07:15 ч.

03.08.16

3 мин.

1818

13

0

Въвеждането на еврото няма да вдигне цените

от Стандарт |

Въвеждането на еврото няма да вдигне цените

България е готова да започне подготовката за въвеждането на еврото. Това обяви премиерът Бойко Борисов в понеделник. Готови ли сме за еврото и какви ще са са плюсовете и минусите от въвеждането му, попитахме експертите.


Андрей Георгиев, изпълнителен директор на финансова къща „Логос"


За дълъг период от време влизането ни в еврозоната беше цел на различни правителства. Тя беше гонена понякога по-активно, а понякога – не толкова. На база на стандартите и критериите, с които са излизали официално, ние сме отговаряли. Доколкото става ясно досега, неприемането ни в еврозоната е било по-скоро някакъв политически въпрос. Едното становище с оглед на проблемите в момента в ЕС е, че няма смисъл да се бърза да се влиза в еврозоната. Тъй като това ще носи повече негативи. От гледна точка обаче особено на банкерите и финансистите в страната, чието мнение споделям и аз, е, че влизането в еврозоната би донесло смаляване на лихвите, на които ние можем да получаваме финансиране от Европа. Тоест


това би трябвало да се отрази положително на цялата ни икономика


тъй като ще имаме по-голям и по-евтин ресурс. Икономическият смисъл на влизането в еврозоната и приемането на еврото като разплащателна единица е в това, че, първо, ние изцяло вече ще бъдем поднадзорни лица на Европейската централна банка и оттук вече ще можем да черпим евроресурс много по-евтино, който да бъде насочен към реалната икономика.
Моите лични впечатления са, че в този период от вече 7 г., в които сме членове на ЕС, основните цени на продуктите, които ползваме всеки ден, са близки, равни, а понякога и по-високи от тези, които съм виждал в Европа, когато отивам да пазарувам. Включително цените на енергоресурси като електричество у нас са по-ниски от европейските. Това, което се наблюдава в други страни, влезли в ерозоната и приели еврото - че веднага цените са се удвоили - не би трябвало да се случи в България. Защото поне при хранителните продукти това изравняване у нас вече се е случило.


Тук купуваме шоколад „Милка" за 1,90 лв. Той се продава за 1 евро във Франция и в Германия


Няма как цената му да стане 3 евро, няма логика в това. Възможно е да поскъпнат някои услуги, но те могат да поскъпнат само ако отсреща има човек, който може да ги плати. Чувал съм примера, че кафето било една драхма, а след влизането в ЕС, станало 2 евро. Не сме застраховани, че изведнъж и при нас цената на едно кафе от 1 лев няма да стане 1 евро, но въпросът е дали това кафе ще бъде потребявано и дали кафеджията после няма да е принуден да смъкне цената, защото до него ще се продава по-евтино кафе.


По-евтини кредити за правителството


Красен Станчев, икономист


България отдавна е готова да започне подготовка за въвеждане на еврото. Въпросът е, че еврозоната не е готова. Страната ни покрива повечето критерии, има повече техническа работа, която трябва да бъде свършена. Но еврозоната не е стигнала стандартите на България, за да се присъедини страната ни към нея. Имам предвид стандарти на правителствени разходи, дефицити, дългове. Второто нещо, което може да се случи, е кредитите за правителството допълнително да поевтинеят. България ще бъде в чакалнята за еврозоната най-малко 2-3 г. Всъщност може да бъдем в нея неопределено време. Има по-важни обаче от това неща в момента, като управлението на закона, стабилността на банковата система, въздържането по този повод от всякакви промени в принудително изпълнение, правила за прозрачност и т.нар. „двоен одит". Бих се съсредоточил по-скоро към съдебната реформа.


Записа Михаела Благоева


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 08:18 · 07.08.2016
Въвеждането на ЕВРОТО е,,РАЙ“ за богатите и убийство за бедните,но продажните ,,душички“пишат ОБРАТНОТО. Къде е РЕФЕРЕНДУМА дали народа иска ФАЛШИВОТО евро или суверенна съществува само,когато има ИЗБОРИ
Потребител · 17:22 · 05.08.2016
добиване на европейски стандарти да но с заплати Български не
Потребител · 23:45 · 03.08.2016
Ако не се пазят правилата следва да се наложат орязване на пенсии и заплати, приватизация и т.н. Да предположим че ни управляват хора с морал и достойнство, които откажат да изпълнят орязването и приватизацията, тогава ЕЦБ ни спира ликвидността, тоест кеша. Банкоматите са блокирани, няма пари в обръщение, бунтове, майдани и си слагат удобно правителство, а народа да го духа
Потребител · 23:37 · 03.08.2016
Тоя бокук на кой разправя тия ала бала шоколади...
Първо тия дългове които изтегли слугата на ционистите Бойко, са не за друго, ами именно за да ни вкара в капана който идва след приемането на еврото. В еврозоната има правила- 1. Инфлация не повече от 3%. 2. Външен дълг не повече от 60% от бвп.
Потребител · 20:57 · 03.08.2016
Навсякъдe въвeжданeто на eврото довeдe до вдиганe на цeнитe, само у нас няма да e така
Потребител · 16:32 · 03.08.2016
няма къде да `` БЕГАМ `` за рубли , живея в Швейцария , затова написах първия коментар в 7.37 часа, защото видях всичко със собствените си очи.
А потребителя с БЕГАЙ да научи най напред български език и граматиката.
Потребител · 16:12 · 03.08.2016
Трольовете отдолу, достатъчно спамихте, бегайте да си вземете заплатата в рубли.
Потребител · 16:08 · 03.08.2016
Тоиа e много Глупав или ниe смe по глупави цe ни управлиават такива ОЛИГОФРЕНИ
Потребител · 15:15 · 03.08.2016
Идиот. ЕС.ССР-а се срива, той ще ни прикачва към изкуственото евро. Щото пак лайната- финансисти и политици да намажат, а обикновените хора да го духат. Всичката Мара втасала, само пикливото евро ни липсва. Мръсен пропагандатор.
... · 14:57 · 03.08.2016
ОБАCЕ ЕВРО НИЕ НЕ ИСКАМЕ......ДА ПЛАСТАМЕ CУЖДИ ДАЛГОВЕ , НЕ НЕ МЕРСИ....
x · 11:09 · 03.08.2016
Като зная кюта на т.н. търговци в България,съвсем не съм сигурен,че цените няма да скочат,още повече като имаме предвид случилото се по този повод в Германия и други страни.
Завещавам Ви Здраве · 08:13 · 03.08.2016
... най-добрият бестселър за здраве - книгата Завещавам Ви Здраве - www . zaveshtavamvizdrave . com
Потребител · 07:37 · 03.08.2016
ЗНАЧИ ФИНАНСИСТИТЕ СМЯТАТ, ЧЕ НЯМА ДА СЕ ВДИГНАТ ЦЕНИТЕ У НАС ЗАЩОТО ТЕ ,ВИДЕТЕ ЛИ, СА ВЕЧЕ ВДИГНАТИ. нО АКО СИ СПОМНИМ КАКВО СТАНА В ЕВРОПА, ПО ТОЯНО В ГЕРМАНИЯ, ШЕ ВИДИМ ЧЕ ТОЯНО ТОВА СЕ СЛУЯВА ПРИ ОБМЯНАТА - 2 МАРКИ ЗА 1 ЕВРО, А ЦЕНИТЕ ОСТАВАТ В ЦИФРИ НЕПРОМЕНЕНИ, САМО СЕ СМЕНИ ВМЕСТО МАРК, СТАНА ЕВРО. ТА ТАКА ЧЕ ШОКОЛАДА ВМЕСТО 1.90 ЛВ. ЧЕ СТАНЕ 1.90 ЕВРО.И Т.Н.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент