Заслужаваме добри управници

Хора, мислете, когато гласувате, изберете политици, които павят за вас, казва Петя Раева

Заслужаваме  добри управници | StandartNews.com

Петя Раева е водач на листите на ДПС в Перник и Пловдив град. Тя бе народен представител от ДПС в 41-ото и 42-ото НС. Завършила е „Право" с магистърска степен в Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски". Получава допълнителна професионална квалификация в Училището за политика към НБУ по специалността „Политически мениджмънт", преминава обучение по програма „Кохран" към Департамента по земеделие в САЩ.

- Г-жо Раева, бяхте народен представител на ДПС в 41-ото и 42-ото Народно събрание. Сега отново се връщате в активната политика като водач на листата на ДПС в Пловдив. Защо един успял човек като Вас е готов да остави бизнеса си и да се посвети на работа в парламента?
- Много се радвам, че ме квалифицирате като успял човек. Не съм изоставила бизнеса си с това начинание като кандидат за народен представител. Имам хора, които се занимават с моя бизнес. Изключително много им вярвам, разчитам на тях.
А по отношение на работата ми в парламента, винаги съм я извършвала с цялото си сърце и душа. Защото знам, че това е работа за хората. Както бизнесът ми е в обществената сфера, така и работата ми в парламента е най-обществената сфера, която би могла да съществува и хората са от първостепенно значение.
- Цялата ви дейност като общественик и политик винаги е била насочена в подкрепа на каузи – национални и благотворителни. С какви каузи за Пловдив излизате на изборите в неделя?
- Да, наистина цялата ми дейност е свързана с каузи - както на политическата сила, която представлявам, така и мои лични като здравето на хората, борбата със сърдечно-съдовите заболявания и затлъстяването. В национален мащаб повече от 50 % от българското население страда от наднормено тегло, а над 30 % - от затлъстяване. Това автоматично води първо до сърдечно-съдови заболявания, второ до диабет и след това и до много други заболявания. Успяхме да направим взаимодействие с НЗОК, която по мое предложение като председател на Асоциация "Докосни дъгата" финансира инсулиновите помпи на деца, болни от диабет и то в национален мащаб. Не едно дарение на една помпа за едно дете. А в национален мащаб. Това е изключително сложен проблем, от който страдат много малки деца и много родители. Представете си едно мъничко детенце - на годинка. То не може да каже на родителите си в какво състояние е. А за него постоянно убождане на пръстчетата, за да се измерва с глюкомер нивото на кръвната захар, е крайно травматично. Тази кауза като общественик и политик, който беше извън парламента, беше от първостепенно значение за мен. И е едно от нещата, с които особено се гордея, че съм свършила. Имам още много такива. И точно това е причината да се върна в парламента. Защото парламентарната трибуна дава най-големия смисъл на това, което казва един политик, дава най-широко мащабно презентиране на неговите каузи, на работата му за обществото.
- Каква е оценката ви за предизборната кампания в национален мащаб и в частност в Пловдив? Какви послания отправиха политиците?
- Уви, не виждам смислена кампания. Виждам едно прострелване в обществото без да има ясни политически послания от почти всички политически сили. Тук, може да ме наречете пристрастна, но единственото смислено политическо послание беше направено от нашия почетен председател д-р Ахмед Доган. С посланието, което той отправи в медиите, обедини нацията. Нямаше нито един друг политик, който да направи нещо смислено. Българинът заслужава политици, които искат да направят нещо. Заслужава смислени политици, които се вълнуват от бита на всеки един човек. Затова и в Пловдив, и в Перник заложих на кампания, която не е свързана с широко отразяване в медиите. На кампания от човек на човек, от уста на уста, от врата на врата. Мнозина дори ме питаха защо не се появявам често медиите. Защото моето постоянно присъствие сред хората им даде увереност, че аз съм техният човек. Знаете ли, че няколко души ми казаха: Петя, ние за първи път виждаме депутат сред нас, за първи път успяваме да говорим с депутат, за първи път виждаме, че и вие сте хора, а не някакви извънземни.
- Какво им отговорихте?
- Че народен представител означава точно това - човек, избран от народа, за да го представлява, а не да да гони лични цели и амбиции. Затова кампанията ми беше насочена към възможността хората да ме видят, да говорят с мен, да изложат пред мен проблемите си. И да ме изберат с разума си и сърцето си, а не гледайки някакви гръмки интерпретации.
- Какво още Ви питат хората по време на срещите си с тях?
- Тези дни към постоянно в Пловдив в Перник. Влизайки да си купя кафе в магазина, хората ми казват: госпожо Раева, може ли да ви попитаме кога ще се оправи положението в България. И аз им казвам: хора, от вас зависи да се оправи положението в България. Както от вас, така и от мен, но ние трябва да бъдем заедно в тази кауза. Друго ме питат, защо нашите деца заминават в чужбина и ние не можем да ги спрем. И аз им казвам, че всеки е свободен да намери собствената си реализация, но и моя мисия е да имаме такава реализация на младите хора, които да се чувстват равнопоставени на европейските млади хора. Защото ние все още не сме на това ниво, нищо че сме в Европейския съюз и догодина сме председатели на Европейския съюз.
Питат ме още кога ще се увеличат пенсиите, за да могат да си платят тока и да си купят нещо повече. Задават ми въпроси за майчинството - защо майките в България мизерстват. Хората не се интересуват от партийни концерти. А от това, че като си вземат заплатата на примерно 1-во число, тя им стига до 10-то. И след това, независимо че са на по 40 години, трябва да разчитат на родителите си за помощ. Другото страшно нещо, е че държавната и общинска администрация не работят в полза на хората. От близо 2 милиона заети в България, над 1 милион са в администрацията - държавни и общински учреждения, предприятия. Не може по-малко от 1 милион работещи да издържат над 1 милион администрация и чиновници, които, с извинение, си бъркат в носа или са постоянно във Фейсбук. Нещата трябва да се обърнат. Вместо това обаче виждаме само популизъм, който струи от някакви клипчета, отвсякъде.
- Популизмът сякаш надделя в тази кампания...
- Да. Не мога да разбера защо политиците се сещат само по време на избори да правят, примерно, благотворителни каузи. И да даряват на болни деца. Това е най-гнусното нещо, което забелязах по време на кампанията. Нима през останалото време децата не са болни?! И защо политиците вместо да направят това, което аз направих - да осигурим инсулинови помпи на децата в национален мащаб, си избират едно детенце, което изглежда миловидно, и се снимат с него. Този грозен популизъм няма място в българската политика. Затова сме политици - за да можем да действаме в национален мащаб за много големи групи хора, на които да дадем възможност сами да се грижат за себе си. А не да ги унижаваме като им събираме по 1000 или 2000 лева и да им ги даряваме.
- Кои други неща в кампанията смятате за грозни и недопустими?
- Концертите и митингите. За Пловдив ще ви дам конкретни примери за Столипиново. Абсолютно всички партии са направили концерти и митинги - като започнем от ГЕРБ и свършим с ДОСТ. Факти. На ГЕРБ концертът е на 22 март с изключително скъпо платени певци, певици, фолкаджии, с изключително скъпи сцени. Такъв концерт излиза над 30 000 лева. На 21 март пък бе концертът на ДОСТ в Столипиново. Поканиха турска изпълнителка, много известна. Хонорарът й е 8000 евро. И Илиян Тупалката, чийто хонорар е 8000 лева. Сметнете сами само за заключителната седмица на кампанията колко пари са излели тези партии в Столипиново. А моята мисия е да работя за тези хора. Не да им давам зрелища, както правят повечето партии. И то на фона на мизерията, в която тънат тези хора. За съжаление никой не им дава хляб, само зрелища.
- Битката с бедността и мизерията е основна цел на ДПС. Какво според Вас трябва да се промени?
- Да, една от каузите ни е именно да се преборим с бедността и мизерията. Това е най-важното както за Пловдив, така за Перник, така, и за цялата страна. Боли ме, когато гледам малки деца, майки, възрастни хора на възрастта на моята майка как живеят с пенсия от по-малко от 250 лева. Те мизерстват. Стоят цяла зима на студено. Срещайки ги в магазина, когато виждам, че жена като баба ми си купува 200 грама сирене, ми се плаче. Затова е грозно е, когато на този фон партии пилеят пари за концерти и хонорари на скъпи изпълнители. Когато правят в Столипиново пир по време на чума. Моята мисия е да се преборим с това. Не да има хепатит и морбили в Столипиново и всички политици с костюми да ги страх да влизат квартала, а в същия момент да викат изпълнители с по 8000 евро хонорар. Кому е нужно това? Грозна история. Вчера, например, пих кафе със стотици хора в Столипиново, изслушах ги, здрависах се с тях, говорих с тях и знаете ли колко бяха учудени, че някой им обръща внимание.
- Какви са вашите послания към избирателите ви?
- Хора, мислете, когато гласувате. На първо място - отидете да гласувате. За да може да дадете своя принос в това кой ще ви управлява. И второ, мислете за кого гласувате. Защото тези хора ще ви управляват. И после нямате право да се сърдите. Нека докажем, че най-после заслужаваме добри управници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай