09:10 ч.

31.10.17

3 мин.

0

5

0
Здравният министър е като сапьор

Всеки опит за промяна на системата, която никой не харесва, среща яростен отпор


Оставката на проф. Николай Петров е поредното доказателство, че министър на здравеопазването се оказва един от най-трудните за задържане постове у нас. Според мен е правилно при най-малкото съмнение за корупция да се подава оставка, но имам чувството, че понякога наистина се правят активни мероприятия.


Доста се коментира факта, че сега се правят опити да се въведе някакъв контрол върху болничните, да се промени ситуацията в здравните заведения, които трупат борчове. Така с тази оставка се проваля поредния опит да се въведе някакъв ред в здравната система. Честно казано, на мен ми омръзна да правя социологически изследвания, които показват, че никой не е доволен от сегашното положение - нито пациентите, нито лекарите, нито Здравната каса. Оказва се, че здравната система


не служи добре на никого, но гълта много пари


Затова е важно след оставката на проф. Петров реформите и промените да продължат. Просто, защото така повече не може.


Напоследък съм шокирана от агресията срещу лекарите. Хората, които подаряват здраве, ги пребиват. Това е поредният симптом, че обществото ни е болно, че няма доверие, че няма уважение към нито една институция. Не мога да си представя в ония тоталитарни години, които казваме, че са лоши, да са се случвали такива неща. Тогава имаше страшно уважение към лекарите, учителите, служителите на реда. Нещата тръгват оттам. Ето, задава се Деня на будителите, които ние също не уважаваме. Къде са устоите тогава, към кого имаме респект ?


Стана така, че през годините на прехода разрушихме старите ценности, но не изградихме нови. Трябва всеки да си зададе въпроса -накъде сме тръгнали и наистина да изградим тези авторитети по нов начин. И това трябва безспорно да тръгне от институциите.


Съжалявам, че трябва да го кажа, но този псевдопатриотарски ентусиазъм изключително много ме отвращава, защото зад него се стига до дълбоко незнание за световните и историческите процеси. Но самият факт, че младите подкрепят подобни идеи, говори, че интуитивно те искат да създадат един образ, пред който да се прекланят. Той е фалшив, но те имат нужда от някаква сплотяваща идеология и това е най-лесно смилаемата. Защото за съжаление партиите изглеждат толкова проядени и лишени от авторитет, че какво друго им остава на младите хора, освен да си измислят идеология. Според мен нито ГЕРБ, нито БСП, както и да си хвърлят като обиди, могат да избягат от тежкото съмнение, че самите те


са доста оплетени в корупционни и шуробаджанашки схеми


Според социолозите БСП почти се изравнява с ГЕРБ по рейтинг, но народът ги гледа двете партии и си вика, че и тия са като ония.


Според мен Корнелия Нинова играе правилно като втвърдява тона на категорична опозиция. Тя няма какво друго да прави, това е нейният път.


ГЕРБ се обидиха от червените обвинения, но не знам какво са очаквали. Естествено е опозицията да атакува властта по всички възможни начини. Но така или иначе в тази игра хората са обезверени. Каквото и да говорят и едните и другите, цялата политическа класа изглежда овъртолена в шуробаджанашки истории. И в крайна сметка скандалът нито за едните, нито за другите, ще донесе някакви ползи. Това пък от друга страна, че седим в една скептична, но твърде пасивна позиция, и на нас самите не ни помага. Т.е. то много хубаво, че се оплакваме, ама не е достатъчно. Трябва да се намери някакъв изход, всичко изглежда много запушено. Това ме плаши.


Единственият път е повече активност и повече съпричастие към обществените проблеми, по-категорична позиция.
Децата продължават да бягат в чужбина, защото са обезверени, нямат усещане за перспектива в родината. Така се разпада общността, разпада се държавността и наистина - последният да затвори вратата и да дойдат другите, които си вярват. Защото ние не си вярваме.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 08:51 · 03.11.2017
При този атрофирал български народ ( здравословно и психически) назованото ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ е най-гадната комунистическа наглост. Това е зоната, определена от чуждите тайни служби за сриване на държавата ни!
Потребител · 08:56 · 03.11.2017
@Потребител жалко за нас -жалко че е истина - десетилетия изтребване на обикновените хора - и лекари, зъболекари станаха несметно богати - ужасно
опетков · 22:13 · 31.10.2017
Не са 1.8 млрд, а цели 7млрд. 3.5 от здравната каса и 3.5 от народа директно влизат в джобовете на докторите и фармацевтите..
Потребител · 16:07 · 31.10.2017
Общите приказкщи и изтърканите от употреба клишета не са помогналинаникого - нито на здравната система, нито на моралните болести, нито на икономиката. До болка са ни омръзнали приказки за това какво трябвало да се направи, и да не есе прави нищо. Социолозите няма да оправят нещастна България, защото и те са зависими от парите и партийните босове.
аз · 10:30 · 31.10.2017
Колко много пари гълта,скъпа! Гълта много в Австрия-със съшия брой население 40 млрд евро.У нас е 1,8 млрд. което е трагично малко!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент