Европейско танго в български казан

Брюксел опипва почвата за излизане от кризата с нежен натиск върху БСП и ГЕРБ

Европейско танго в български казан | StandartNews.com

Партията на европейските социалисти проведе съвещание в София в драматичен за нейната малка сестра БСП миг. Въпреки ширещите се съмнения, че изобщо ще кацнат у нас, ключовите евролеви фигури - председателят на Европарламента Мартин Шулц, шефът на парламентарната група на ПЕС Ханес Свобода и лидерката на женската организация Зита Гурмай удариха мощно рамо на българските си другари. Сергей Станишев получи похвали, които сигурно и на самия него му звучат доста необичайно на фона на масовите протести, които не спират вече десет дни. Естествено никой не е очаквал лявото европейско семейство да размаха пръст на Станишев, който е и техен президент. Нямаше как ПЕС да му се скарат точно на форума, с който откриват предизборната си кампания за европейския вот догодина.

Совалките на Шулц на жълтите павета

обаче показват, че Брюксел сериозно е загрижен за задълбочаването на политическата криза у нас. Шефът на Европарламента проведе срещи и с президента Росен Плевнелиев, и с Бойко Борисов. Показателно е, че след рандевуто Борисов изведнъж омекна и заяви, че ГЕРБ е готов да се върне в парламента, ако Станишев му се извини за агресивното поведение на Волен Сидеров. Другият червен играч - Свобода, направо начерта план как ключовото влияние на "Атака" в парламента да бъде премахнато. "Това ще стане автоматично, ако ГЕРБ влезе в парламента като конструктивна опозиция и работи не за себе си, а за хората", каза парламентарният водач на ПЕС.

Проблемът е, че този безценен съвет идва доста късно. Изборите, провели се в обстановка на компроматна война и насъскване на твърдите партийни ядра, възпроизведоха окопна война в парламента. От самото начало Станишев категорично отказа да преговаря с Борисов и впоследствие успя да изолира ГЕРБ и да състави кабинет с откритата подкрепа на ДПС и дискретната опора на "Атака".

"Батковците" от Брюксел вероятно виждат бурните събития у нас от по-различна перспектива. Те също няма как да дадат на българските колеги

чудодейна рецепта как да успокоят

разгневените граждани и да ги придумат да се приберат по домовете си. Ограничават се с призиви: "Дайте да дадем шанс". Каймакът на евросоциалистите обаче вижда в стратегически план, че пътят на спасението минава през изолирането на екстремистката партия и търсене на съгласие между останалите. Някои дори видяха зад тези напътствия сянката на бъдещ широк коалиционен кабинет, който временно да укрепи положението и да подготви предсрочните избори.
Вероятно под нежния натиск от столицата на ЕС българските политици ще предприемат някакви опити поне да намалят езика на омразата помежду си. Изглежда абсолютно невъзможно на този етап да вкарат дейността на парламента в нормално русло. Правителството също трудно ще може да започне работа при ескалиращо напрежение - шествия, блокиращи центъра на София всяка вечер, прехвърчащи искри между БСП и ДПС, пълзящо брожение в червената партия. В същото време изпълнителната власт трябва да проведе тежки и непопулярни реформи в енергетиката, здравеопазването и други сектори, които не могат да започнат, докато улицата наподобява врящ казан.

Заблуда е да се мисли, че брюкселските пожарникари ще идват да гасят всеки лумнал огън. Нито ПЕС, нито ЕНП познават достатъчно добре проблемите на България и особеностите на политическия пейзаж, за да намерят правилните решения. Те единствено могат да подтикват нашите политици да не буйстват прекалено и да нанасят допълнителни щети. Да не забравяме, че спасението на давещите се е дело на самите давещи се.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай