Залезът на митничарите

Доживяхме да няма наплив за сладката професия, а ветераните в нея да заделят десятък от рушветите за адвокати

Залезът на митничарите | StandartNews.com

"Ех, да ти пипна аз тебе солунската митница и не ми трябва много: само две години, две годинки само да ме оставят управител или оценител на митницата, па ела хортувай ти сетне с мене..." Ей това е мечтата на средностатистическия хитрец у нас от времето на Алеко, та до наши дни. И изведнъж този блян на поколения българи, оцелял и преди и след Девети септември, а и в бурните години на прехода, е на път да се срине с гръм и трясък. Новината, че напливът

за митничари рязко секнал в последните месеци звучи като виц. Но е повече от достоверна, защото идва от заседание на правителството.
Явно номерът с бързото забогатяване чрез сладката митничарска служба нещо започна да дава сериозни дефекти.
Може би защото мерките се затегнаха, а измъкването на рушвети от преминаващите границата става все по-трудно. Само преди ден

две смени митничари барабар с шефовете им бяха арестувани

на ГКПП "Кулата". И това не е единственият случай през последните месеци. По-скоро вече стана хронично явление щом стане дума за митничари, обикновено за гарнитура да има и белезници. Нищо общо с доброто старо време, когато тарикатите в униформи бяха неуловими, а в "митничарските села" грееха вили за милиони.
Митничарската служба вече е една от най-рисковите. Изобщо не е за хора със слаби сърца и хлабави нерви. Така де, трудиш се, събираш евро по евро рушвет, и изведнъж - вместо да се радваш на охолен и приятен живот, търкаш някой арестантски нар. Как мераклиите за митничари вече със свещ да ги търсиш се обсъжда и на последното заседание на правителството, става ясно от стенограмата.
"Не можем да попълним бройките", оплаква се премиерът, който всъщност трябва да е доволен, че голямата офанзива срещу рушветите дава такъв явен резултат. Същата драма с незаети щатове е и при катаджиите, където

епохата на "палките хранилки" също май отива в историята

"Сиреч, колкото повече в борбата с контрабандата сме успешни, толкова най-търсени преди години професии, които се уреждаха с връзки, сега не могат да съберат кандидати", обобщава ситуацията премиерът.
Да се окайват митничарите обаче още е рано. А и кризата и трудностите правят хората още по-изобретателни. Ветераните митничари все още не са хвърлили кърпата. Доказателство за това е
неписаното правило на рушветчийската задруга от Кулата всеки да заделя десятък от подкупите за фонд "арест". С тези бели пари за черни дни заловените в издънка митничари смятат да наемат адвокати, както и да плащат наложените им парични гаранции.
Колкото е по-солиден фондът "арест", толкова е по-вероятно изправените утре пред съда служители да се завърнат на бял кон на работните си места. До следващата шумна акция, когато пак ги спипат. Десятъкът от подкупа като застраховка обаче вероятно ще бъде оценен като ноу-хау и от други престъпни групи в служби и учреждения, където текат подкупи. Нищо чудно скоро да чуем и за таен синдикат на катаджии рушветчии. Стига и техният алъш-вериш да не олекне след напора за повече камери и тотален контрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай