За да не са изчезващ вид: Най-малко 3 минимални заплати за сестрите

За да не са изчезващ вид: Най-малко 3 минимални заплати за сестрите | StandartNews.com

Министерството да създаде структура за здравни грижи, предлага Милка Василева

Най-ценният капитал на здравната система са хората в нея - лекарите и сестрите. Те обаче все по-често стягат куфари за чужбина. Затова "Стандарт", Дарик радио и Министерство на здравеопазването (МЗ) застават зад каузата да ги запазим в България. И подемат кампанията "Млад медик". На 21 май, четвъртък, ще съберем на една маса власт, болнични мениджъри, ректори, лекари, сестри и пациенти. За да потърсят заедно рецептата за по-достойно бъдеще на младите специалисти в бяло.
Преди първата национална дискусия в рамките на "Млад медик" потърсихме отговорите на някои от най-наболелите въпроси. Само заради пари ли емигрират медсестрите? И какви мерки ще ги спрат да си купят еднопосочен билет за Западна Европа? Днес отговорите дава Милка Василева, председател на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).

Нужни ли са на системата за здравеопазване медицински сестри, акушерки, лаборанти, фелдшери, рехабилитатори? Ако да, то тогава защо се говори само за болници, директори, легла и лекари? Къде е мястото на професионалистите по здравни грижи в болниците и в извънболничната помощ? Нужни ли са на българите освен лечение, грижи за децата, за бременните, грижи в дома за болни след активното лечение?

За да не присъстваме само в черните статистики като изчезващ вид, за да заемем достойното си място в системата, за да се грижим за хората в България, а не по света, ние настояваме:

1. Стартовата заплата на професионалистите по здравни грижи да бъде 3 минимални работни заплати за страната.
2. Да се изяснят нуждите от професионалисти по здравни грижи на регионално и национално ниво.
3. Да се регламентират нормативно квалификацията и процесът на продължаващо обучение на нашите професии.
4. Да се наложат нормативно стандарти за здравни грижи.
5. Контролът по здравните грижи да бъде възложен на ръководителите по здравни грижи.
6. Да се създаде структура в Министерство на здравеопазването по здравни грижи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай