07:25 ч.

05.09.17

3 мин.

0

3

0

За банкера беглец само с любов

от Иван Петров |

За банкера беглец само с любов

Или как новият хъш Цветан Василев стана мъченика на републиката


Големците не можеш да ги съкрушиш нито с любов, нито с омраза, а само с безразличие. Ако е верен този цитат на Буров, Цветан Василев може да се чувства спокоен за величието си - никой нито го е забравил, нито възнамерява да го направи. Едва ли и в най-щастливия си период като управляващ 12 процента от брутния вътрешен продукт на България се е радвал на такъв пиар успех, както тези дни. И ако преди три години банкерът избяга тихомълком заради фалита на банката си, гнева на стотици хиляди вложители и затварянето на десетки предприятия, днес той се завръща през парадния двор. Не се връща, за да дава показания, да се защитава в съда или да връща пари.


Той се завръща в нова роля - на мъченик, на когото целия свят се опитва да помогне. А пречи само България. Пардон, само няколко човека в нея, които в съдружие с кафяви медии, се опитват за изопачат истината за злощастния край на най-голямата българска банка по време на прехода. Докато новият хъш Цветан Василев суче мустак и чака възмездие.


Днес


никой политик не смее да се изкаже против Василев


защото ще излезе че е срещу американския народ и неговите служби. Или от притеснението, че веднага ще го посочат в многобройните тефтери на ексбанкера. Никой от съдебната система не смее да продума - за да не бъде обвинен, че изнася информация от мегаделото. Или заради черните списъци, които апокрифно вървят по кафенетата. А бизнесът, горкият, дори заобикаля Белград, за да запази неутралитет. Единствените гръмогласни са медиите, които от ден на ден минават на страната на Василев. А тези, които още не са го направили - са дамгосани, че са „свински" и никой не бива да им вярва.


Такава е ситуацията дни след началото на политическия сезон, акцентът на който остава неизвестен. Такава е ситуацията часове преди поредното интервю на Цветан Василев, акцентът на който вече е добре известен. Безспорен факт е, че банкерът не си губи времето в отчаяние или разкаяние. Само за месец станахме свидетели, че работи с размах. И то на две нива. Първото - официалната информация. Разбрахме, че лобистка компания в Америка брани интересите му, бивш сенатор пробва да го включи в закона „Магнитски". Успоредно с новините, вървяха и слуховете – кой кого е натопил и кой кого изхвърля от играта. И ако до едно време всичко беше в графата бизнес и пари, историята с дъщерята на банкера Радосвета взе връх в емоциите. Едва ли някой родител е останал безучастен към неволите на младо момиче, което отива да поздрави заточения си баща за рождения му ден. И вместо да го целуне, се озовава в полицията заради червена бюлетина. Щеше да е трогателно, ако изповедта й във фейсбук беше само лична. Но, за съжаление, тя завърши с петиция, с която тя огласи събирането на подписи, за да подпомогне адвокатите на баща й в битката срещу държавата. С обидните думи за България, тя разколеба много от феновете си. Да не говорим, че в сравнение с тях,


в живота тя е имала много повече от равен старт


Повече от ясно, че горчивината и обидата едва ли някога доброволно ще я върнат в родината. Но със сигурност, сълзите в очите й ще накарат Василев да удвои плановете си за отмъщение. Унижението на държавата с Дунарит е само поредно ново начало. Както и дългоочакваното му интервю. Въпросът не е защо Василев получава подкрепа и гласност. Всеки си има право на своята малка цена, голяма правда и силна жажда за мъст. На дневен ред е любимият въпрос - кой. Кой има интерес Василев да отстрелва силните в държавата и да разклаща устоите й?


Отговорът вероятно е с много имена, но с една амбиция – да смени властта. Властта, която вече е много сладка в България. Защото въпреки фалита на КТБ, държавата работи, икономиката расте, а безработица почти няма. Проблем нямаме нито с американците, нито с руснаците, както се опитват да внушат пионерите в родната конспирация. Очевидно е доверието към нас и от Европа. Проблемът е Борисов, защото политически стана много силен. И Цацаров, защото повдигна прекалено много обвинения. А Пеевски.. той винаги е дежурният проблем, когато трябва да има проблем. Преди - заради Василев. Сега - очевидно заради някой друг.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 15:46 · 06.09.2017
Uspehi na fam vasilevi. I da kajst imensta na mutrite milioneri v bk kogato mu se podmasvaha jadoha piha i tanzuvaha s negon dezata na zezo zvetanov toi 6 apartm sa 3 g kupi saschto vadilev da ne kupi na da6tera si zvetelina borislavova 4erepa bojkov i dr ne sa li kupili imoti na dezara si te i milioneri stanaha dezata na mutrite i mutresite koi dade bk na zeza seksa borislavova
Потребител · 15:40 · 06.09.2017
Vasilev ne e otpadak naprotiv i toi i jena mu sa intel. Umni i bravo 4e saschtitavat fam si otpadazi sa tesi deto jadoha piha vsimaha parite ot nego i bk nagradiha go i go predadoha 20 mil jilischte v ch i kakvo ot tova zvetelina eborislsvova vadil bojkov petja slaviva kak iskat da kupat bk viktoria da 120 miliona koi ot tia trimata schte kupi bk viktoria ot kade schte vsemat 120 miliona zvetan vasilev mu pojelava i fam mu da spe4elat tova koeto sa pi4nali i vs imena ot nc artisti agenti i po varhovete da rasbere bg narod koi sa a zazarov da se darji prili4no kato dava intervuta toi i jena mu sa milioneri ot plovdiv kak kupihs sami sa stotinki
BarakBaghdadi · 08:49 · 05.09.2017
В Китай такива отпадъци ги разстрелват
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент