Въвеждането на еврото няма да вдигне цените

Въвеждането на еврото няма да вдигне цените | StandartNews.com

България е готова да започне подготовката за въвеждането на еврото. Това обяви премиерът Бойко Борисов в понеделник. Готови ли сме за еврото и какви ще са са плюсовете и минусите от въвеждането му, попитахме експертите.

Андрей Георгиев, изпълнителен директор на финансова къща „Логос"

За дълъг период от време влизането ни в еврозоната беше цел на различни правителства. Тя беше гонена понякога по-активно, а понякога – не толкова. На база на стандартите и критериите, с които са излизали официално, ние сме отговаряли. Доколкото става ясно досега, неприемането ни в еврозоната е било по-скоро някакъв политически въпрос. Едното становище с оглед на проблемите в момента в ЕС е, че няма смисъл да се бърза да се влиза в еврозоната. Тъй като това ще носи повече негативи. От гледна точка обаче особено на банкерите и финансистите в страната, чието мнение споделям и аз, е, че влизането в еврозоната би донесло смаляване на лихвите, на които ние можем да получаваме финансиране от Европа. Тоест

това би трябвало да се отрази положително на цялата ни икономика

тъй като ще имаме по-голям и по-евтин ресурс. Икономическият смисъл на влизането в еврозоната и приемането на еврото като разплащателна единица е в това, че, първо, ние изцяло вече ще бъдем поднадзорни лица на Европейската централна банка и оттук вече ще можем да черпим евроресурс много по-евтино, който да бъде насочен към реалната икономика.
Моите лични впечатления са, че в този период от вече 7 г., в които сме членове на ЕС, основните цени на продуктите, които ползваме всеки ден, са близки, равни, а понякога и по-високи от тези, които съм виждал в Европа, когато отивам да пазарувам. Включително цените на енергоресурси като електричество у нас са по-ниски от европейските. Това, което се наблюдава в други страни, влезли в ерозоната и приели еврото - че веднага цените са се удвоили - не би трябвало да се случи в България. Защото поне при хранителните продукти това изравняване у нас вече се е случило.

Тук купуваме шоколад „Милка" за 1,90 лв. Той се продава за 1 евро във Франция и в Германия

Няма как цената му да стане 3 евро, няма логика в това. Възможно е да поскъпнат някои услуги, но те могат да поскъпнат само ако отсреща има човек, който може да ги плати. Чувал съм примера, че кафето било една драхма, а след влизането в ЕС, станало 2 евро. Не сме застраховани, че изведнъж и при нас цената на едно кафе от 1 лев няма да стане 1 евро, но въпросът е дали това кафе ще бъде потребявано и дали кафеджията после няма да е принуден да смъкне цената, защото до него ще се продава по-евтино кафе.

По-евтини кредити за правителството

Красен Станчев, икономист

България отдавна е готова да започне подготовка за въвеждане на еврото. Въпросът е, че еврозоната не е готова. Страната ни покрива повечето критерии, има повече техническа работа, която трябва да бъде свършена. Но еврозоната не е стигнала стандартите на България, за да се присъедини страната ни към нея. Имам предвид стандарти на правителствени разходи, дефицити, дългове. Второто нещо, което може да се случи, е кредитите за правителството допълнително да поевтинеят. България ще бъде в чакалнята за еврозоната най-малко 2-3 г. Всъщност може да бъдем в нея неопределено време. Има по-важни обаче от това неща в момента, като управлението на закона, стабилността на банковата система, въздържането по този повод от всякакви промени в принудително изпълнение, правила за прозрачност и т.нар. „двоен одит". Бих се съсредоточил по-скоро към съдебната реформа.

Записа Михаела Благоева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай