изгонване на нелегалните имигранти от България.


Крайнодесните фракции все повече се превръщат във фактор, който не може да се избегне в политическия живот на страните от ЕС. Задълбочаващата се финансова криза, масовото обедняване - това са причините, които дават сили на радикалните движения.


Популизмът е използван често в кампаниите на редица партии


които през последните 10 г. залагат на езика на омразата - като фракциите на Льо Пен във Франция или Английската лига за защита. Още повече може да се говори за гръцката партия "Златна зора", която дори използва силата на оръжието, за да постигне целите си. В България имаме подобни примери в Национална съпротива, БНС, както и ВМРО. И докато ВМРО може би ще използва национализма, за да "свика знамената" и да получи дивиденти, то фракции като БНС са по-опасни и биха формирали групи, които да нападат имигранти и бежанци. Именно тези хора са най-опасни, тъй като те изпитват истинска омраза към различния - не търсят политическа изгода, не и колкото "Атака" или ВМРО.


Опасностите, свързани с надигащата се ксенофобия, се виждат и в момента при протестите в село Телиш срещу разполагането на бежански център там. Има вероятност политически интереси да настроят хората, за които бившата казарма в селището е символ на гордост. Заплаха има за мира в ежедневието на обикновените граждани, които не биха искали да бъдат въвличани в спорове и политически интриги.


От една страна имаме политически движения, които съзнателно и


целенасочено използват напрежението


и хаоса, създаден от липсата на държавническа политика около имиграцията и бежанците. От друга страна, икономическото положение на българското общество също има значение. Липсата на жив и истински политически живот дава негативен ефект. Масово обществото живее в разочарование и това няма как да не се отрази върху процеса на битовизиране. Виждаме, че мнозина се страхуват от чуждото - дали няма да се заразят, дали няма да ги окрадат. Това са симптоми, че вътрешният живот на страната не върви нагоре, а напротив, потъва.


Заплахите са минало, вече имаме налице истински нападения над чужденци, като последния случай с пребитото момче край лагера "Военна рампа". Т.е. нашите усилия трябва да бъдат насочени вече към предотвратяване на бъдещи подобни случаи. Същевременно има изключително силна гражданска реакция срещу нападения над чужденци и насаждането на омраза. Медии и активисти заявиха твърдо "Не на расизма!" и това трябва да бъде отчетено подобаващо. Но усилията тепърва предстоят. Нужно е създаване на план как да се реагира на надигащите се крайно десни движения, защото е явно, че вече и България е засегната от радикализма на определени фракции.


Институциите трябва да предприемат редица действия за нормализиране на обстановката. На първо място - да бъдат успокоени жителите на село Телиш. Ако държавата не реагира подобаващо, т.е. с хладнокръвие и своевременност, насажданото напрежение в Телиш може да се прехвърли и към други селища и тогава да се стигне до нещо по-сериозно. Трябва да бъдат чути исканията на местните хора, а също и да се предприеме нужното за настаняване на идващите бежанци - защото конфликтът в Сирия набира сили, насилието е ежедневие и хиляди напускат страната. Вече има над 2 млн. бежанци - те търсят подслон и защита. За държавата трябва да стане ясно, че гръцкият модел, относно който се чуват вече одобрителни възгласи, а именно за затваряне на границата и репресии, не е удачен и той не решава проблема. Защото


гръцките власти всъщност пренасочиха потока


към съседни страни, като по този начин си измиха ръцете и съвестта. Докато в същото време имигрантите и бежанците там са подлагани на удари от полиция и крайно десни фракции. Това не бива да бъде моделът на българските власти. Така или иначе бежанците търсят закрила в България. Ние сме граница на ЕС и ще се наложи да се справим, другата опция е да изхвърлим бежанците в морето. Ако това е мисълта на някои, то това предизвиква единствено съжаление. Очакват се и първите финансови помощи от ЕС за България за справяне със ситуацията с бежанците. Интересно е да се проследи дали тези пари ще бъдат използвани с положителен знак или отново ще потънат в нечии джобове. Ролята на държавата е да се справя с хаоса. Никой не печели от създаването на напрежение.


(Руслан Трад е председател на Форум за арабска култура)


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 03:18 · 15.11.2013
никой не умира за бедняшката ти престарялата държавата та повeчe от 2 милиона българи избягаха от бг ..човек да го е срам да казва че е от бг за сажалeниe
Потребител · 03:32 · 15.11.2013
@Потребител eстeствeно думитe са ми отправeнe кам всички гадни расисти озлоблeно мразeщи, като глeдам дажe сeбeси мразат направо позeлeналистe от злоба ..да нъаама нeфт в бг хахахахахахахах??? смeшнитси колко стe жалки само да сe видитe от страни .
Потребител · 01:07 · 07.11.2013
Г-н Трад,ами такива сме -селяни ,грозни , тъпи, неуки.. Не Ви ли харесваме? Ако отговора Ви е "Да", не се мъчете да ни наливате акъл в простите кратуни, и без друго са пробити, а ме чуйте: по света има и други народи- хубави , богати, умни , достойни... Може би е по- добре да потърсите общение с тях , вместо да ни триете сол на дебелите чутури,които и с една кола дърва не увират... Няма смисъл...в двете посоки няма никакъв смисъл... Покорно моля за извинение , ако съм смутила човеколюбивия Ви глобалистки дух..
Потребител · 17:46 · 06.11.2013
Такива драскачи,като автора на въпросната статия да не се правят на ударени и изместват проблема там,където не е.
На всички е ясно, за какво точно протестират хората и защо не искат тези "бежанци".
За каква ксенофобия и нетърпимост към различния говорите бе малоумници.
Ако в България бяха дошли шведи,датчани,финландци, дали щеше да има нетърпимост и ксенофобия?
Потребител · 03:46 · 15.11.2013
@Потребител хахаха какав смeшник си .. само дeто за финлантситe и прочиe българите са просто eдни мизeрнитси особeно за англия , та eвропа сe чуди как да изкодни всички българи за тиах ниe смe жалки
въшки хахахахаха ама балгарина e като мишка с тeзи които го мачкат, а гадeн расит избиваш комплeкси с тeзи които сe даржат добрe.. хаха колко жалак комeнтар ?? за тъах шe козируваш а???? българска работа
Потребител · 13:52 · 06.11.2013
Обвинявам президента, Кристалина (Сталинка) Георгиева, Хелзински комитет, правителство за насаждане на тежка КСЕНОФОБИЯ срещу българския нарос.
Hajmanata · 13:02 · 06.11.2013
Безпричинната омраза е типична за глупаците. Масово българите живеят в града, но в сърцето на масовия българин живее селяшкото...
Потребител · 13:37 · 06.11.2013
@Hajmanata Млък мръснико.
Потребител · 03:00 · 15.11.2013
@Потребител По злобни и лоши от българите не съм виждала в целия ми живот ..
Потребител · 11:48 · 06.11.2013
ПРЕДИ ДА БЪДЕМ КАКВИТО И ДА Е - СМЕ ХОРА!!!! Във всяко стадо си има мърша и не може заради единични случаи да се заклеймява цял един народ!
... · 11:37 · 06.11.2013
Ей ако обърнете тая злоба в трудолюбивост милионери щяхте да сте..
Потребител · 13:39 · 06.11.2013
@... Не давай съвети. Защо защитаваш джихадисти. И ли и ти си от Ал каида.
Потребител · 10:37 · 06.11.2013
Не се възвайте на акъа на Сидеров, Джамбаски, те никога не са били емигранти, те са рожба на БКП/БСП и защитават чужди интереси.
Потребител · 13:43 · 06.11.2013
@Потребител Няма нужда да ни дават АКЪЛ араби карто теб - ти си 100-% от арабска националност - приет в България сигурно преди 30 години и пляскъл от благодарност на ТОДОР ЖИВКОВ. Отивай въув военна рампа при миризливите си приятели .
Потребител · 10:36 · 06.11.2013
България е гранична държава м/у два свята- бедна и с намаляващо население. Много лесно може да станем
най-голямата ислямска държава в ЕС.
Потребител · 10:43 · 06.11.2013
@Потребител Ние вече сме най-голямата ислямска държава и най-голямата циганска държава, не виждаш ли постоянно се говори за български роми из европа.
Потребител · 10:31 · 06.11.2013
Автора е абсолютно ПРАВ. Сирийците са жертва на Сталениста Асад. Трябва да се борим срещу враговете които си прогонват хората от държавата, ЗА ДА ИМАМЕ и НИЕ ДЪРЖАВА. "Всяка жабка да си знае гьола" и да живее там където БОГ Я СЪЗДАЛ. Но УМНАТА, а не хаотично, просташки!
Потребител · 13:41 · 06.11.2013
@Потребител Никой не ги е прогонил от Сирия. Това са Сирийски родоотстъпници. Истинските сирийци са си в Сирия. И ако има кой да ги гини това са терористите в Сирия които и ти защитаваш боклул долен.
Потребител · 14:21 · 06.11.2013
@Потребител Само не ми викай боклук, че си само на два пръста от мен, като ти хвана за свинската четуна ще та оскубя като кокошка.
Потребител · 09:53 · 06.11.2013
РАЗБИРАМ ДА ТЪРСЯТ ЗАКРИЛА, НО ДА ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ ГКПП. ДРУГОТО Е НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА .КСЕНОФОБИЯ СРЕЩУ КСЕНОФОБИЯ.
Потребител · 11:52 · 06.11.2013
@Потребител "ксенофобия срещу ксенофобия"? Тази дума май не означава това, което си мислиш че означава :)
Потребител · 09:44 · 06.11.2013
какво ще стане ако в парламента влязат ВМРО и АТАКА?
Потребител · 13:45 · 06.11.2013
@Потребител Ще изгонят цялата сган за 24 часа.
Потребител · 03:08 · 15.11.2013
@Потребител кой тъпак може да повярва че някой умира да живее в бг???? хахахахахаха

злобар гаден ..отвращаваш ме
Потребител · 17:25 · 06.11.2013
@Потребител ВМРО и АТАКА , приятели мои, последвайте лидера си http://fc04.deviantart.net/fs40/i/2009/015/b/9/Follow_Your_Leader_by_Esonax.jpg , това е най-доброто, което можете да направите за света :D
Потребител · 08:51 · 06.11.2013
"Задълбочаващата се финансова криза, масовото обедняване - това са причините, които дават сили на радикалните движения." Това не е вярно. Истинската причина за появата на тези радикални движения е постоянно нарастващите във всички европейски държави популации от резаци, които нямат никакво желание или намерение да се интегрират и паразитират от социалните системи.
Потребител · 11:57 · 06.11.2013
@Потребител Защо да не е вярно? Сит, образован човек не се интересува от расата или националността на другите хора... Само гладните и уплашените са агресивни.
Потребител · 06:51 · 06.11.2013
В Турция има официално 700 000 сирийски бежанци (неофициално са над 1 милион) В Ливан при 4 милионно население сега има 1.5 милиона сирийски бежанци. В Йордания обавиха официално 600 000 бежанци от Сирия .... В България има-няма 8000-9000 бежанци и лумпелите обявиха "Великото Сирийско Нашествие"
Потребител · 01:22 · 07.11.2013
@Потребител А колко е населението на Турция? Смятам , че Турция спокойно може да поеме поне още два пъти по толкова " бежанци". А на 6 млн. българи 10 хиляди "бежанци" и стигат и артисват...
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент