19:45 ч.

01.03.13

5 мин.

4581

23

76
Врява и безумство

Това е книга на Уилям Фокнър. Преди време някой преведе това заглавие като "Шум и ярост". Ако малко се доближим до истината - после веднага се отдалечаваме от нея. Имунизирани сме от обективност. Болестта на българите е субективността.


Улицата, нейно величество Улицата най-накрая дефинира искане. Тази Улица, днешната, ясно заяви, че не ще стари муцуни в новия парламент. Това е страшно искане, ужасяващо. Аз бих се сбил, за да се реализира едно такова искане. Потомствена партийна аристокрация с децата им, с любовниците им, с потомствените вече секретарки - тези хора наистина прекалиха. Това трябва да се разбие. Но няма да се случи. Няма да се случи не защото е несправедливо или глупаво -


а защото самата Улица ще си го провали


Какво означава "граждани в парламента"?! Означава хора без партийна принадлежност да бъдат избрани в Народното събрание и да отстояват интересите на гражданите. Това е разкошно като теория. И абсолютно не е невъзможно като юридическа и изборна практика. Лошото е, страшното е, ужасното е, че досега не се е случвало. А сме опитвали.


Най-силния опит направи Слави Трифонов. Той показа по телевизията едно хубаво момиче, показа, че момичето е умно и идеята беше това дете на демокрацията да бъде нещо като наблюдател и гарант на процесите в парламента. Кандидатира се това момиче във Варна и не получи и хиляда гласа. Сценаристите на Слави нека ме поправят - но това беше граждански проект и той не сработи. Защото ТЪПИТЕ БЪЛГАРИ обичат да гласуват за партии. Не за личности. Как днес ще ме убедите, че ако един чист и светъл човек се кандидатира, няма да загуби от имиджа си (заради дежурните компромати), няма да загуби времето си (заради безсмислието да си извън партийна листа) и няма да загуби здравето си - заради нервите, които не си заслужават, докато се бориш с партийни машини, създадени от хитри пиари и безчестни ченгета.


Бил съм на много избори - същият опит е правен и в малко населено място - някой си Иван Иванов се кандидатира сам, като гражданин, единствен в листа за общински съветник. Същият има опит в управлението, не е корумпиран, издигнат е от комитет или нещо подобно. Случката е в малък град, където ти трябват 500 гласа, за да станеш общински съветник. Бях там - човекът извън листите събра няколко гласа. Подигравахме му се.


Ей, Улицо, разбери - ако искаш нещо, и то ти се даде - дали ще се възползваш от него? Абсолютно възможно е утре да има листи за независими, надпартийни кандидати, поне по десет човека от едно голямо населено място? Ще изкарат ли на изборите Улицата и нейните кандидати 4% за да влязат? Ще се преборят ли с адската партийна машина?


Ето нещо постижимо - направете организация, която се казва "Гражданска листа". В нея трябва да попаднат само личности чисти и светли, по възможност с ясни биографии. И излезте с тази листа срещу партиите. Но тогава ще се разбере колко сте наистина. Защото 100 000 гласа не стигат. Това не ви е митинг. Трябват минимум триста хиляди гласа за 11 човека депутати, една парламентарна група.


Ще поумнеят ли българите? Представете си българите без старите партии и по същество с една нова, наистина гражданска партия, родена от Улицата. Имат ли българите на улицата такъв потенциал? Имат откъм хора, откъм интелигентност и организация  - малко се съмнявам, не ми се обиждайте. Или ми се обиждайте -


в тези имагинерни листи ще подскачат да влезе най-големият боклук на обществото


Виждал съм хора как се молят, за да попаднат в партийна листа. Такива хора ходят с чанта и шлифер. Някой ден ще ви разкажа за това.


Но това е пътят. Всичко друго, граждани наши, е врява и безумство. Ако искате нова политическа класа - излъчете я от редиците си и не гласувайте за партиите. Просто е и юридически възможно.


Но ще срещнете болката. Болката от предателството. Болката от подкупването. Болката от импрегнирането на едно такова движение с ченгета - стари или нови. Болката от неразбирателството и субективността. Болката от свинщината да си неразбран българин, да си пиян и да викаш, че всички са маскари. Това е най-лошата реплика на български. Когато крещиш, че всички са маскари, означава, че и ти си маскара. Но ако за теб има доказателства, че си маскара - наистина ли познаваш така добре седемте милиона българи, че да гарантираш омаскареността на всеки един от тях? И на децата ли?! Айде, стегнете се. Не говорете непродуктивно и срещу себе си. Защото идва болката от липсата на конструктивност. Болката от недобронамереност.


Ще срещнете и болката на самотата и неразбирането. На загубата на семейства, пари и време заради това "да оправим България". Но си заслужава. Трябва да се пробва, защото това не е лоша идея - нови хора на Хоризонта. Представете си -


нови хора, които не познават игрите и биха се запазили чисти от мръсотията на миналото


Нови хора - това звучи гордо. Хората срещу партиите. Това е вече революция със замисъл.


Но ако не излезете да гласувате, ако не намерите за себе си подкрепа от поне 300 000 гласа?! Просто ще ви се подиграваме. Пошумяхте, пошумяхте, накрещяхте се и си отидохте. Самозапалиха се няколко човека от бедност. Защо това - защото не вярвате в себе се. Защото знаете каква гадост съдържа в себе си партийната машина. Защото срещу вас ще се изправят орди цигани, стени от банкноти, цунами от ирония. А вие дори още нямате лице.


Всяко начало е безнадеждно. Но ако опитаме днес - утре поне няма да се срамуваме. Освен това не е казано никъде, че сме обречени. Обречен е моделът на партийността, съшит с мазни конци, дърпани от кукловоди с памперси, мислещи си, че днес е 1989-та.


И нещо лично - вече десет години снимам най-закъсалите хора в тази страна. Тези, които са пред самозапалване. Хората гласуваха за тия репортажи, гледаха ги. Значи е имало смисъл. Значи същите тези хора трябва просто да излязат от къщите си и да гласуват против партиите. Против да си е лесно. Трябва обаче да се намери за какво да сте "за". Измислете го това, за което да сме "за". Засега изглежда като мираж. Но поне можем да почнем отнякъде. Примерно от "Гражданска листа". Или както искате го наречете. Само да не е "Врява и безумство".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 08:56 · 02.03.2013
.....то е ясно че партийци ще съберът паролите на циганите, но те ВСЕ ОЩЕ могат
да бъдат преодоляни, когато БЪЛГАРИТЕ искат да постигнат нещо
Потребител · 08:53 · 02.03.2013
алтернативен вариант на гражданския контрол.
всеки срещу БГ папорта си получава код и парола (която компа изисква да се сменя на 3 месеца)
когато комисията в парламнета излезе с предложение за закон, първо да се пуска електронно за обсъждане
1 месец преди да се гласува в парламента и всеки с достъп и парола може да гласува.
така няма нужда от тъпи и скъпи референдуми.
Потребител · 08:43 · 02.03.2013
нали и СДС тръгна с чисти помисли и идеи. после беше инфилтрирано.
прав е Карбовски. единствено междинен модел- граждански контрол в парламента с право на вето, който да е на ротационен принцип-всеки 3 месеца се сменят за да не ги подкупят
партиите да си стоят. ясно е че не може да се пребори никой с тях, но поне може да бъдат контролирани
Потребител · 08:12 · 02.03.2013
Гласовете за момичето от проекта на Слави бяха доста повече от 1000!
Потребител · 08:35 · 02.03.2013
@Потребител Аха, и какъв беше резултата от много повечето гласове?
Потребител · 04:59 · 02.03.2013
Браво, Мартине, отново много точно казано. И отново много народ, който не иска да чуе или не може да разбере какво искаш да кажеш.
Потребител · 03:44 · 02.03.2013
Една крава мечтала за купата сено, която се виждала на съседния връх. Мечтала, как сеното идвало само към нея, а тя си похапва, ей така, без да плаща, до края на живота си. Комшийката й
вместо да мечтае си плюла на копитата и стигнала върха. Ех, малко се поизпотила и задъхала, ама
пък като си починала имала сено за цялата година. Познайте коя крава е умряла от глад?
Vankata · 01:35 · 02.03.2013
Чудя се, ако истинският Иван Петров беше застанал начело на протестите, дали такива зависими и грачещи личности, като явилите се днес при Плевнелиев, щяха да са толкова словоохотливи или просто щяха да се обадят на Партията си любима, за да го пречукат, за с(на)мазването на изплъзващите им се протестни искания?!
Жалко е, когато на такива велики дела се изстипосат зависими хора, които искат да приближат държавната ясла по близо до тях и до повелителите им!
radkapet · 00:10 · 02.03.2013
:)super si ....prodalzavai da budish grazdanskata savest ako e ostanala takava vav dushite na umorenite ot lazi sanarodnitsi.
Розова мъгла · 22:47 · 01.03.2013
Не ви хареса коментара ви и не го пуснахте? Радвам се, защото и без това няма да го четат много хора. Но затвърдихте мнението ми за вашия вестник и за Карбовски.
Потребител · 00:38 · 02.03.2013
@Розова мъгла Алоу бореца за световна справедливост- я се научи кое копче да натискаш ве, малоумник! Кой ще се занимава да "цензурира" точно твоите коментари бе, цървул.
Потребител · 00:42 · 02.03.2013
@Розова мъгла Главния редактор
От името на целия екип на Стандарт се извинявам за техническата грешка която изтри Вашия коментар. Моля, заповядайте утре в 9 сутринта в моя офис, за да Ви компенсираме с 300 лева за инцидентното Ви лишаването от конституционни права.
Потребител · 22:25 · 01.03.2013
Господин Крабовски, сериозно ли смятате, че едни хора, които не са в състояние да си платят сметките за ток ще са в състояние да посочат измежду тях "само личности чисти и светли", компетентни да управляват държавата? Ами те ако имаха достатъчно ум за това, първо нямаше изобщо да знаят колко им е сметката за ток и ако узнаеха щяха просто да ударят една майна на ЕРП-тата за душевен комфорт и да забравят за случая, както повечето българи.
Потребител · 21:58 · 01.03.2013
Не може да даваш рушвет за да получиш нещо и после да крещиш че има корупция.Да искаш да ти дават по-голямата част от заплатата под масата и да мърмориш че пенсиите са ниски,да не плащаш данъци а искаш добро лечение.Откъде да дойдат парите ако всички сме Андрешковци.Не са виновни другите ние сме си виновни всичките но трудно е да си го признаем и пак ще чакаме друг/грждански съвет/да ни оправи
Оптимистът · 00:30 · 02.03.2013
@Потребител Браво за думите! :)
Потребител · 20:57 · 01.03.2013
А ТИ КАРБОВСКИ,КАКВО НАПРАВИ ЗА ТАЗИ ДЪРЖАВА?!МНОГО Е ЛЕСНО ДА СТОИШ ОТСТРАНИ И ДА ГЛЕДАШ СЕЙР.
Карбовски · 00:44 · 02.03.2013
@Потребител Ходя на работа. Ходи и ти.
Потребител · 20:15 · 01.03.2013
Морал -няма дефицитна стока и у нас и в чужбина вече! Става дума за власт и пари ! Дори мене анонимния и безличния да ме изберат-машината на нечестните интереси ще ме смаже..Истината е в качествена и отговорна работа -повсеместно и отпор когато ни правят на идиоти ! Гражданско общество ще има у нас тогава когато Българина спре да се възхищава как някой си е направил пари по нечестен път а се даде граждански отпор на такива неща
Потребител · 20:00 · 01.03.2013
Ох, той се появи със същия текст като от миналата седмица :):):)
Търговскииииииииииииииииии, ГЕРБ са пътници - търси други ;)
Потребител · 20:14 · 01.03.2013
@Потребител ...еееееееееееех ... така тъпо ОХ ще изписват и пра пра внуците ти... И ще чакат тъпотата, която те е обзела... И май няма да я дочакат и те ... Щото грамотните сме повече от вас ... Сори, ЧОЧКО !!!
Потребител · 20:15 · 01.03.2013
@Потребител По правописа ти никак не личи да си грамотен, напротив ;)
Потребител · 19:50 · 01.03.2013
не е безумство, а неистово жадуване за морал...
Потребител · 20:26 · 01.03.2013
@Потребител Прав си! Обикновените хора, мечтаят за почтенност, за морал, за справедливост, за ценности. Мечтаят да видят и да участват в изграждане на хубав и смислен живот и да го живеят с достойнство.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент