Защо Хилари ще се провали за Белия дом

Защо Хилари ще се провали за Белия дом | StandartNews.com

Тим Константайн, в. "Вашингтон таймс"

Мнозина смятат Хилари Клинтън за неизбежната номинация на Демократическа партия за президентската надпревара през 2016 г. Много хора са сигурни, че тя ще спечели изборите. Тя няма да спечели. Има редица причини кандидатурата на Хилари да се провали от момента, в която тя тръгне от старта. Сред тях са липсата на връзка със средния американец и погрешната увереност на медиите, че тя е масово обичана от всички с изключение на злата десница.

Хилари стана първа дама на Арканзас през 70-те г. на ХХ век и още оттогава е третирана различно от обикновените хора. Разбираемо е като съпруга на губернатор и президент да загубиш връзка с нормалния всекидневен живот. Разбираемо е като американски сенатор и държавен секретар на САЩ да се отдалечиш още повече от нормалното. Но с този опит трябва да придобиеш усещането, че за да успееш на изборите, все пак трябва да си свързан и на думи, и на дела с публиката. Трябва да бъдеш спокоен, когато навлезеш в тълпата, да отговаряш искрено на спонтанните въпроси на обикновените хора. Хилари винаги е имала проблем с това.

През 2008 г. Барак Обама засенчи кампанията на Хилари Клинтън, като предизвика народен възторг чрез съзидателни мероприятия, красноречието си и многобройните събирания. Маниерът на г-жа Клинтън да прекъсва речите си и често вдървеното й поведение не породиха същия заразителен ентусиазъм. Което може да обясни защо тя реши да обясни своята кандидатура за 2016 г. със 140 знака или дори по-малко.

В неделя следобед от щаба на Клинтън пуснаха някакъв клип и малко след това официализираха кандидатирането й чрез Туитър. Вярно е. Едно туитване го потвърди. Няма многобройни тълпи. Няма възторг. Няма топла прегръдка от съпруга й. За да ви покаже, че е точно като вас, тя измина с микробус 1000 мили (1609 километра - б.р.) до Айова, където ще се срещне с малки групи внимателно и предварително проучени местни хора. По време на пътуването тя ще говори с хора в цяла Америка - нейните платени съветници. Съдържанието на видеото, с което Хилари обявява кандидатурата си, е нещо от този род. Жени.

Деца. Още жени. Испаноговорещ с превод със субтитри, жени, жени, гей, който се жени. И продължава все така. 75 на сто от клипа са минали, преди да се появи хетеросексуален мъж, работещ като звяр. Самата Хилари казва в собствения си клип едва няколко думи, най-важните от които са: "Средният американец има нужда от защитник и аз искам да бъда този защитник." Една забележка към Хилари - средните американци включват хетеросексуални мъже и традиционни семейства. Ако външен човек гледа това видео, той ще си помисли, че в Америка преобладават жените или че поне половината са гейове, или лесбийки. Да стигнеш до гласоподавателите от тази ниша е едно, но да игнорираш традиционната Америка е просто лоша политика.

Заклетите привърженици на Клинтън би трябвало да се притесняват от непохватното й първо изявление. В него имаше печатна грешка, съдържаща хвалбата, че Хилари "през цялата си кариера се е борила срещу децата и семействата" и насочваше хората към несъществуващ канал в YouTube. Трудно може да се каже, че това е белег за прецизност. (В текста е изпуснат предлогът for, който означава "за". Той е трябвало да бъде поставен след глагола fight - "боря се". Без предлога for изречението звучи "боря се срещу" - б.р.)

По ирония на съдбата новото начало на Хилари може да се окаже нейната ахилесова пета. И държавен секретар, и американски сенатор изглеждат много впечатляващи звания. Впечатляващи са дотогава, докато не попитате привърженик на Хилари кое според тях е най-голямото й постижение. Правил съм го десетки пъти. Резултатът е винаги един и същ. Оцъклен поглед. Пълна тишина. Щурците пеят. Евентуално смутена усмивка и прозвучава нещо от рода на "нека малко помисля", но вече всичко е ясно. Хилари Клинтън няма запомнящи се постижения. Тя подкрепяше безполезно законодателство като сенатор и малцина ще ви кажат, че позицията на САЩ е силна или достойна за възхищение след като четири години Клинтън беше начело на Държавния департамент.

Разбира се, има обаче скандали - изтритите писма в електронната поща, смъртта на посланика ни в Бенгази, Либия, и много други. Скандалите и семейство Клинтън вървят ръка за ръка. Но най-обезпокоителната слабост на Хилари Родъм Клинтън е, че тя все още не знае коя е. Тя си нае още един консултант за имиджа, за да реши как да представи кандидатката Хилари пред гласуващата публика. Ако сте на около 68 г. и сте били в светлината на прожекторите в продължение на 35 г., но имате нужда още някой да ви каже кой сте и какво трябва да бъде вашето послание, вие не сте готов за президент на САЩ.
И ние не сме готови за Хилари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай