Защо рекламираме туризма със завод и катерица?

Защо рекламираме туризма  със завод и катерица? | StandartNews.com

Коя реклама е работеща? Отговорът на този въпрос струва повече от един милион лева. Защото много често клиповете, които обират лаврите на специалистите, не докосват хората. А всъщност рекламата, както и изкуството, не може да служи сама на себе си. Може би това е разковничето, което пропускаме всички, величаейки по провинциално звездните слова за киноиндустрията у нас. Дори и без някой да го каже в прав текст, става ясно, че холивудските звезди в клипа, с който ще рекламираме туризма ни по света, не промотират страната ни, а компанията "Ню Бояна филмс". И в това няма нищо лошо, даже е похвално, че фирмата е подарила този клип на страната ни. Проблемът идва от факта, че той ще се излъчва по телевизии, радиа и онлайн платформи, с които държавата има договор за реклама. Както министър Николина Ангелкова обясни при представянето на клипа - по всички възможни медии. И за това промотиране ще се плаща с недостатъчните средства за реклама на туризма ни. Напълно приемливо е това видео да се излъчва преди представянето на родния филм, номиниран за Оскар - "Съдилището". Но не е нормално с видео, в което Бандерас обяснява как се снимат филми у нас или пък Сталоун казва на фона на димящ завод - "това е мястото!", да се канят гости за спа, море, културен и зимен туризъм. Вярно е, че блокбастърите привличат и гости на снимачните площадки. Но едва ли думите на Ейдриън Броуди колко мили са хората тук ще станат причина руснаците или германците да изберат почивка у нас. Защото

Ханс и Иванушка търсят добра цена, чистота, сервиз, атракции

а не снимка пред завода от клипа на Силвестър Сталоун. От години браншът настоява за повече пари за реклама на туризма. И с право, тъй като това е секторът, който допринася 13-15% за БВП. Но вместо да промотираме дестинацията България, ние решаваме да дадем пари във всяка една медия за представяне на киноиндустрията и в частност на компанията, която е сериозният играч в нея. Вече се появиха първите спекулации, че министърът на туризъм Николина Ангелкова е подписала договор с "Ню Бояна", в който се поема ангажимент държавата да разпространява за своя сметка клипа на холивудските знаменитости, рекламиращи филмовото студио в България. Дали наистина има такъв договор? Безплатен ли е клипът, ако държавата ще плаща задължително за промотирането му? Това ли е рекламата, която ще впечатли туристите? Знаят ли тези звезди, че думите им се използват в клип, с който ще се рекламира туризмът ни? Кариера, катерица и завод ли са гордостта на страната ни? Но, както е казал народът,

на харизания кон зъбите не се гледат

Ще ни санкционира ли ЕС отново за нерегламентирана държавна помощ в полза на частна компания? Има ли безплатен обяд и кой накрая ще плати сметката? На тези въпроси ще трябва да отговори министър Ангелкова.

С вампири и засмени девойки няма да изпъкнем

Владимир Каролев,
икономист

За всички новоизлюпени специалисти по национален брандинг, които намериха кусури на клипа на "Ню Бояна" и Министерство на туризма - никой не е имал идеята да омагьосва чужди туристи с плажове, дерета, копието на Хан Аспарух и друсащи хора моми в национални носии. Кадрите са от фирмена презентация на българска филмова компания, които сега са ремиксирани с участие на Министерство на туризма. Получило се е симпатично видео, в което няколко холивудски звезди разказват колко е яко в България, как са си изкарали страхотно и как са свършили перфектно работата си (онова отзад са декори от филмите). Самият подбор на звездите е чудесен - Салма е американка от мексикански произход, Бандерас е испанец, Шоре е американка от ирански произход, Стейтъм е британец, Слай е американец от италианско семейство.
Всеки ден по CNN се въртят национални реклами с красиви плажове (Гърция и Турция), с руини и крепости (Перу, Турция, Италия), с девойки друсащи хора (бившите соцдържави), с шкембе чорби и сарми (Азербайджан), със сърфове и слънце (Мексико), с гори и слонове (Индия), с полуголи мацки, масажиращи захилени европейци (Тайланд) и т.н. Та с три ливади, малко пясък, засмени девойки и пет каменни зида, под които Божо Димитров е намерил вампири, трудно ще изпъкнем на този фон. Но досега не съм видял реклама на друга малка, относително неизвестна и бедна страна, за която съзвездие от холивудски звезди да казва: "ТЯ Е МЯСТОТО", на което всичко готино се случва. Ако имахме повече такива отговорни предприемачи и отзивчиви министри, които заедно да правят толкова хубави инициативи (и то без държавни пари) и по-малко хейтъри и циници, можеше българският туризъм да се развива в пъти по-бързо и не на "въпреки". От мен отново едно голямо "БРАВО" и "БЛАГОДАРЯ" на "Ню Бояна", Николина Ангелкова и чуждите актьори, дали съгласието си да рекламират страната ни.

(Във "Фейсбук")

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай