Великото преселение на електората

Великото преселение на електората | StandartNews.com

Внасянето на гласоподаватели е поредният пирон в ковчега на демокрацията

Българските политици и досега знаеха "четиристотин сравнително честни начина за спечелване на избори". Изборджийското време обаче винаги служи и за изпробване на нови шашми. Тези есен местният вот ще мине под знака на номадите. Стана ясно, че в редица изчезващи села, най-вече в Северозападна България, по чудодеен начин се е удвоило населението напоследък. Както писа "Стандарт", във Монтанска и Видинска област новорегистрираните граждани са по около 3 хиляди, а във Врачанска - близо 4500 души. За никого не е тайна, че тези призрачни маси избиратели се вкарват в списъците от определени партии с оглед на вота. В почти всички случаи става дума за регистрация в съответната община само на хартия. Очаква се

новодомците да бъдат докарани с автобуси в изборния ден

да пуснат посочената им бюлетина и да не се върнат никога повече. Понякога обаче става дума за реално заселване на ромски електорат в празни сгради, финансирано от някой заможен кандидат-кмет.
Машинацията е укорима от гледна точка на морала, но пък е напълно законна от формална гледна точка. Всеки има право да се регистрира в което си иска населено място и впоследствие да поиска удостоверение за гласуване по настоящ адрес. В същото време е възможно местните власти, МВР и прокуратурата да се поинтересуват по-задълбочено дали наистина по едно и също време стотици хора спонтанно са тръгнали да се заселят в някое видинско село, или става дума за доставка на "мъртви души". Във втория случай правоохранителните органи могат и да полюбопитстват и дали не става дума за съставомерното деяние изборна измама, добре описано в Наказателния кодекс. В случай, че институциите си затворят очите, изходът на политическите битки в редица общини ще се решава от непознати гастрольори. На доста места сто гласа са предостатъчни, за да обърнат вота в полза на един или друг кандидат. Машинацията е още по-уродлива, защото се получава, че в този случай местните жители не решават съдбата на селото или градчето си, тъй като те не определят кой да ги управлява.
Явлението, което съществуваше в ограничени размери и на местния вот през 2011 г.,

е най-прекият път към феодализацията на районите

Появяват се кметове, които освен общинската власт, обсебват водещите позиции в икономиката и диктуват живота на цялото население. Ако населението се разбунтува и поиска да ги смени, местните дерибеи си водят и настаняват армия избиратели, които ще ги преизбират, докато са живи.
Купените избори особено деморализират народа, тъй като превръщат благото на демокрацията в нейно проклятие. Народовластието мутира в прикрита автокрация, и цели общини живеят по свои собствени закони, налагани от местните вождове.
За съжаление покрай обедняването на населението от година на година се увеличава броят на готовите да продадат гласа си. Увереният ръст на неграмотността пък увеличава масата на тези сънародници, които изобщо не разбират смисъла на разходката до тъмната стаичка и защо не бива от нея да се припечели някой лев. Ако мутацията не бъде спряна, България окончателно ще се превърне в страна, където печелят само политиците с най-дебели портфейли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай